Zeer Ongemakkelijke Situatie

Verhaaltjes bedenken en opschrijven is iets wat Jolanda Hazelhoff van kinds af aan al leuk vond om te doen. Nadat ze haar opleiding had afgerond en aan het werk ging, hield ze eindelijk meer tijd over om hier echt iets mee te doen. Inmiddels heeft ze al 3 romans op haar naam staan - waarvan de nieuwste, Boven verwachting!, onlangs is verschenen. Lees Jolanda''s column over blunders en Zeer Ongemakkelijke Situaties.  

Blunders maken. Op het moment zelf kun je wel door de grond gaan van schaamte, achteraf lach je erom.
De personages in mijn boeken komen af en toe ook in situaties terecht, al dan niet zelf veroorzaakt, waar ze behoorlijk voor gek staan. Zo kotst bijvoorbeeld Britta in mijn nieuwste chicklit Boven verwachting! tijdens een (intern) sollicitatiegesprek half over haar baas heen. Overbodig te zeggen dat de baan aan haar neus voorbij gaat, al had dat een andere reden dan haar ‘ongelukje’ tijdens het gesprek.
Zelf ben ik zeer goed in het maken van blunders, maar ook het terechtkomen in Zeer Ongemakkelijke Situaties is mij niet vreemd.
Ooit, heel, heel, heel lang geleden was ik op een mooie zomerse dag aan het werk op het advocatenkantoor waar ik destijds werkzaam was. Er verscheen iemand aan de balie met haar zoon(tje). Voor de duidelijkheid; ik schatte hem een jaar of tien. Zijn moeder wilde wat informatie, die ik braaf verstrekte. Toen ik klaar was met mijn verhaal zei zoonlief:
‘Mama, het is net of die mevrouw een snorretje heeft.’
Waaaat? Een snorretje? Ikke?
Het jongetje kreeg op zijn kop, want ‘zoiets mag je niet zeggen’. Ik zei natuurlijk dat het niets uitmaakte. Wat niet zo was, want het maakte wél uit! Het was een behoorlijk laat-mij-maar-door-de-grond-zakken moment.
Ze vertrokken. Gelukkig. Ik ging verder met mijn werkzaamheden.
Een paar minuten later kwam het jongetje opnieuw binnen, met de mededeling dat hij sorry moest zeggen.
Het enige wat ik dacht was: Ga toch weg met je sorry, ga gewoon weg en kom nooit meer terug!
Maar ik zei: ‘Het geeft niets, het is al goed. Fijne dag nog!’
Mijn (mannelijke) collega verzekerde mij dat ik geen snor had. Echt niet. Ik hoefde me nergens zorgen over te maken en hij vond het hele voorval belachelijk. Nu staan mannen erom bekend dat ze hun mening ongezouten geven, dus zijn opmerkingen zorgden ervoor dat ik me meteen een stuk beter voelde.
Toen ik na afloop van die werkdag thuiskwam heb ik eerst uitgebreid mijn bovenlip voor de spiegel bestudeerd. Hmmm. De volgende dag maakte ik voor de zekerheid een afspraak bij mijn vriendinnetje die tevens schoonheidsspecialiste is voor in ieder geval het harsen van mijn bovenlip. Iets dat ik tot dan toe niet eerder had laten doen...
Dit voorval heeft zijn weg nog niet gevonden naar een van mijn boeken, maar wie weet gaat dat in de toekomst nog gebeuren. Want blunders maken of terechtkomen in genante situaties hoort wel een beetje in het chicklit-genre thuis.
En dat niet alleen. Als we geen blunders maken, waar moeten we achteraf dan om lachen als we onze harten uitstorten bij vriendinnen tijdens het drinken van een glaasje wijn? Het leven zou al met al een saaie bedoening worden.
Tegenwoordig, als ik weer eens een blunder bega of terecht kom in een Zeer Ongemakkelijke Situatie (en geloof mij, dat gebeurt vaak), probeer ik eerst te bedenken of en zo ja hoe ik het in het boek waar ik op dat moment aan werk, kan verwerken. Dan blijft over het delen met vriendinnen onder het genot van een wijntje (of natuurlijk onder het oplepelen van een McFlurry Magnum White).   

Jolanda Hazelhoff

Heb jij wel eens een blunder gemaakt?

Boven verwachting

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Britta's leven is compleet, en toch blijkt er nog wat bij te kunnen: ze wordt onverwacht zwanger. Dat past niet direct in haar leven, maar ze is dolgelukkig. Haar vriend Florian denkt daar anders over en wil de zwangerschap beëindigen. Daar moet Britta niets van weten en zij trekt voorlopig bij beste vriendin Stef in. Tussen haar tweelingbroer Sam en Britta klikt het erg goed en er bloeit iets moois op, totdat Florian terugkeert in haar leven. Wat moet ze nu? Hij is wél de vader van haar kindje...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De beste Young Adult liefdes

 • Deze actrices verborgen hun zwangerschap niet op tv

 • Zo had de Harry Potter cast eruit moeten zien volgens de boeken

 • Deze acteurs vonden het vreselijk om elkaar te zoenen

 • Deze artiest maakt van Disney karakters echte mensen

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Chicklit top-5: juni

Zoek in artikelen