Kokosolie: supervet of vet slecht?

Vanaf nu is er iedere twee weken een Elsbeth kookt! Eén keer per maand recenseer ik een kookboek en één keer per maand schrijf ik een blog met de nieuwste foodtrends, kooknieuwtjes of eigen recepten. Met dit keer: Kokosolie. Een goedje waarmee je kunt bakken en braden en dat je ook nog eens op je huid kunt smeren. En het beste van alles: het zou helemaal niet slecht voor je zijn! Bakken zou ineens gezond worden in plaats van vetmakend. Op naar de biowinkel dus, want dat moest ik proberen! 

 
Kokosolie is verkrijgbaar bij biologische supermarkten en natuurwinkels. Ook kun je het online kopen. Ik kocht een pot geurloze kokosolie van 500 ml van het merk Witsenburg. Het kostte 7 euro. 
 

Wat is kokosolie?
Kokosolie wordt verkregen door het persen van kopra, het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm. Je hebt twee soorten: de geurloze gewone kokosolie en de extra vierge variant, die wel naar kokos ruikt. Je kunt met kokosolie bakken en frituren en je kunt het als boter op je brood smeren. Extra vierge kokosolie is ook als crème voor je gezicht te gebruiken! Het is 100% natuurlijk en er is verder niets aan toegevoegd.
 
Vaste vorm
Het eerste wat opvalt: het heet dan wel olie, maar het heeft een vaste vorm. Het ziet er een beetje uit als kaarsvet. Dit komt omdat het bij 25 graden vloeibaar wordt en in veel landen waar het gebruikt wordt, is het warmer dan 25 graden. Ik haal het er met een theelepeltje of mesje uit. Dit is soms best een beetje lastig, vooral als het buiten koud is. Maar ik ben er inmiddels aan gewend.
 

Bakken
Het bakken in kokosolie gaat prima. Het verandert snel in olie en is volledig geurloos. Je hebt maar een klein beetje nodig en je doet echt lang met zo’n pot. Ik giet ook wel eens olie over de sla of over een ovenschotel. In die gevallen gebruik ik nog olijfolie, want dat is gewoon handiger en smaakvoller.

De ‘ver’ van verkeerd
De voedingswetenschap is volop in ontwikkeling. Iets wat tien jaar geleden nog werd afgeraden, is nu goed voor je en etenswaren die vroeger juist aangeprezen werden, zijn nu een no-go. Kokosolie werd altijd gezien als slecht, omdat het verzadigd vet is. En, zoals ik altijd heb geleerd: verzadigd vet is met de ‘ver’ van verkeerd en onverzadigd vet is met de ‘o’ van oké.
 
Achterhaald
Nu zijn er echter weer allerlei nieuwe onderzoeken en ontwikkelingen en wat blijkt… het is achterhaald om te roepen dat verzadigd vet verkeerd is. Online zijn hier vele artikelen over te vinden en zonder je te vervelen met de details: het komt erop neer dat vet helemaal niet zo slecht is als we altijd dachten. In kokosolie zouden juist stofjes zitten die bijdragen aan een evenwichtig cholesterol en die ontstekingsremmend werken. Ook wordt er beweerd dat het vet uit kokosolie niet als vet in je lichaam wordt opgeslagen, maar dat het sneller wordt verbrand en je vetverbranding zelfs verhoogt.
 
Verschillende geluiden
Op sites waarop ze kokosolie verkopen wordt beweerd dat het een superfood is dat werkelijk overal goed voor is. Is die informatie betrouwbaar? Mwah… lijkt me niet helemaal objectief. Toch vind ik bijvoorbeeld op de site van Foodwatch ook positieve geluiden, al blijft het Voedingscentrum bij hun ‘verzadigd vet is verkeerd’ standpunt. Vet verwarrend allemaal…
Bron: Shutterstock
 
Supervet 
Conclusie: ik vind kokosolie prima spul. Supervet dus! Perfect om in te bakken en braden, lekker als handcrème en compleet geur- en smaakloos, dus ook voor kokoshaters. Ik heb me goed ingelezen en ik heb echt het idee dat het beter voor me is dan olijfolie of boter. Wel blijft kokosolie vet, dus ik zou het niet met lepels tegelijk naar binnen werken. Van olijfolie of zonnebloemolie drink je immers ook niet zomaar een glas (jakkes…). Zoals met alles, geldt ook hier: gebruik het met mate.
 
Heb jij wel eens kokosolie gebruikt?

 

Nieuwste artikelen

  • Top 10 Nederlandse romcoms

  • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

  • De beste aankomende films van 2021 en 2022

  • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

  • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Let's go blond!

  • Rudolph’s cupcakes compleet

  • Oud & Nieuw-drankjes!

Zoek in artikelen