(Mini)muffins uit Koffie verkeerd

Ik heb een boek geschreven! Koffie verkeerd is het eerste deel van de Barista!-reeks. Het is geen kookboek of boek over koffie, maar een roman. Wel spelen koffie en muffins een belangrijke rol in het verhaal. In deze speciale Barista!-editie van Elsbeth kookt doe ik een poging de espresso-chocolade-kruidnotenmuffins uit het boek te maken.
 
Koffie verkeerd is een feelgoodroman over drie jonge vrouwen die in koffiebar Barista! werken. Hun baas Luigi moet niets hebben van brownies, muffins en koekjes. Maar als hij de espresso-chocolade-kruidnotenmuffins van Iris proeft, is hij om.
 
De muffins ontstonden in mijn hoofd. Ik dacht aan alles wat ik lekker vond en schreef het op! Het is geen bestaand recept, maar ik heb tijdens het schrijven in mijn achterhoofd gehouden dat ik ze nog een keer wilde maken. Eigenlijk wilde ik dat doen voordat het boek af was. Mocht het een totaal onmogelijk recept blijken, dan kon ik het nog aanpassen. Oeps… te laat! Ineens was het boek naar de drukker en waren de muffins nog steeds pure fictie.
 
Nu is Koffie verkeerd er. Het perfecte moment om de muffins te maken. En dat lukte niet in één keer. Ik dacht dat ik een goed basisrecept voor muffins had. Voeg espresso, chocola en kruidnoten toe en klaar! Toch? Euh… nou, de eerste lading was te rubberachtig en bovendien proefde ik niets terug van de espresso die ik erin had gedaan. De tweede poging was ook niet helemaal goed. Te droog. De derde poging kwam eindelijk in de buurt!
 
Het zijn uiteindelijk een soort mini-muffins geworden. Dat komt omdat ik een cupcakebakvorm en kleine cakevormpjes heb gebruikt. Ik ben nog steeds niet tevreden over de koffie die erin zit. Ik heb het idee dat je het nog niet helemaal proeft. Dus voel je vooral vrij om het recept aan te passen! Ik vind het niet erg. En Iris ook niet ;).Voor 12 mini-muffins:
 40 gram boter (ik gebruik Blueband)
 120 gram bloem
 140 gram kristalsuiker
 1,5 theelepel bakpoeder
 snufje zout
 50 dl melk
 70 dl espresso of sterke koffie
 1 ei
 3 eetlepels speculaaskruiden
 50 gram kruidnoten
 100 gram pure chocola (in kleine stukjes gehakt)
 
Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix eerst de boter glad met een mixer. Doe er dan de bloem, suiker, bakpoeder, zout en speculaaskruiden bij. Mix totdat het een beetje zanderig is. Voeg de melk en de koffie geleidelijk toe en daarna het ei. Mix totdat het een gladde massa is. Niet te lang, anders worden de muffins rubberachtig. Roer de kruidnoten en de stukjes chocola erdoor. Vul een cupcakevorm (met papieren vormpjes erin) met het mengsel. Heb je geen cupcakebakvorm, dan kun je losse papieren vormpjes vullen. Bak 20 minuten (als ze nog nat van binnen zijn, nog vijf minuten langer) en laat afkoelen op een rooster.

Barista! Koffie verkeerd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (22 stemmen)
 • Omschrijving:

  Laura, Iris en Sophie werken bij koffiebar Barista! in het centrum van de stad. Dit is zó niet hoe ze zich het leven na hun studie hadden voorgesteld. In plaats van dat ze een vette baan hebben, zetten ze koffie voor mensen met een vette baan. Ondertussen laat Mister Right ook op zich wachten. Maar liefde komt soms uit een onverwachte hoek...

  Barista! bestaat uit drie sprankelende geestige romans over liefde en vriendschap, het loslaten van verwachtingen en het omarmen van nieuwe kansen. Verfrissend als ijskoffie en hartverwarmend als cappuccino.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Tony’s Chocolonely: in iedere schoen past wel een letter

 • Shoptip: Sinterklaascadeautjes onder de 10 euro

 • De zak van Sinterklaas: trek een lootje en krijg gegarandeerd een cadeautje!

 • Stiletto’s in de keuken

 • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

Zoek in artikelen