• onze waardering

Alles moet op RECENSIE

Er is in de wereld meer dan genoeg eten voor iedereen. Toch lijden een miljard mensen honger. Een bizarre tegenstelling; helemaal als je bedenkt dat wij ook nog eens heel veel voedsel verspillen. Het kookboek Alles moet op wil deze verspilling zo veel mogelijk tegengaan.

Verspilling
Bijna veertig procent van het voedsel in de wereld wordt verspild. Toen ik dat las in de inleiding van Alles moet op, vond ik het een schokkend getal! Het blijkt dat het merendeel hiervan tijdens productie en transport verloren gaat. Verder zijn supermarkten en de horeca verantwoordelijk voor verspilling. Wij als consumenten verspillen zo’n tien procent.

Niet fris
Ik denk dat die tien procent bij mij wel eens kan kloppen. Iedere keer als ik een vuilniszak wegbreng, doe ik een rondje kast en koelkast en kan ik eigenlijk altijd wel iets weggooien. Dit heb je natuurlijk al snel als je alleen woont. Ik ben vaak enthousiast met groenten en fruit kopen, maar dit kan ik lang niet altijd allemaal op. Ook heb ik vaak restjes fetakaas, halve bekertjes crème fraîche en bakjes roomkaas die er niet meer helemaal fris uitzien.
 
Portemonnee
Verspilling is slecht voor het milieu, zonde van het eten en ook nog eens nadelig voor je portemonnee. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Ten eerste: slim boodschappen doen. Auteur van Alles moet op Reini Smit raadt aan om slechts één keer per week boodschappen te doen en een goed gevulde voorraadkast te hebben. Zo kun je koken uit je kast en eigenlijk altijd van alles iets maken.
 
Restjes
Alles moet op is ingedeeld in verschillende categorieën: brood & granen, kaas, aardappels, groente, fruit en vlees, kip & vis. Bij ieder hoofdstuk staat wat je met restjes van bepaalde producten kunt doen en bij iedere categorie staan boodschappenlijstjes. Heb je bijvoorbeeld tomaat over, dan zoek je tomaten op en zie je meerdere recepten.

Simpel
Ik vind dat de recepten in Alles moet op niet heel erg origineel zijn. Het staat vol simpele salades, soepen en pasta’s die ik zelf eigenlijk ook vaak maak. Eigenlijk merkte ik, toen ik het boek doorbladerde, dat ik zelf al best creatief met restjes ben. Ik weet vaak met spullen die ik in huis heb nog een prima salade te maken, pannenkoeken te bakken of een quiche te fabriceren. Soms omdat ik vind dat alles op moet, soms omdat ik gewoon geen zin heb om boodschappen te doen.

Bladerdeeg
Omdat ik appels overhad, keek ik in Alles moet op bij appels. Ik kon een klassieke appeltaart of een appeltaart van bladerdeeg maken. Ik besloot voor die laatste te gaan. Bladerdeeg heb ik altijd in huis. Ik sneed appels in blokjes en vermengde het met suiker en kaneel. Er ging een dakje van bladerdeeg overheen, dat ik nog even insmeerde met eigeel. Half uurtje in de oven, en dat was het eigenlijk! Superlekker als toetje natuurlijk, maar niet iets wat ik zelf niet had kunnen bedenken. Ik mis eigenlijk een origineel ingrediënt of iets waardoor het echt speciaal wordt.
 
Beginnende kok
Voor mij biedt Alles moet op goede tips voor de boodschappen en voorraadkast. Ook ziet het er mooi uit. Goede foto’s en mooie, ruim opgezette pagina’s. Ik ben echter iets minder geboeid door de recepten. Dit komt ook omdat je het maakt met dingen die je al in huis hebt, waardoor bijzondere ingrediënten ontbreken. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Het kan heel goed zijn dat iemand anders wel echt iets aan de recepten heeft! Alles moet op is een kookboek met vernieuwende inzichten over boodschappen doen en voedselverspilling en duidelijke, eenvoudige recepten voor de beginnende kok. 

 

Alles moet op

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Verspilling van voedsel is een zeer actueel thema: jaarlijks gooit een gemiddeld gezin bijna 15% van hun voedsel weg. Steeds meer mensen voelen de noodzaak om bewuster bezig te zijn met voedsel. In dit boek draait het om efficiënt en bewust omgaan met eten, zowel bij het kopen als bij het koken. Een kookboek met eerlijke, simpele gerechten, waarvoor je niet steeds opnieuw boodschappen hoeft te doen. Gevarieerde gerechten voor een groot publiek waarbij wordt uitgegaan van wat je in huis hebt. Het laat zien hoe je ingrediënten die je hebt gekocht op verschillende manieren kunt gebruiken, zodat je zo min mogelijk eten verspilt. Ook vertelt dit boek hoe je overgebleven eten moet bewaren om het later te hergebruiken. Met dit boek leer je moeiteloos creatiever en gezonder koken!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Stiletto’s in de keuken

  • Recept: zelf macarons maken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

Zoek in artikelen