De boekenkast van Elsbeth Witt

Het nieuwe boek van Elsbeth Witt (33), Barista! Koffie verkeerd, ligt in de winkels. Volgend jaar zullen ook Zoete inval en Troost verschijnen om de Barista!-trilogie compleet te maken. Tijdens de presentatie van haar nieuwe boek vroegen wij haar naar haar eigen boekenkast, want wij waren toch wel een beetje nieuwsgierig geworden naar de boekenkast en het leesgedrag van deze boekenverslindster!

Door haar liefde voor lezen, haar studie Engelse Literatuur en haar werk puilen Elsbeth’s boekenkasten uit! Engels of Nederlands, literatuur, thriller of chicklit; het maakt Elsbeth niet zoveel uit. Als het een goed boek is, wil Elsbeth het lezen.


Lees-hobby
Als kind werd ik altijd voorgelezen. Toen ik eenmaal zelf kon lezen, las ik series van Enid Blyton, Nancy Drew en later Thea Beckman en Evert Hartman. Inmiddels heb ik een enorme collectie boeken. Ik hou ervan om boeken te kopen, zeker als ik de auteur ken. De stapel boeken van bekenden wordt ook steeds groter; super leuk! Als ik iemand ken die een boek heeft geschreven, koop ik het gelijk. Omdat ik zoveel voor mijn werk lees en schrijf, moet ik er wel nog een aantal lezen.

Collectie
Omdat ik Engelse Literatuur heb gestudeerd, heb ik een kast vol dikke pillen uit de achttiende en negentiende eeuw, anthologies zo dik als telefoonboeken en moderne literatuur. Nu werk ik als recensent, corrector, vertaler en schrijver van leesrapporten. Daardoor krijg ik heel veel boeken opgestuurd. Toen ik gevraagd werd voor dit artikel, ben ik mijn kast eens goed gaan bekijken. Ik denk dat ik inmiddels wel een aparte kast voor mijn kookboeken nodig heb, mijn kast puilt echt uit!

Alles-lezer
Ik ben heel divers qua genres, ik lees echt van alles. Het afgelopen jaar heb ik genoten van The Hunger Games, maar ook van boeken van David Mitchell, Arjen Lubach, Deon Meyer, Liza Klaussmann en Lisette Jonkman. Een van mijn favoriete boeken ooit is Calamiteitenleer voor gevorderden van Marisha Pessl. Dat boek kwam uit in 2006 en ik heb jarenlang regelmatig gecheckt of haar nieuwe boek er al was. Ik had het vorig jaar opgegeven, maar nu zag ik dat ze eindelijk een nieuw boek heeft! Dat ga ik zeker kopen.


Trots
Ik ben echt enorm trots op mijn eigen boek. Het is zo bizar dat mensen Koffie verkeerd gewoon kunnen kopen en lezen. En dat ik dat allemaal zelf bedacht en geschreven heb! Het moment dat ik mijn boek voor het eerst echt zag, was heel onwerkelijk. Op mijn vertalingen ben ik ook heel trots. Dat is natuurlijk niet mijn verhaal, maar het zijn wel mijn woorden.

Don’t judge a book by its cover
In mijn boekenkast staat Belinda Jones naast Shakespeare en Nabokov naast Helen Fielding. Dat zegt een hoop over mijn smaak. Ik deed een literatuurstudie en studeerde af op chicklit. In mijn scriptie vergeleek ik chicklit met Jane Austen. Iedereen vindt Austen nu helemaal geweldig, maar in haar tijd werd het afgedaan als simpele vrouwenlectuur. Ik ben niet van mening dat luchtige, commerciële romans ‘slechter’ zijn dan zware iteratuur. Ik maak geen onderscheid tussen hoge en lage cultuur en dat zou niemand moeten doen, vind ik. Een boek als I don’t know how she does it van Allison Pearson – dat ik ook voor mijn scriptie heb gebruikt – schetst een ongelooflijk goed beeld van de tijd waarin we leven en de rol die vrouwen daarin spelen. Als het vijf jaar eerder was gepubliceerd, was het waarschijnlijk neergezet als feministische literatuur. Maar omdat het middenin de chicklit-hype zat, kreeg het een roze voorkant en werd het neergezet als Mummy Lit. Dat was een slimme marketing-move, maar het is jammer dat veel mensen haar werk nu niet kennen omdat ze geen chicklit willen lezen. Waarmee ik wil zeggen: don’t judge a book by its cover!

E-reader
Vroeger wou ik het liefst zoveel mogelijk boeken verzamelen, maar nu denk ik ‘waar láát ik het allemaal’? Een e-reader lost dat probleem op. Op vakantie zet ik bijvoorbeeld een aantal thrillers en chicklits op mijn Kobo en klaar ben je, ideaal! Ik denk overigens niet dat papieren boeken zullen verdwijnen. Het is net zoals muziek, de echte liefhebbers blijven ervoor naar de winkel gaan. Ook is een boek altijd leuk om cadeau te geven of krijgen.Ben jij een echte boekenwurm en wil jij ook met jouw boekenkast op Chicklit.nl komen te staan? Geef je dan nu op voor de rubriek: Mijn boekenkast! Stuur een korte omschrijving van jezelf en een foto van jezelf met je boekenkast naar info@chicklit.nl (o.v.v. mijn boekenkast). Vermeld in de mail ook je naam, leeftijd en telefoonnummer.

Barista! Koffie verkeerd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (22 stemmen)
 • Omschrijving:

  Laura, Iris en Sophie werken bij koffiebar Barista! in het centrum van de stad. Dit is zó niet hoe ze zich het leven na hun studie hadden voorgesteld. In plaats van dat ze een vette baan hebben, zetten ze koffie voor mensen met een vette baan. Ondertussen laat Mister Right ook op zich wachten. Maar liefde komt soms uit een onverwachte hoek...

  Barista! bestaat uit drie sprankelende geestige romans over liefde en vriendschap, het loslaten van verwachtingen en het omarmen van nieuwe kansen. Verfrissend als ijskoffie en hartverwarmend als cappuccino.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Chicklit top-5: juni

Zoek in artikelen