Hé Karma, haal je vinger eens uit mijn oog!

Soms kun je de hele wereld aan. In je eentje, zonder hulplijnen, zonder moeite. De dingen gaan zoals ze moeten, iedereen vindt je geweldig en alles lacht je toe. De zon, je baas, de vuile was.

Helaas beleef ik dit soort momenten alleen ''s nachts, in mijn dromen. Zodra ik ''s ochtends opsta, sla ik het glas water van mijn nachtkastje, giet ik yoghurt over mijn mok in plaats van erin, smeer meer tandpasta op mijn jurkje dan in mijn mond en met een beetje pech spuit ik deo in mijn haar en haarlak onder mijn oksels. Aangenaam, ik ben Iris. Superwoman by night, Supersukkel by day.
 

Foto: © Brett Jordan

Zachtjes inkloppen
Vanmorgen was het weer raak. We stonden samen voor de badkamerspiegel, mijn man en ik.
''Hé, moet je zien. Ik heb een bloeduitstorting in mijn oog,'' zei hij.
Ik keek ernaar en antwoordde dat ik hem in mijn slaap waarschijnlijk een flinke mep had verkocht, die hij vast en zeker verdiende. Ik stond nog heel gemeen te lachen, toen er ineens een onzichtbaar luikje in het plafond werd geopend waardoor een even onzichtbare emmer met slecht karma over me werd uitgestort, waarop de hand die crème op mijn ogen stond te smeren een eigen leven ging leiden en met een spastische beweging onder mijn bovenste ooglid schoot. Zeg nu eerlijk, zoiets krijg je zelf toch niet voor elkaar? Nu weet ik wel dat ik altijd nogal woest tekeer ga met die crème – voor ''licht inmasseren, met cirkelvormige bewegingen, afgewisseld met zachtjes inkloppen'' heb ik nu eenmaal niet zo''n aanleg – maar zelfs voor mijn doen was dit behoorlijk gortig. En ook erg auw trouwens.
 
Toverhazelaar
Er verscheen al snel een bloeduitstorting rond mijn oog. Het leek op uitgelopen paarse oogschaduw en ik moet zeggen: die kleur staat me best goed. Dat is handig, dan weet ik dat voortaan, maar ik had toch liever gehad dat zoiets vrijwillig en pijnloos was gegaan.
In een wanhopige recuperatiepoging Googelde ik voor werktijd nog even op ''blauw oog, snel, tips'', wat me de volgende info opleverde: "Een blauw oog kan op een wonderbaarlijke wijze genezen als u een afgekoeld zakje smeerwortelthee op het oog legt. De toverhazelaar helpt ook de zwelling te verminderen en gaat bovendien ook ontsteking en bloeden tegen."
Wonderbaarlijk? Smeerwortelthee? Toverhazelaar? Jezus, daar had ik nu allemaal geen tijd voor. Ik prentte mezelf in vanavond een postuil naar Zweinstein te sturen en ging de deur uit.

Foto: © Iris Houx

Waarschuwing
Op kantoor verwachtte ik een hoop vragen en flauwe geintjes over geëxplodeerde wallen, een Badr Hari''tje doen, tegen de lamp lopen, zoenen met Pinokkio of ''Hé, je oog lekt!'' – wisten zij veel dat de waarheid veel stompzinniger was dan zij ooit konden begrappen, en ik keek natuurlijk wel uit om ze de waarheid te vertellen. Iets met imago en zo. – Maar wat denk je? Niks! Niemand! Geen enkele collega zei er iets van. Kun je nagaan. Als ik echt ooit met zwaar uitgelopen paarse oogschaduw op kantoor kom, hoef ik dus óók niet op mijn collega''s te rekenen voor een waarschuwinkje. En ik wil er niet eens over nadenken wat er gebeurt als ik een hele dag rondloop terwijl de onderrok van mijn doorzichtige jurkje tot aan mijn middel is opgekropen. O, nee. Wacht. Dat ís al eens gebeurd.
 
Meedogenloos
Ook bij mijn Facebook ''vrienden'' hoefde ik niet op veel medeleven te rekenen. Integendeel. Ik werd voornamelijk uitgemaakt voor lomp, ijdel, ''Iris Tyson'' en meer van dat soort niet erg invoelende opmerkingen. Nee, zo''n leven als Supersukkel is best zwaar. Maar mij hoor je niet klagen. ''s Nachts transformeer ik tot Superwoman en komt alles weer goed. In mijn dromen ben ik een beroemde beautyblogger die spectaculaire make-up tutorials maakt. Hoe je smokey eyes aanbrengt bijvoorbeeld. Super long-lasting.

Nieuwste artikelen

  • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

  • Film & Serie top 6: december 2023

  • Young adult top 6: december 2023

  • Fictie top 6: december 2023

  • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

  • 9x de leukste chicklits van Nederlandse bodem

  • Poepen op kantoor

  • Lui, zeg ik je

  • Column: Blinde ambitie

  • Column: Wetenschapper vindt antwoord op de vraag 'Heb ik een dikke kont in deze broek?'

Zoek in artikelen