Fleur huurt hulp in huis

Zoals Nederlanders klagen over het weer, zo hebben de vrouwen in Dubai het over hun maid. Een maid is hier een ruim begrip: een mevrouw die schoonmaakt, de planten verzorgt, het vlees marineert, je nagels knipt, op de kinderen past, chauffeert. Je kunt hier voor ieder klusje een maid bestellen. Net als een pizza, wordt de maid zo snel mogelijk thuisbezorgd. De meeste gezinnen kiezen echter voor een fulltime inwonende maid. Dat kost slechts EUR 500 per maand. Koopje!

Aangezien wij een baby van zeven maanden hebben en ik graag wil blijven werken (en toegegeven: soms even in mijn eentje shoppen), leek een inwonende maid mij niet zo''n gek idee. En ook weer wel, want het is natuurlijk een behoorlijke inbreuk op je privacy. Tijdens een expat koffieochtend vroeg ik een aantal doorgezomerde Dubai-moeders naar hun ervaringen met maids. Horrorverhalen van Tippie Wans deden de ronde. Ik werd steeds minder enthousiast. Maar de crèche hier is ook geen oplossing, want alleen baby''s vanaf gemiddeld 18 maanden zijn daar welkom.

Nu heb ik via een bureau een maid op proef: Chris. Ze komt - net als de meeste maids - uit de Filippijnen en heeft haar gezin al twee jaar niet gezien. Dat is natuurlijk zielig, dus probeer ik het haar extra naar de zin te maken door mijn oude laptop uit te lenen waarmee ze kan Skypen met haar dochter en door gezellig met Chris koffie te drinken. Ik vind het onaardig om te zeggen dat ik even niet gestoord wil worden en liever niet wil dat ze mee-eet met ons gezin. Dat maakt mij natuurlijk niet echt een baas. Dat wist ik allang, want aan mijn schoonmaker in Nederland durfde ik niet eens te vragen of hij de vuilniszak kon verwisselen toen ik hoogzwanger was. Vond ik een vervelend klusje voor hem...

Hoe word je een goede baas? Ik heb wat onderzoek gedaan in kostuumdrama Downton Abbey. Wat ik daarvan heb geleerd: de kasteelfamilie is duidelijk, vriendelijk, maar ze creëren wel een gepaste afstand tussen werkgever en personeel. Daar gaat het bij mij dus mis. Ik ben te gezellig, te low-key, te weinig kostuum.

Begrijp me niet verkeerd. Ik wil absoluut geen Ria worden uit De urenfabriek of Hilly Holbrook uit The help. Maar ik wil wel dat onze maid de handen uit de mouwen steekt, goed Engels spreekt, te vertrouwen is, geen rare vrienden uitnodigt, lekker kookt, educatief met Olivier speelt en niet de hele tijd tegen me praat. Eigenlijk wil ik alleen maar een tweede Fleur in huis, het liefst een verbeterde versie.

Om te kijken of Chris het in zich heeft, onderbreek ik ieder half uur mijn werk voor een vers kopje thee, maar stiekem bouw ik een spionagemoment in. En als ik boodschappen doe, kom ik expres eerder terug dan afgesproken, om te zien hoe het gaat. Ik weet gewoon zeker dat controlfreak Claire uit Modern Family dat ook zo zou aanpakken.

Wat blijkt: Chris is geweldig. Ze zegt dat ze het zo fijn vindt dat ik haar behandel als een vriendin, met respect, daardoor voelt ze zich thuis bij ons en doet ze nóg meer haar best. Zonder te mopperen of gek te worden van mij (althans dat laat ze niet merken) strijkt ze bergen was kreukvrij, perst elke dag een sinaasappeltje voor me uit en speelt eindeloos met Olivier. En het mooiste: zonder te vragen verwisselt ze de vuilniszak. Elke dag.

Als ik werk, ga ik gewoon in mijn werkkamer zitten met de deur dicht. Of ik zet een koptelefoon op. Het mee-eetprobleem is inmiddels ook opgelost. Door mijn man.

By the way: het weer is hier heerlijk: de zon schijnt, geen wolkje aan de lucht!

Heb jij zelf horror-verhalen over oppas-hulp? 

De urenfabriek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (19 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op mijn eerste werkdag als aankomend advocaat zie ik, Felice Jansen, eruit zoals Máxima voordat ze getrouwd was; keurig, jong en lekker fris. Om half negen ’s ochtends fiets ik over de Amsterdamse grachten. Het kantoorpand van Blick & Bleecker advocaten & notarissen is gigantisch. Mijn stage gaat drie jaar duren, daarna een megasalaris met vette bonussen. Wie doet me wat?

  Felice komt terecht bij patroon Ria de Roos op de sectie Arbeidsrecht. Ria blijkt een zuurpruim, opgefokt en kwaadaardig. Na een paar maanden is Felice eraan gewend dat ze nooit waardering krijgt. Ze raakt niet meer zo snel in paniek, gaat de beruchte vrijdagmiddag Blickborrel uit de weg, en weet hoe ze zich op zakenreizen heeft te gedragen. Maar de lange kantooruren en extreme werkdruk zijn funest voor haar seksleven. En wanneer de plagerige advocaat Simon steeds meer aandacht aan haar besteedt, gaat Felice grandioos voor de bijl.

  Een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Lees alvast het eerste hoofdstuk uit De urenfabriek op Chicklit.nl:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

 • Zoektocht naar columniste: de shortlist

 • The Hunger Games komt tot leven in een pretpark!

 • Vraag het Juffrouw Holle: van scharrel naar relatie

 • Column: Zag je die piemel?

Zoek in artikelen