Fleur onderzoekt kerst in Dubai

In oktober begint het al te kriebelen. Het kerstgevoel. Dat is altijd zo geweest en de Dubai-zon bracht daar ook dit jaar geen verandering in. Wat blijkt: ik ben niet de enige die last heeft van kerstopvliegers. Dit jaar viel het me op dat er al vrij vroeg in november vaak over kerst gesproken wordt. 'Vliegen jullie naar huis met kerst?', is een veelgestelde vraag onder expats. Sinterklaas kan nog wel hier met ingevlogen Unoxworsten, boerenkool en door logees meegebrachte pepernoten. Maar bijna iedereen die ik hier ken, is in Nederland met kerst. Ook wij hebben een ticket geboekt. Daar had ik bijna spijt van toen ik ontdekte hoeveel men in Dubai doet aan het kerstgevoel. En hoe moeilijk het is om in een krap weekje alle familie en vrienden te zien.
 
Time Out Magazine geeft in een speciale kersteditie overzichtelijk weer wat er allemaal te doen is in december. Er wonen hier veel Britten en die vinden kerst geweldig. Zo wordt er op diverse plekken kerstmarkten georganiseerd, kunnen kinderen de kerstman ontmoeten in Santa's Grotto en worden er workshops Gingerbread House Making georganiseerd. In de supermarkt wordt de hele dag kerstmuziek gedraaid. Zelfs de crèche doet aan kerst: ons zoontje Olivier van anderhalf zingt met zijn groep een kerstliedje tijdens het jaarlijkse kerstconcert. In de zon, begeleid door een Filippijnse dame met gitaar in een kerstmanoutfit. Ik werd helemaal enthousiast van al deze kerstevenementen. Maar wat vinden de lokale mensen er eigenlijk van, vroeg ik me af. Nou, die houden wel van feestelijkheden, heb ik me laten vertellen. Ze vinden de lichtjes in de kerstboom gezellig.
 
Het ultieme kerstevent, de piek op de boom, zou het driedaagse Christmas Festival moeten worden. Op de radio werd er constant over gesproken, overal zag ik prachtig geïllustreerde flyers en het programma was veelbelovend. Dus wij ernaar toe. Mijn vriendin W had zichzelf en haar dochtertje zelfs in een prachtige kerstoutfit gestoken. Maar toen we het gigantische parkeerterrein opreden, omringd door schreeuwerige advertenties, begon ik een raar gevoel te krijgen. Iets zei mij dat dit niet klopte. Eenmaal binnen werd dit gevoel bevestigd. In het midden van een enorm grasveld stond iemand op een podium keihard vals te zingen door een piepende microfoon, en het was niet eens kerstmuziek. Aan weerszijden van het veld bevonden zich aaneengeschakelde tentjes met hamburgers, popcorn en kipachtige nuggets. Was dit kerst? Er stond een viezige sneeuwpop weg te smelten en voor drie euro mocht je een kwartier klungelen op een ijsbaantje van vier bij vier meter. Hier en daar stond een sneue kunstboom te verbranden in de zon. Wat een teleurstelling. En dat voor omgerekend twaalf euro entree per persoon. Wat had ik dan verwacht? Een knusse kerstmarkt met leuke kerstspulletjes, voorlezende elfjes, duizenden kerstlichtjes in een gigantische boom en een vriendelijk kerstkoortje op de achtergrond. Niet deze herrie, dit smakeloze vreetfestijn. Dit was geen kerstmis, maar kermis!
 
Binnen een half uur zaten we weer in de auto. Eenmaal thuis heb ik kerstmuziek aangezet, een kop thee ingeschonken en samen met mijn man en zoontje ons boompje opgetuigd. Inmiddels was het donker geworden, waardoor ik me even in Nederland waande. Bijna was ik ervan overtuigd dat kerst in Dubai net zo goed kon zijn als in Nederland. Maar ik realiseerde me weer waar het echt om draait met kerst: samen zijn met familie. Terwijl het buiten koud is en binnen de lichtjes branden. Die knusheid. Die is nou eenmaal niet te koop.    
 Fleur Brockhus werkt met een bevriende schrijfster aan een sprookje voor de moderne vrouw. De bijbehorende website: www.juffrouwholle.nl is een online chalet waar Juffrouw Holle (inderdaad, die uit het sprookje) de kussens opschudt met tips, recepten en allerlei inspiratie voor een fijn leven.

Nieuwste artikelen

  • De gezelligste herfstfilms

  • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

  • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

  • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

  • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • Dit zijn de aankomende Hallmark kerstfilms

  • 25 feiten over populaire kerstfilms die je nog niet wist

  • Shoptip: Sinterklaascadeautjes onder de 10 euro

  • Shoptip: 10x funny kerstballen

Zoek in artikelen