Fleur en Karima schrijven het sprookje van Juffrouw Holle

Samen met vriendin Karima schrijf ik aan een nieuwe Roman: Juffrouw Holle, een sprookje voor de moderne vrouw. Dit plan ontstond twee jaar geleden. Al langer speelden Karima en ik met het idee om gezamenlijk een schrijfproject te starten. We zijn allebei gek op schrijven, geïnteresseerd in het vrouwenbrein en hebben hetzelfde gevoel voor humor. Het boek moest origineel, verrijkend en vernieuwend zijn. Na talloze brainstorms waren we eruit: het klassieke sprookje van Vrouw Holle (die de kussens opschudt) zouden wij een nieuwe jas geven. Met in het verhaal levenslessen verwerkt, net als in sprookjes. En nu is het boek bijna af.

Samenwerken met een vriendin klinkt als een droom. En dat is het ook. Samen brainstormen, personages bedenken, krachten bundelen. En vooral heel veel lachen. Het boek inclusief de cover wordt ook beter als twee mensen er kritisch naar kijken. Maar we zijn best wel verschillende persoonlijkheden en werken allebei totaal anders. We hebben andere ideeën en dat botst weleens. Gelukkig kunnen we irritaties uitspreken, zodat de lucht zuiver blijft. We doen er zelfs ons voordeel mee en gebruiken onze gekke gewoonten, frustraties en waanbeelden voor de karakters in ons boek: Liv en Rikka die terechtkomen op de bioboerderij van Juffrouw Holle.


Afgelopen week is Karima naar Dubai gekomen om aan de afronding van ons boek te werken. We hebben er een health camp van gemaakt. De sprookjeswereld van Juffrouw Holle is sereen. Er heerst rust, reinheid en regelmaat. Iets waar het in het dagelijks leven nog al eens aan schort bij veel mensen - ook bij ons. Hier in Dubai hebben we de sfeer van het boek nagebootst. Oké, we beschikten niet over een bioboerderij op een alpenweide (de milieuvervuilende indoor skibaan komt echt niet in de buurt), maar we hebben een fijne werkplek gevonden in Shakespeare, een sfeervolle koffietent met vriendelijke bediening, verse sapjes en blueberry pancakes.

Iedere dag begonnen we klokslag negen uur fris gedoucht met schrijven, namen een lunchpauze om twaalf uur en deden daarna een powernap. Aan het eind van de dag stond beweging op het programma: wandelen of zwemmen. We gingen op tijd naar bed en aten biologisch (op een bakje Ben&Jerry ijs na - nobody's perfect). Walk the talk, zeg maar.

We weten het natuurlijk niet zeker, maar dit Holleriaanse ritme werkte als een trein, een Thalys welteverstaan. Er leek geen einde te komen aan onze inspiratie flow. Schrijven, schrappen, schrijven, schrappen. Want schrijven ís schrappen (kill your darlings). Inmiddels zijn we bij het einde van het boek aangekomen en hebben nu al moeite om afscheid te nemen van de vrouwen uit ons sprookje. Ze zijn neurotisch, aandoenlijk, grappig, kattig, ambitieus, schattig, onzeker, zoekende. Kortom, heel erg menselijk. En heel erg ons.

Aan het einde van de werkweek hebben we onszelf getrakteerd op een manicure, pedicure, massage en facial. Jemig, wat hadden we dat verdiend. Terwijl we in schoonheidssalon Tips&Toes zaten te genieten van boterbloemgele nagellak, een masker van vulkaanas en pijnlijke typknoopjes die als sneeuw voor de alpenzon werden weggemasseerd, voelden we ons net prinsessen. Sprookjesprinsessen.  Fleur werkt momenteel met een bevriende schrijfster aan een sprookje voor de moderne vrouw. De bijbehorende website is nu online: www.juffrouwholle.nl. Een onlinechalet waar Juffrouw Holle (inderdaad, die uit het sprookje) de kussens opschudt met tips, recepten en andere inspiratie voor een fijn leven. Het boek verschijnt begin 2014. 

Nieuwste artikelen

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

  • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

  • Schoon - Alia Trabucco Zerán

  • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • 11 sprookjesfilms voor volwassenen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

Zoek in artikelen