Wie zoet is krijgt...zelfgebakken kruidnoten!

Het was 25 augustus. Ik las ergens het gerucht dat een bepaalde drogist ze al had. Ik racete erheen en liep zo blij als een kind weer naar buiten. Het was voor het eerst dat ik vóór mijn verjaardag – op 30 augustus! – al kruidnoten in huis had!


 


Je snapt het: ik ben gek op kruidnoten. Naturel, met chocola, met yoghurt… ik lust alle varianten. En ja, ze liggen ieder jaar eerder in de winkel, maar daar ben ik alleen maar blij mee. (Zijn er trouwens al paaseitjes?)
 
Kruidnoten maken is supermakkelijk. Het belangrijkste ingrediënt: speculaaskruiden. Deze vind je in de supermarkt bij de kruidenpotjes. Soms heet het koekkruiden. Zijn jullie allemaal zoet geweestdit jaar? Mooi. Dan volgt hier het recept.
 
Wat heb je nodig?
 250 gram zelfrijzend bakmeel
 100 gram (room)boter
 125 gram bruine basterdsuiker
 2 eetlepels speculaaskruiden
 snufje zout
 scheutje melk (ongeveer 50 ml)

 

 

Hoe maak je de kruidnoten?
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de boter in een beslagkom en maak zacht met de mixer. Doe daarna de andere ingrediënten in de beslagkom. Kneed met je handen of de deeghaken van de mixer tot een samenhangend deeg. Mocht het (na hard kneden) toch nog kruimelig blijven, voeg dan wat boter of melk toe. Maak met je handen kleine bolletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Druk de bolletjes een beetje aan om een echte kruidnootvorm te krijgen. Bak 15 minuten en laat afkoelen. Ze lijken misschien wat zacht en niet knapperig, maar dit komt goed als ze koud zijn.
 

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • Recensie: Lucifer - seizoen 6

  • Zandvoort aan Zee - Linda van Rijn

  • Voor altijd - Pepijn Lievens

  • Max Modderman: Superheld - Matt Stanton

  • Circus der wonderen - Elizabeth Macneal

Gerelateerde artikelen

  • De zak van Sinterklaas: trek een lootje en krijg gegarandeerd een cadeautje!

  • Tony’s Chocolonely: in iedere schoen past wel een letter

  • Shoptip: Sinterklaascadeautjes onder de 10 euro

  • Stiletto’s in de keuken

  • Recensie: Vijftig tinten kip

Zoek in artikelen