Fleur komt terug voor een koude kerstmis

In de aanloop naar kerst kijk ik altijd terug op het afgelopen jaar en maak ik de balans op. Wat heb ik geleerd, welke gebeurtenissen had ik niet verwacht, dat soort serieuze dingen. Een verhuizing naar Dubai met onze kersverse baby viel behoorlijk buiten de verwachting, maar ik leer er veel van. Zo is het leuke van emigreren dat je weer waardeert wat er goed is aan Nederland. Daar zoom ik even op in. Wat mis ik het meest uit Nederland en wat kan ik missen als kiespijn?
 
Ik had nooit verwacht dat ik enorm zou verlangen naar onze Appie. Vrienden in New York die heimwee hadden naar de Albert Heijn, verklaarde ik voor gek. Maar nu begrijp ik het. Albert Heijn is ge-wel-dig. Ze hebben er alles en de boodschappen zijn best betaalbaar. Zo is een bakje blauwe bessen er bijna gratis vergeleken met onze buurtsuper in Dubai. Verder is het in Nederland lekker kneuterig gezellig. Cafeetjes, boetiekjes, lampjes. Veel -jes. In Dubai ben ik nog geen -jes tegengekomen. Nou, misschien hier en daar een paar verdwaalde kerstkransjes op de voordeur, maar dat vind ik vooral een gek gezicht als het buiten boven de dertig graden is. Het allerleukste aan Nederland (op Albert Heijn, mijn familie en vrienden na) is het weer. Elke dag is het een verrassing wat er op het menu staat: krijgen we regen, hagel, sneeuw of zelfs een potje vrieskou? In Dubai is het weer zo voorspelbaar. Buienradar bestaat er niet. Zon bezorgt mij geen kerstgevoel, dus zijn we naar Nederland gevlogen voor kerst. Ik heb mijn hart al heerlijk kunnen ophalen aan de sneeuwbui die precies begon toen wij arriveerden op Schiphol. Stralend liep ik rond tussen boze mensen met natte jassen. Albert Heijn stelde evenmin teleur: er is dit jaar zelfs een kerstmarkt met Jamie Oliver-thema in de supermarkt. Wat wil je nog meer?
 
Maar het werkt ook andersom. Ik zie hier wat er goed gaat in Dubai. Het leven daar is luxe. Het fijne van een dure supermarkt, is dat je de boodschappen niet zelf hoeft in te pakken en niet zelf hoeft af te rekenen. Je geeft je pinpas aan de vriendelijke caissière en zij doet de rest. Ook prettig: ik ben nog nooit een dakloze, hangjongere of roekeloos scootertype tegengekomen. Die bestaan niet in Dubai. Dat geeft een veilig gevoel. Er is geen Hema, maar wel Victoria''s Secret, GAP, La Durée, Bloomingdales en Dean & Deluca. Hoe leuk is het om bij de koffie te knabbelen aan een macaronnetje van ''s werelds bekendste macaronmaker? Een fotootje van een ontbijtje op het strand doet het ook altijd goed op Facebook. Verder geniet ik intens van mijn relatie met Boudewijn, de blauwe bulldozer. En van mijn nieuwe vriendinnen, want die zijn hartstikke lief, gezellig en behulpzaam. Bijna iedereen in Dubai is expat en weet hoe het is om nieuw aan te komen in een vreemd land. Laatst mailde een vriendin me dat een collega van haar naar Dubai emigreert en mij wil bellen voor advies. Kijk, dan voel ik me ineens al een ingeburgerde Dubaiaan.
 
Emigreren verbreedt je blik. Het doet me goed om te merken dat ik kan overleven in een vreemd land met een rare supermarkt. Al is het wonen daar niet altijd makkelijk, zeker niet voor een heimweegevoelige winterlover zoals ik.
 
Na kerst vliegen we terug naar de zandbak. Het nieuwe jaar vieren we daar. Een jaar vol nieuwe avonturen. Ik verheug me alweer op het zwemmen in de zee, toeren in de woestijn, window shopping in Dubai Mall. En op het buiten eten in de tuin met een visje van de barbecue. Met als toetje de stroopwafels die ik uit Nederland heb meegenomen. Gewoon, van Albert Heijn.
 
Fleurs kerstverhaal met karakters uit De urenfabriek staat in het e-book Bomvol winterverhalen en is in december exclusief te koop via Bol.com. In de bundel staan ook verhalen van andere schrijvers, zoals Sophie Kinsella en Marian Keyes.

De urenfabriek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (19 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op mijn eerste werkdag als aankomend advocaat zie ik, Felice Jansen, eruit zoals Máxima voordat ze getrouwd was; keurig, jong en lekker fris. Om half negen ’s ochtends fiets ik over de Amsterdamse grachten. Het kantoorpand van Blick & Bleecker advocaten & notarissen is gigantisch. Mijn stage gaat drie jaar duren, daarna een megasalaris met vette bonussen. Wie doet me wat?

    Felice komt terecht bij patroon Ria de Roos op de sectie Arbeidsrecht. Ria blijkt een zuurpruim, opgefokt en kwaadaardig. Na een paar maanden is Felice eraan gewend dat ze nooit waardering krijgt. Ze raakt niet meer zo snel in paniek, gaat de beruchte vrijdagmiddag Blickborrel uit de weg, en weet hoe ze zich op zakenreizen heeft te gedragen. Maar de lange kantooruren en extreme werkdruk zijn funest voor haar seksleven. En wanneer de plagerige advocaat Simon steeds meer aandacht aan haar besteedt, gaat Felice grandioos voor de bijl.

    Een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Lees alvast het eerste hoofdstuk uit De urenfabriek op Chicklit.nl:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

  • 25 feiten over populaire kerstfilms die je nog niet wist

  • Dit zijn de aankomende Hallmark kerstfilms

  • Alle kerstfilms op Disney+

Zoek in artikelen