Eet jezelf depri met Grazia

Sinds een paar weken ben ik geabonneerd op het tijdschrift Grazia, een geweldig blad dat ik met veel plezier lees. Er is echter één rubriek waar ik niets van snap en dat verontrust mij. Het is het zogenaamde 'Eetdagboek': een rubriek waarin een BN-er (kan overigens uit de A-, B- of C-klasse zijn) een week lang bijhoudt wat ze eet.

Fictie
Eerst dacht ik nog dat het fictie was. Of sarcasme. En dan zou het echt reuze leuk zijn geweest. Neem bijvoorbeeld een passage als deze: 'Ik start elke ochtend met een glas water met citroen, acht chlorellapillen en een theelepel kokosvet. Mijn ontbijt: een green smoothie van snijbiet, bosbessen, limoen, eiwitpoeder en chiazaad. Na het sporten neem ik een eiwitshake met bevroren bosbessen. Tussendoor een zelfgebakken muffin met vijgen, abrikozen, havermout, ei, kokosrasp, lijnzaad, noten, pompoenpitten, bosbessen, olijfolie en honing.'

Powernap
Na het eigenhandig bereiden van zoveel complex voedsel zou ik persoonlijk al toe zijn aan een powernap, maar deze dame stoomt monter door naar de lunch: 'Een salade met quinoa, tonijn, appel, avocado, babyspinazie en noten. Daarna een speltcracker met notenpasta'. En als je denkt dat ze zo onderhand wel toe is aan een kant & klaartje: forget it. Ook 's avonds tovert ze weer een culinaire, tijdrovende, blenderoverbelastende maaltijd op tafel.


Leugens!
'Ze liegen! Ze LIEGEN!' dacht ik de eerste paar keren. Babyspinazie, dat bestaat toch niet eens?! En wie besteedt er nu meer tijd aan het zoeken, shoppen en bereiden van maaltijden dan aan het eten en uitpoepen ervan? Maar week na week is het hetzelfde verhaal. En de voedingscoach die er na afloop een reactie op mag geven, moedigt het allemaal aan. Hoe gekker hoe beter. Hoe meer goji, havermout en quinoa, hoe blijer ze wordt. Het is gewoon wáár!

Vloeibaar papje
Dankzij mijn lijfblad Grazia maak ik me nu dus serieus zorgen over mijn gezondheid, mijn gewicht en mijn toekomst. Tenslotte ga je zo'n dagboek toch vergelijken met je eigen voedingspatroon. Wat doe ik fout? Ik ben nog nooit één gojibes tegengekomen bij de Jumbo, laat staan dat ik weet waar ik een chlorellapil moet stoppen of waar men kokosvet smeert. Onwillekeurig vraag ik me ook af of zo iemand wel een beetje van zichzelf houdt. Ik bedoel, is dat nu echt lekker, zo'n vloeibaar papje van vijf verschillende ingrediënten die op het eerste gezicht bij elkaar passen als een Estelle en een Badr?

Groen
En dan groen. Ik heb nog nooit in mijn leven iets groens gedronken en dat wil ik graag zo houden. Lief zijn voor je lijf betekent óók lekkere dingen eten, zoals chocolade. Oké, oké, ik ben soms misschien iets te lief voor mijn lijf, maar ik heb toch echt geen overgewicht en mijn energiepeil is, voor zover je dat kunt verlangen van een jonge moeder met een kantoorbaan en een pseudocarrière als auteur, gewoon prima.


Het springlevende bewijs
Kijk hier! Ik heb een hele dag gewerkt op een boterham met kaas, oploskoffie, twee stuks taart, een frikadelbroodje en een poedersoepje. En 's avonds na het diner (kant & klare Iglo met veel bonbons toe) stop ik met veel élan de kinderen in bed en tik ik gewoon nog een column van zo'n 700 woorden. Stel je voor dat ik het dieet van die BN-er hierboven had gevolgd. Dan lag ik nu uitgeput op de bank met een pijnlijke blenderarm, in een huis vol vuile vaat, huilende babyspinazie en een tapijt dat groen ziet van de ontsproten chiazaadjes. En dan was ik nog niet eens naar de toko geweest voor kokoswater, naar de reformwinkel voor quinoa en naar de drogist (?) voor chlorellapillen.

Deal?
Ik heb helemaal niets met bekend-zijn, maar in dit geval vind ik het jammer dat ik niet in aanmerking kom voor die rubriek. Ik denk dat ik die voedingscoach een suikervrije gojibesberoerte zou bezorgen met mijn eetdagboek. Weet je wat? Als jullie nu allemaal je best doen om mij tot een BN-er te maken, dan beloof ik dat ik mijn eetdagboek ongecensureerd opstuur naar de Grazia.
Meer Iris? Kijk ook eens naar haar #WorstSelfiesProject; een parodie op de 16 slechtste selfies die er bestaan. Hilarisch! 

Nieuwste artikelen

  • Film & Serie top 6: maart 2024

  • The Finish Line - Kate Stewart

  • Fictie top 6: maart 2024

  • Young adult top 6: maart 2024

  • Tunnel van botten - V.E. Schwab

Gerelateerde artikelen

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Column: Liza Sips 'Het interview'

  • Puur genieten

  • Koken met Karin - Zónder pakjes & zakjes 2

  • 8 tips om gezonder te eten zonder een streng dieet

Zoek in artikelen