• onze waardering

Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!) RECENSIE

Heb je wel eens last van hoofdpijn, slapeloosheid, buikpijn, een dipje of stress? De kans is groot dat het komt door wat je eet. Gelukkig kun je voeding gebruiken om dit soort klachten te verlichten. In
Kyra’s Kitchen geeft Kyra de Vreeze 50 recepten voor de 10 meest voorkomende klachten. Wat kan voeding voor je doen?

 
In het eerste deel van het boek geeft Kyra, die we al kennen van haar boek Daytox, veel informatie over het voorkómen van klachten. Wat zijn E-nummers? Wat doet suiker? Waarom zijn ademhaling en beweging belangrijk om in balans te blijven? In dit deel staan ook recepten voor het zelf maken van bijvoorbeeld notenmelk en gekiemde humus.  
 
Verhelpen
Het tweede deel, Verhelpen, behandelt tien veelvoorkomende klachten, te weten: slapeloosheid, opgeblazen en winderig, overgevoelig, obstipatie, dip, stress, hormonaal, griep en verkoudheid, hoofdpijn en overgewicht. 
 
Weetjes
Kyra’s Kitchen is een beetje ingedeeld als een tijdschrift, met overal leuke kadertjes en foto’s. Het ziet er gezellig uit en leest vlot. Overal staan interessante weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat je beter geen gerijpte kaas en vleeswaren kan eten als je vaak hoofdpijn hebt? En dat mensen zonder glutenallergie ook buikpijn kunnen krijgen van gluten? 

Koffievervanger  
Uit het hoofdstuk Stress maak ik de koffiesubsmuice (een smuice is een combinatie van een smoothie en juice). Ik ben dol op koffie en ’s ochtends kan ik echt niet zonder mijn kopje espresso. ’s Middags heb ik ook wel eens behoefte aan koffie, maar helaas reageert mijn buik daar niet zo lekker op. Ook heb ik al snel het ‘te veel koffie’-gevoel. In plaats van dat ik me op mijn werk kan concentreren, word ik hyper, rillerig, krijg ik hoofdpijn en slaap ik ’s nachts slecht. Volgens Kyra kun je koffie vergelijken met een witte boterham: ‘Het geeft je een energiepiek maar bevat geen voedingsstoffen. Na de piek volgt een diep dal.’ 
 
Gepeperd
Cayennepeper heeft volgens Kyra een beter effect: ‘Het geeft langdurige en duurzame energie. Het kan je net die subtiele boost geven die je om drie uur ’s middags nodig hebt.’ Ik ben benieuwd! 

Hoe maak je de koffiesubsmuice?
Ingrediënten:
125 ml versgeperst grapefruitsap
25 ml citroensap
100 gr banaan
6 blaadjes basilicum
½ theelepel cayennepeper
 
Dit komt neer op 1 grapefruit, 1 banaan en een halve citroen. Mix alle ingrediënten samen tot een romige smuice. Ik gebruikte hiervoor mijn blender. Een staafmixer kan ook. 
 

Spicy
De smaak is even wennen, maar na een paar slokjes dacht ik: ja! Af en toe proef je een spicy korreltje cayennepeper. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Ik had serieus het idee dat het werkte en dat ik er energie van kreeg. De volgende dag heb ik er weer eentje gemaakt en had ik weer het idee dat het werkte! Dit drankje ga ik vaker maken. 
 
Biowinkel
De recepten uit Kyra’s Kitchen lijken me allemaal heerlijk. Pluspunt: ze zijn vegan en volgens mij bijna allemaal glutenvrij. Bij de ingrediënten die Kyra gebruikt, denk ik soms: huh? Dat heeft de supermarkt om de hoek niet! Moerbeien, carobepoeder, arrowroot en guargom? Op naar de biowinkel dus, want die heeft dit gelukkig wel allemaal. Goedkoop is anders… maar als je bespaart op kant-en-klare maaltijden en patatjes van de snackbar, kun je best een keer losgaan bij de biologische supermarkt (dat is mijn theorie dan weer…). 
 
Anders
Kyra’s Kitchen staat vol nuttige informatie en lekkere recepten. Het vereist een andere manier van koken en boodschappen doen dan je misschien gewend bent, maar dat vind ik alleen maar positief. Een aanrader voor wie meer wil weten over wat voeding kan doen voor je lijf! 

Kyra's kitchen

 • Auteur:

  Kyra de Vreeze
 • Verschenen:

  6 maart 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789021553627
  Uitgever Kosmos
  144 pagina's
 • Ondertitel:

  50 pure recepten voor de 10 meest voorkomende klachten
 • Uitgever:

  Kosmos
 • Genre:

  Kookboeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een gemiddeld mens eet 1095 maaltijden per jaar. Elke maaltijd is een kans op gezondheid en geluk. Voeding is een krachtig medicijn. Iedere groente, vrucht, noot, graan en boon heeft een unieke samenstelling en een eigen werking. Wanneer je je deze waardevolle kennis eigen maakt, worden klachten als slapeloosheid, stress, overgewicht, obstipatie en hoofdpijn verleden tijd. Met Kyra’s recepten kook je de heerlijkste gerechten, en leer je ook natuurlijke medicijnen als kersen en quinoa in te zetten om tal van klachten te genezen en te voorkomen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit top-5: juni

 • Stiletto’s in de keuken

 • Recensie: Vijftig tinten kip

 • Let's go blond!

 • Oud & Nieuw-drankjes!

Zoek in artikelen