Gespot: Wilde boekenkasten

Je ziet het steeds vaker: wilde boekenkasten op een overwachte plek. Gewoon op straat. In het openbaar en voor iedereen toegankelijk. Passanten kunnen er (meestal gratis) een boek uit 'lenen'. Ook kun je als gulle gever er een ander boek in achterlaten voor de volgende lezer. Waar vind je zo'n wilde boekenkast? Chicklit.nl heeft er 5 voor je gespot. 

Boekenboom
In Zoetermeer werd in april 2012 de boekenboom geïntroduceerd. De directeuren van twee plaatselijke basisscholen raakten geïnspireerd door de boekenboom in Berlijn en brachten dit idee naar hun eigen woonplaats, toen de wijkbibliotheek werd wegbezuinigd. In Ruurlo staat nu een grappige boomstam met ingezaagde vakken waar lezers een boek uit kunnen lenen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Je doet het in de Achterhoek (@jedoethetinde8erhoek) op

The Honest Bookshop 
Het Britse plaatsje Hay-on-Wye staat, met zijn meer dan 40 boekwinkeltjes, bekend als de beste tweedehands boeken-stad ter wereld. Er bestaat één wel heel bijzondere winkel in het stadje: The Honest Bookshop. Bij het Hay-on-Wye Kasteel is een openlucht boekwinkel gevestigd. Je kan 24 uur per dag een boek van de planken langs de stenen muren pakken. Bij het afrekenen gooi je simpelweg het geld in een collectebus.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mark (@_any_angle) op

Book Exchange
Onder andere in Carnaby, Londen bestaat een bijzondere boekwinkel. In ruil voor een boek, moet je een ander boek achterlaten. Ondertussen kun je in de boekwinkel ook lekker relaxen in een comfortabele loveseat of genieten van kunst en cultuur. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Becca Ellen Bookstagram (@beccaellenbooks) op

Minibieb

Ze ontstaan ineens, en zijn ook zo weer verdwenen. Je weet nooit waar er één zal opduiken. Mini-bibliotheekjes op straat waar je gratis een boek uit kunt pakken en er ook weer eentje kunt doneren. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Bookbabe (@the.bookbabe) op

Strandbibliotheken 
Het is zomer. Hét seizoen voor heerlijk lange en luie dagen op het strand. (Als de zon tenminste schijnt). Hoe lekker is het om op het strand even een bibliotheek in te stappen en een boek-van-de-dag te lenen? Strandbibliotheken worden steeds populairder, je vindt ze over de hele wereld. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Beleef de Belgische Kust (@strandverblijf) opHeb jij ook wel eens een wilde boekenkast gezien op straat?

Nieuwste artikelen

  • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

  • Film top 6: december 2021

  • Zie mij graag - Sarah Meuleman

  • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

  • De beste romantische relaties die zijn ontstaan in tv-series

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Young Adult top-5: september

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen