De vijf mooiste bibliotheken ter wereld!

Als boekenwurm is het natuurlijk heerlijk om op Chicklit.nl te neuzen tussen alle boeken, maar niets is zo charmant als het ronddwalen tussen de fysieke boeken in een mooie (bij voorkeur oude) bibliotheek. Nietwaar? Toch brengen steeds minder mensen een bezoekje aan de bibliotheek. Eeuwig zonde vinden wij! Er zijn namelijk zoveel mooie bibliotheken te vinden in de wereld. Chicklit.nl besloot vijf extreem mooie en bijzondere bibliotheken voor jullie op een rijtje te zetten!

Abdijbibliotheek in Sankt Gallen

Deze Abdijbibliotheek in Sankt Gallen wordt beschermd door UNESCO en komt uit de achtste eeuw. Deze bibliotheek werd gesticht door Sint Odomar (de eerste overste van de benedictijnse abdij in Sankt Gallen). Dit is een van de oudste, belangrijkste (en wat ons betreft mooiste) bibliotheken ter wereld. Deze bibliotheek bevat 160.000 boeken waarvan 2000 kostbare manuscripten uit de achtste tot vijftiende eeuw.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Welcome to St. Gallen (@sgbtourism) op

New York Public Library

De openbare bibliotheek van New York: de derde grootste bibliotheek ter wereld! De bibliotheek is gebouwd door Stephan A. Schwartzman. Bekend zijn de twee leeuwen aan de voorkant, die het gebouw ‘bewaken’. De leeuwen staan voor geduld en kracht. De bibliotheek neemt ongeveer twee huizenblokken op Fifth Avenue in beslag. Binnen hangen er enorme kroonluchters boven donkere houten (lees)tafels. Boven de boekenplanken zijn mooie, grote gebogen ramen. Ben jij benieuwd naar dit prachtige gebouw? Als bezoeker kan je gewoon naar binnen en een rondleiding is gratis!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The New York Public Library (@nypl) op

Österreichische Nationalbibliothek

In het paleis Hofburg in Wenen bevindt zich de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk. Deze werd opgericht in de 18e eeuw. Vooral de Prunksaal (Staatshal) schijnt adembenemend mooi en bijzonder te zijn. Fresco’s en sculpturen sieren de hal waardoor de associatie met een paleis groter is dan die met een bibliotheek. Als je met een groep van minimaal 10 personen bent kan je een rondleiding boeken.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Österr. Nationalbibliothek (@nationalbibliothek) op

Peabody Institute

Over smaak valt te twisten, maar toch schijnt The Peabody in Baltimore een van de mooiste bibliotheken ter wereld te zijn. Vooral de grote hal is spectaculair. De bibliotheek werd opgericht halverwege de 19e eeuw, dankzij donaties, en maakt nu deel uit van de Johns Hopkins University. Boeken zijn er - uiteraard - ook ruimschoots aanwezig; de bibliotheek bevat maar liefst 300.000 boeken die vooral dateren van de 18e tot de 20e eeuw.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @travelsoflolo op

Britse Nationale Bibliotheek

Tot 1973 maakte de Britse Nationale Bibliotheek deel uit van het British Museum. Daarna werd de bibliotheek een onafhankelijke vestiging. Toch kan deze bibliotheek niet op tegen de originele Reading Room in Bloomsbury. De koepelvormige kamer is namelijk geïnspireerd op het Pantheon in Rome en vormt het centrale punt van waar ooit een binnenplaats was. The Reading Room kan je gewoon vrij bezoeken. Soms vinden er tentoonstellingen in de zaal plaats.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door British Library (@britishlibrary) op

Wat vind jij de mooiste bibliotheken ter wereld?

Bron: Instagram

Lees ook: 8 redenen waarom wij van bibliotheken houden

Nieuwste artikelen

  • Twisted Lies - Ana Huang

  • Koude harten - Gunnar Staalesen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

  • Legendes & Lattes - Travis Baldree

  • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

  • Adembenemende bibliotheken waar elke boekenwurm moet zijn geweest 

  • Recensie: Honderd uur nacht

  • De leukste ideeën voor een thuisbibliotheek

  • Deze boekenkasten willen we allemaal in onze woonkamer

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt columniste in het buitenland!

Zoek in artikelen