Zoete aardappel

De herfst is het perfecte seizoen voor gerechten met zoete aardappel. Je kunt er soep, frietjes of stamppot van maken en zelfs taart!
 
Bataat
De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente. Het zit vol vezels en complexe en langzame koolhydraten. Het smaakt een beetje naar wortel, maar dan iets minder zoet. Voor mensen die op de lijn letten of minder snelle koolhydraten willen eten, is het een goede vervanger van de ouderwetse pieper.
 


Toko
Je vindt de zoete aardappel bij de toko. De meeste gewone supermarkten hebben ze tegenwoordig ook. Albert Heijn verkoopt ze bijvoorbeeld in een plastic verpakking, net als de gewone aardappel.
 
Taart
Je kunt de zoete aardappel gebruiken als gewone aardappel en er bijvoorbeeld stamppot of friet van maken. Maar hij smaakt ook heerlijk in taarten. In Amerika, waar ze de zoete aardappel vaak yam  noemen, is een sweet potato pie een populair gerecht, dat vaak met Thanksgiving of kerst op tafel wordt gezet.



Zoete aardappel Frietjes
Een zoete aardappel kun je koken (zo’n vijftien tot twintig minuten) of poffen, maar het lekkerste is om er zoete aardappel frietjes van te maken. Hoe doe je dat?
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schil de aardappel en snijd in frietreepjes
- Leg de frietjes op een met bakpapier bedekte bakplaat
- Bestrooi met kruiden. Bijvoorbeeld paprikapoeder, zout, peper of wat jij lekker vindt. Je kunt er ook nog sesamzaadjes over strooien.
- Besprenkel met olijfolie.
- Zet de kookwekker op dertig tot veertig minuten
- Na twintig minuten draai je de frietjes om. Check daarna even regelmatig of ze niet zwart worden. Het kan goed zijn dat ze na een half uur al goed zijn! De zoete aardappel frietjes mogen lekker knapperig worden, maar zwart is ook weer niet de bedoeling.
- Serveer met crème fraîche.

Eet smakelijk!

 

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

  • Oud & Nieuw-drankjes!

Zoek in artikelen