• onze waardering

Skinny weeks & wicked weekends (mét recept!) RECENSIE

De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van Gizzi Erskine. In Groot-Brittannië – en in veel andere landen – is ze een beroemde chefkok. Hoog tijd dat ons land kennismaakt met deze opvallende dame, want wat is ze leuk en wat is haar kookboek geweldig!


In een kookstudio in Amersfoort staat een vrouw met een kort naveltruitje, een beehive à la Amy Winehouse op haar hoofd en een tatoeage van twee enorme engelenvleugels op haar rug. Gizzi Erskine ziet eruit als een mengeling tussen een pin-up model uit de jaren vijftig, Jacky Kennedy en een rockabilly rockster. Het is niet wat je verwacht bij een chefkok…

Illegaal
Rocksterallures heeft ze gelukkig niet. Wat een ongelooflijk leuk mens! We gaan Thaise kipcurry maken (het recept staat onderaan dit artikel!) en Gizzi doet het eerst voor. Ze kletst ondertussen honderduit over haar werk. Ze heeft een koksopleiding gedaan en jarenlang voor goede restaurants en beroemde chefs gewerkt. Nu heeft ze een eigen kookprogramma en houdt ze zich bezig met pop-uprestaurants. Op afgelegen terreinen verschijnen uit het niets enorme restaurants. Het zijn grote operaties en het is iedere keer weer spannend of het lukt, want het is nogal een illegaal gebeuren af en toe. Vergunningen? Mwah… meestal niet, vertelt ze lachend.

Bodybuilders
Gizzi’s nieuwe kookboek heet Skinny weeks & wicked weekends. Ze vertelt hoe het idee is ontstaan. Nadat ze tot haar grote frustratie weer eens een kilo of vijf was aangekomen (we kennen het allemaal…) las ze een artikel over een dieet voor bodybuilders. Het dieet bestond uit zes dagen per week streng diëten en één dag per week helemaal los met lekker veel koolhydraten. Gizzi belde een voedingsdeskundige en vroeg of dit voor normale mensen ook zo werkte. Kun je jezelf één dag per week laten gaan en toch nog afvallen? Het antwoord was ‘ja’ en zo ontstond het idee.


Olijfoliespray
Niets is vervelender dan onverzadigd blijven nadat je hebt gegeten, vindt Gizzi. De skinny gerechten uit haar kookboek zijn dus allesbehalve saai en smakeloos. Ze geeft ook nog een paar skinny tips. Gebruik een spray voor olijfolie. Je hebt echt maar een klein beetje nodig. En houd je in met de koolhydraten. Zestig gram rijst lijkt misschien weinig, maar echt, het is genoeg!

Smullen
Na de uitleg gaan we zelf aan de slag. Het recept is niet moeilijk. Wel gebruikten we rode currypasta in plaats van gele. Dat zal te maken hebben met het aanbod in de Nederlandse winkels. Niet erg, legt Gizzi uit. Het kan prima! Het is echt een lekkere curry – en dat voor een skinny recept - en iedereen smult ervan.

Pudding
En dan… is het tijd voor het toetje. Deze heeft Gizzi zelf gemaakt en die hoeven we alleen maar op te eten. We krijgen passievruchtenpudding met frambozen, uit het wicked gedeelte van het boek. Het is een typische Britse pudding. Een soort cake met vulling en daar nog weer een meringue (schuim van eiwit) bovenop. Alsof dat nog niet genoeg is, moeten we de meringue open prikken en er nog wat room ingieten. Tja, als Gizzi het zegt, doe ik dat natuurlijk gewoon. Het is echt een goddelijk toetje! Vol en voldaan (en met een gesigneerd kookboek!) verlaat ik de kookstudio.


Smakelijk
Thuis blader ik het kookboek nog eens door. In Skinny weeks & wicked weekends staan mooie foto’s en enorm toffe illustraties (die maakte Gizzi’s vriend, vertelde ze). Veel recepten zijn gebaseerd op de Aziatische keuken (Gizzi woonde in haar jeugd een aantal jaar in Thailand) maar ook de Amerikaanse keuken is een inspiratie. Lange ingrediëntenlijsten bij sommige gerechten, maar ook veel snelle, gemakkelijke gerechten. Het boek is opgedeeld in een skinny en een wicked gedeelte, maar laat je daardoor niet afschrikken. Het is echt geen dieetboek. Alles ziet er smakelijk uit, ook de skinny gerechten!

Ik hoop dat Gizzi’s kookprogramma’s ook een keer in Nederland worden uitgezonden (op 24 Kitchen misschien?). Tot die tijd moeten we het doen met haar kookboeken.

Scroll snel omlaag voor het recept van de Thaise kipcurry!



Thaise rijstschotel met kip
Voor 2 personen
500 kcal.

Ingrediënten
2 kippendijen (met vel, zonder bot)
1 tl kerriepoeder
een flinke snuf zeezout
olijfoliespray
30 g Thaise, gele currypasta
200 ml kokosmelk
200 ml kippenbouillon
1 el pindakaas
1 el palmsuiker
1 el vissaus
5 limoenblaadjes
120 g gekookte zilvervliesrijst
½ kleine komkommer (de zaadjes verwijderd en in lucifers gesneden)
4 lente-uitjes (in lucifers gesneden)
een handvol taugé 1 el
geroosterde pinda’s (gehakt)
een kleine handvol verse blaadjes koriander
een kleine handvol verse blaadjes Thaise basilicum


Bereidingswijze
Wrijf de kippendijen in met kerriepoeder en het zeezout en bespuit ze lichtjes met olijfolie. Zet ze opzij.

Maak de saus. Spuit daarvoor een beetje olie op de bodem van een pan en verhit deze op middelhoog vuur. Voeg de kerriepasta toe en bak deze 2 min. Giet de kokosmelk en de kippenbouillon erover en voeg de pindakaas, de palmsuiker, de vissaus en de limoenblaadjes toe. Breng aan de kook, temper het vuur en laat de saus 5 min. sudderen. Houd hem warm.

Verhit een grillpan tot hij rookt. Leg de kippendijen met het vel naar beneden in de pan, temper het vuur tot middelhoog en gril 4-5 min. tot het vel knapperig en lichtjes verbrand is. Draai de kip om en gril nog 4-5 minuten, tot de kip helemaal gaar is. Haal ze uit de pan en laat enkele minuten rusten op een bord. Snijd het vlees daarna in dikke plakken en voeg eventueel bakvocht toe aan de currysaus.

Verdeel de rijst over twee kommen, leg de kip erop, overgiet haar met de saus en verdeel er de komkommer, de lente-uitjes, de taugé en de pinda’s over. Bestrooi met de kruiden en serveer.

Skinny weeks & wicked weekends

  • Auteur:

    Gizzi Erskine
  • Verschenen:

    3 mei 2013
  • Uitgave:

    ISBN 9789000320714
    Uitgever Van Dishoeck
    244 pagina's
  • Oorspronkelijke titel:

    Skinny Weeks And Wicked Weekends
  • Uitgever:

    Van Dishoeck
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Dit nieuwe boek van de succesvolle Gizzi staat vol met fantastische en smaakvolle gerechten voor levensgenieters die graag in vorm willen blijven. Het idee is heel eenvoudig. Als je doordeweeks gezond en slank eet, kun je in het weekend zonder schuldgevoel genieten van de meest waanzinnige gerechten.

    In het eerste deel, Skinny weeks, vind je slanke, smakelijke en snelle recepten die garant staan voor 1 à 2 pond gewichtsverlies per week.In het tweede deel, Wicked weekends, trakteert Gizzi je op heerlijk weekend-eten. Verwen jezelf en je vrienden op een feestdiner op vrijdagavond, een lange ontspannen zaterdagse brunch of een fijne zondagse lunch. Geniet zonder schuldgevoel van het eten waar je van houdt, want je hebt het verdiend. De perfecte balans tussen gezond en goddelijk!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Stiletto’s in de keuken

  • Let’s Boost!

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

Zoek in artikelen