Maak je eigen muesli

Muesli uit de supermarkt zit vaak vol toegevoegde suikers en E-nummers. Gelukkig is het heel gemakkelijk om je eigen muesli te maken, met alle ingrediënten die jij lekker vindt!

Eigenlijk is mijn krokante muesli ontstaan uit een mislukking. Ik wilde gezonde repen maken, maar ze vielen uit elkaar. Een geluk bij een ongeluk, want als muesli was het echt heerlijk.


Wat gaat er in de muesli?
Mijn muesli bevat de volgende ingrediënten:
• (Gepofte) amaranth
• Havermout
• Pompoenpitten
• Hazelnoten
• Geschaafde amandelen
• Gedroogde vijgen
• Dadels
• Gedroogde cranberry’s
• Kokosrasp
• Agavesiroop
• Honing

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! Ik zou de havermout (en amaranth, voor de knapperigheid) houden als basis. Ook kun je daarvoor quinoavlokken of boekweitvlokken gebruiken. En verder kan erin wat jij wilt. Gedroogde abrikozen, pecannoten, maanzaad, walnoten… Hoe veel je van alles nodig hebt, is afhankelijk van hoe veel muesli je wilt. Het maakt niet uit, het recept kan niet mislukken.

Ama…watte?
Om de muesli echt goed krokant te maken, heb ik gepofte amaranth toegevoegd. Dit lijkt een beetje op couscous of quinoa. Het zijn droge korreltjes, die je kunt koken of poffen. Amaranth is geen graansoort, maar een zaad (en dus glutenvrij) en verkrijgbaar bij de biologische supermarkt. Je poft de amaranth in een droge pan. Je laat de pan heel heet worden en gooit er steeds ongeveer een eetlepel amaranth in. Als het is gepoft, haal je het er snel uit. Als er niets gebeurt, is de pan niet heet genoeg. Als de amaranth poft, springt het alle kanten op en wordt de kleur iets witter. Geloof me, je merkt het wel (pas op je ogen…).

Mengen
Verhit de oven op 180 graden. Hak de grotere ingrediënten, zoals de vijgen en dadels, in stukjes. Meng alle ingrediënten in een ingevette bakvorm of op een bakplaat. Ik gebruikte een brownie-bakvorm. De kokosrasp heb ik apart geroosterd en er later overheen gestrooid, omdat dat nogal snel aanbrandt. Roer alles door elkaar. Giet er dan een flinke scheut agavesiroop door en roer nogmaals, zodat alles goed bedekt is. Agavesiroop is een gezonder alternatief voor stroop of suiker. Ook dit vind je bij de biologische supermarkt. Je kunt natuurlijk ook Maple Syrup of gewone stroop gebruiken. Ik heb er ook nog honing over gegoten, maar niet te veel want ik hou niet zo van een sterke honingsmaak.


Bakken
Zet de bak of de bakplaat vervolgens in de oven. Ga iedere tien minuten even kijken en roeren. Zolang het niet zwart is, is het prima. Ik doe mijn muesli zeker een half uur in de oven. De havermout en amaranth zullen gaan plakken aan de andere ingrediënten, maar dit is juist goed. Op die manier krijg je lekkere krokante stukjes. Laat even afkoelen en bewaar in een luchtdichte trommel. Strooi de muesli over yoghurt met fruit voor een heerlijk, gezond ontbijt. Eet smakelijk!

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Valentijnsdag: liefdevolle ontbijttips

  • Let's go blond!

Zoek in artikelen