Fleur gaat uit logeren

Ken je de uitspraak ''gasten en vis blijven drie dagen fris''? Ik wel. Een van de dingen waar je als expat mee te maken krijgt, is de enorme hoeveelheid visite (tenzij je ergens in een gat woont waar niemand naartoe wil). Gezellig! Dachten wij, toen we net waren verhuisd naar Dubai. In ons enthousiasme kochten we een luxe logeerbed en toverde ik de logeerkamer om tot een Laura Ashley-droom, inclusief zeepjes in de badkamer en verse bloemetjes op het nachtkastje. Zodat gasten zich thuis zouden voelen bij ons. Ook ik had wel eens gefantaseerd over het runnen van een Bed&Breakfast. Dit was mijn kans.
 
En toen kwamen de eerste logees. Met cadeautjes uit Nederland en flessen wijn van het vliegveld. Super lief en super gezellig. Wat had ik ze gemist! Maar ik merkte al snel dat ik mijn hotelmanager-aspiraties moest bijstellen. Gasten ontvangen is keihard werken. Zeker in combinatie met schrijfwerk en een baby thuis die ook verzorging nodig heeft. Iedere dag de ontbijttafel dekken en afruimen. Zorgen voor een goed gevulde ijskast, menu''s samenstellen - rekening houdend met dieetwensen, nadenken over entertainment, logees rondrijden, om de dag uit eten, continu opruimen en behulpzaam zijn. Ik was kapot na een week. En dan stond vaak het volgende logeerpartijtje alweer voor de deur. Snel de bedden afhalen, wassen, strijken, opmaken, zeepjes kopen, bloemetjes schikken.


 
Toen ik dit onderwerp voorzichtig aankaartte bij expat-vriendinnen, kreeg ik - na een feest van herkenning - een aantal adviezen. Ik verzamelde ze tot de tien gouden gastentips:
1. Haal je gasten niet altijd van het vliegveld, zeker niet ''s nachts. Een taxi is niet duur en werkt ook prima.
2. Dek de ontbijttafel alleen de eerste dag. Daarna mag iedereen zelf ontbijt pakken.
3. Leg een kaart van Dubai en een reisgidsje op de gastenkamer en stimuleer de gasten om ook zelf op pad te gaan.
4. Organiseer een ''lokale avond'' met streekgerechten. Boodschappen zijn duur in Dubai, behalve lokale producten.
5. Hou het bij maximaal twee weekenden of een week logees per maand, zo blijft het leuk.
6. Zorg dat je voldoende uitgerust bent, voordat je mensen met kinderen op bezoek krijgt.
7. Neem in principe geen vrij van je werk voor logees, anders hou je geen vakantiedagen over.
8. Huur hulp in.
9. Je hoeft niet iedereen te verwelkomen. Tegen die leraar van de middelbare school die je zeker tien jaar niet hebt gezien en een gratis hotel wel ziet zitten, mag je gerust zeggen dat je dit jaar al bent volgeboekt.
10. Vergeet niet te genieten van de mensen om je heen die je zo hebt gemist en die de moeite nemen om je te komen opzoeken!
 
Met deze tien gouden gastentips in gedachten, loopt mijn Bed&Breakfast tegenwoordig een stuk beter. Ik ben al helemaal voorbereid en verheug me op het hoogseizoen dat in oktober van start gaat.
 

En toen ging ik zelf de rotte vis uithangen. Tien dagen logeren bij mijn moeder en twee weken bij mijn schoonmoeder. Met baby. Regel 5 heb ik dus al dik overtreden. Ik doe enorm mijn best om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, en voldoende bij te dragen, maar met een baby is dat knap lastig. Ook al maak ik vaak zelf ontbijt, koop en kook ik regelmatig zelf eten en bedenk ik zelf uitstapjes. Ik stel mezelf gerust met de gedachte dat logeren bij je ouders niet echt telt als logeren. Het is gewoon thuiskomen. Vis uit eigen kweek. Een groter compliment voor de gastvrouw bestaat er niet.
 


Fleur Brockhus is auteur van de roman De urenfabriek. Ze werkt met een bevriende schrijfster aan een sprookje voor de moderne vrouw - de bijbehorende website: www.juffrouwholle.nl, een online chalet waar Juffrouw Holle (inderdaad, die uit het sprookje) de kussens opschudt met tips, recepten en andere inspiratie voor een fijn leven.

De urenfabriek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (19 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op mijn eerste werkdag als aankomend advocaat zie ik, Felice Jansen, eruit zoals Máxima voordat ze getrouwd was; keurig, jong en lekker fris. Om half negen ’s ochtends fiets ik over de Amsterdamse grachten. Het kantoorpand van Blick & Bleecker advocaten & notarissen is gigantisch. Mijn stage gaat drie jaar duren, daarna een megasalaris met vette bonussen. Wie doet me wat?

    Felice komt terecht bij patroon Ria de Roos op de sectie Arbeidsrecht. Ria blijkt een zuurpruim, opgefokt en kwaadaardig. Na een paar maanden is Felice eraan gewend dat ze nooit waardering krijgt. Ze raakt niet meer zo snel in paniek, gaat de beruchte vrijdagmiddag Blickborrel uit de weg, en weet hoe ze zich op zakenreizen heeft te gedragen. Maar de lange kantooruren en extreme werkdruk zijn funest voor haar seksleven. En wanneer de plagerige advocaat Simon steeds meer aandacht aan haar besteedt, gaat Felice grandioos voor de bijl.

    Een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Lees alvast het eerste hoofdstuk uit De urenfabriek op Chicklit.nl:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Column: Zag je die piemel?

  • The Hunger Games komt tot leven in een pretpark!

  • Vraag het Juffrouw Holle: van scharrel naar relatie

Zoek in artikelen