• onze waardering

Koken uit Superfoodrecepten RECENSIE

Superfoods. Je ziet ze tegenwoordig overal! Maar wat zijn het nu precies? En belangrijker… wat kun je ermee? Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon leggen het uit in hun boek Superfoodrecepten. Elsbeth bezocht de lancering van dit nieuwe kookboek en testte zelf ook het recept voor appeltaartpap!
 
Als ik het Amsterdamse kantoor van verjongingscoach en superfoodexpert Jesse van der Velde binnenloop voor de presentatie van Superfoodrecepten, zie ik een tafel vol taart en brownies. Mmm…. Zou dat allemaal van superfoods zijn gemaakt?

 
Zuid-Amerika
Voordat we de hapjes kunnen aanvallen, krijgen we eerst uitleg van Jesse over het hoe en wat van superfoods. Superfoods zijn voedingsmiddelen met ongelooflijk veel vitaminen en mineralen. Ze zijn erg rijk aan voedingsstoffen en goed voor de gezondheid. Vaak veel meer dan een sinaasappel of broccoli. Is het iets nieuws? Nee! Sommige superfoods worden al duizenden jaren gebruikt, voornamelijk in Zuid-Amerika. Wij kenden ze alleen nog niet.
 
Boerenkoolchips
Eindelijk mogen we de tafel aanvallen… de meeste taartjes en hapjes zijn echt lekker. De carrot cake is fantastisch en de brownies (gemaakt van bonen!) smaken als echte brownies. En er is chocolade van lovechock! Ik vind niet alles even lekker. Ik krijg de kombucha-thee amper doorgeslikt (en ik ben er ook niet helemaal van overtuigd dat het goed voor je is) en chips van boerenkool hoeft van mij ook niet. Ieder zijn ding… het meeste is echt om te smullen!
 
Theorie
En dan het boek! Superfoodrecepten bestaat voor de helft uit theorie. Er worden 32 superfoods behandeld. Van chiazaden tot macapoeder en van kokoswater tot bijenpollen. Er wordt verwezen naar een hoop wetenschappelijke onderzoeken. Ik vind het goed dat Jesse alle gezondheidsclaims wetenschappelijk wil onderbouwen. Toch is het denk ik ook goed om kritisch te blijven. Eén onderzoek zegt niet zo veel. Er kunnen net zo goed onderzoeken zijn die het tegendeel beweren. Dit is misschien de kritische journalist in mij, maar ik zou iedereen aanraden om niet blindelings op de kracht van superfoods te vertrouwen en je gezonde verstand te gebruiken (bij klachten altijd naar een reguliere arts en superfoods niet als medicijn zien!). Wel is het een handig en heel leerzaam overzicht. Ik wil een paar producten, zoals macapoeder, echt gaan proberen.
 
Duur
Je vindt de meeste superfoods in de biologische supermarkt. Helaas zijn ze niet altijd even goedkoop (al heb je er op de lange termijn natuurlijk profijt van…). Ik vind het persoonlijk erg jammer dat bijenpollen, macapoeder of rauwe cacaonibs zo ontzettend duur zijn. Ik koop daarom niet alles tegelijk, maar kies een paar producten die ik echt wil proberen.
 
Recepten
In het tweede gedeelte staan de recepten. Hier is Annemieke de Kroon verantwoordelijk voor. De recepten zijn eenvoudig en het ziet er allemaal heerlijk uit. Alles is glutenvrij, lactosevrij, E-nummervrij en vrij van witte en kunstmatige suikers. In ieder recept zitten één of meerdere superfoods verwerkt. Ik besluit om een recept te maken met een superfood dat ik zelf al gebruik: kokosbloesemsuiker. Ook niet goedkoop, maar wel een goede vervanger van suiker en je doet er best lang mee. De appeltaartpap die ik maak voor mijn ontbijt is heerlijk! Een perfect warm ontbijtje om de dag mee te beginnen!
 
Al met al vind ik Superfoodrecepten een aanrader voor iedereen die bewust bezig is met gezondheid en voeding. Veel handige theorie en gezonde recepten!


Maak zelf ook de appeltaartpap
Ingrediënten (voor 1 portie)
 ½ goudrenet
 klontje roomboter
 60 ml water
 50 g havervlokken
 1 el rozijnen
 snufje kaneelpoeder
 ½ el kokosbloesemsuiker
 snufje vanillepoeder
 snufje zout
 1 el walnootsukjes
 eventueel gemberpoeder en/of kruidnagel
 
Bereiding
Snijd de appel in kleine stukjes, smelt een klontje roomboter op laag vuur in een steelpannetje en doe hier de appel in. Roer dit 1 minuut goed door elkaar. Voeg dan het water toe, zet het vuur iets hoger en roer 5 minuten door zodat het smeuïg wordt. Voeg al roerend de havervlokken, rozijnen, kaneel, kokosbloesemsuiker, vanillepoeder en zout toe. Schep in een kom en voeg de walnootstukjes als laatste toe. Eet smakelijk! 

Superfoodrecepten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    In het nieuwe kookboek van Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon draait het allemaal om superfoods! Superfoods zijn al eeuwenoud, maar de geweldige eigenschappen van deze granen, bessen en zaden zijn pas net 'herontdekt'. Welke superfoods zijn er? Wat zijn de gezonde kenmerken? En wat kun je er eigenlijk mee koken? Jesse en Annemieke geven antwoord op elke vraag. Met tachtig recepten.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

Zoek in artikelen