• onze waardering

Elsbeth kookt: Sap gezond RECENSIE

In Sap gezond staan enorm veel groente- en fruitsappen. Je systeem krijgt een kickstart als je begint met een glas versgeperst sap, staat er op de achterflap. Tijd om het boek open te slaan voor wat juicy details!
 
Vitaminen
Zelfbenoemde ‘sappenvrouw’ Cherie Calbom schrijft in de inleiding dat ze vroeger eigenlijk altijd ziek was. Ze was altijd moe, had nooit energie en kwakkelde met haar gezondheid. Tot ze erachter kwam hoe dat kwam: ze at heel ongezond. Sterker nog… ze at geen groente en fruit! Toen ik haar verhaal las, was ik echt verbaasd. Hoe kun je nou midden in de dertig zijn en niet doorhebben dat je lichaam vitaminen nodig heeft? Maar goed, Cherie kwam tot inkeer en ging aan de sapjes. Ze knapte op en heeft zich nog nooit zo goed gevoeld.
 
Amerikaans
Dit verhaal is natuurlijk heel extreem (en ook lekker Amerikaans) maar ik geef toe dat ik ook wel wat meer groenten en fruit zou binnen willen krijgen. Sappen zijn daar ideaal voor, want niemand heeft zin om 2,5 kg wortels op een dag weg te werken. In een sapje heb je dat echter zo op.
 
A t/m Z
Sap gezond is naar mijn mening wat raar ingedeeld. Er staan kwalen en ziektes in van A t/m Z. Van Aambeien en Acne tot Zeeziekte en Zwaarlijvigheid. Bij iedere kwaal staat omschreven wat voor sapjes je kunt drinken. Heel veel sappen komen vaker in het boek terug, waardoor er veel dubbel in staat. Ik had het handiger gevonden als het per sap was ingedeeld en als je per ingrediënt kon zoeken. Ook had ik het leuk gevonden als er foto’s bij stonden want het zijn nu alleen lappen tekst.
 
Giet het sap over uw hoofd
Het viel mij op dat er veel groentesappen instaan die mij verre van lekker lijken. Veel knoflook en boerenkool. Ook vaak ‘spuitwater’ of ‘biergist’. Verder staan er bijzondere recepten in die je kunt toepassen als haargroeimiddelen. Ik moest erg lachen bij de zin: ‘Pers de gemberwortel uit. Giet het sap over uw hoofd en masseer het in de schedel’. Ook staat er een recept in waarbij je met behulp van pure wodka en een pepertje vloeibare cayennepeper kunt kweken. Je moet het twee weken laten staan en mag het absoluut niet opdrinken, maar je moet het peper-wodkamengsel op kale plekken smeren. ‘Bij erfelijke kaalheid werkt dit middel waarschijnlijk niet’, staat erbij. Jammer. Het zou wel lekker ruiken op je hoofd denk ik.
 
Sapcentrifuge
Ik heb thuis een blender, een staafmixer en een citruspers. Ik heb echter geen sapcentrifuge. Ik ben aan het sparen voor een echte goede, zoal de Versapers, waar toevallig achter in het boek reclame voor wordt gemaakt. Veel sapjes vielen voor mij dus af want ik kan geen stengel bleekselderij of een bos wortelen inclusief het groen door een centrifuge duwen. Ik zocht dus iets met fruit dat ik gemakkelijk in de blender kon doen. Bij ‘Trombose’ vond ik de Gorillashake met sinaasappel, papaja en banaan. Een lekker fris sapje, niets mis mee!
 
Inspirerend
Sap gezond is een echte sapbijbel. Ik vind het gebrek aan plaatjes en de indeling wel een minpunt, maar ik ga dit boek zeker bewaren. Voor mensen met een sapcentrifuge is het een inspirerend boek! 

Sap gezond

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De gezonde power van groente en fruit in een glas!

  Waarom is sap drinken zo goed:
  - Sap van vers fruit en verse groente is de rijkste en meest geconcentreerde bron aan vitaminen, mineralen en enzymen
  - Door fruit en groente tot sappen te verwerken, drink je zonder er erg in te hebben een enorme hoeveelheid fruit en groente
  - Het consumeren van fruit en groente in sapvorm stelt het lichaam in staat om de voedingsstoffen sneller en optimaler op te nemen

  Met Sap gezond geven Cherie Calbom en Maureen Keane een handige A-Z-gids met complete sapkuren voor de 70 meest voorkomende kwalen en ziektes. Het geeft duidelijk aan welke soorten groente en fruit effectief zijn. Zo helpt het sap van spinazie, groene pepers en wortel om acne tegen te gaan en helpen broccoli en knoflook tegen pijnlijke rugspieren.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Verliefd in het voorjaar - Nora Roberts

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik jou was van Marijke Vos

 • Terschelling - Linda van Rijn

 • De nieuwe achternaam - Elena Ferrante

 • Schrikkeldag - Inge Spaan

Gerelateerde artikelen

 • Top 10 BBQ boeken

 • Stiletto’s in de keuken

 • Recept: zelf macarons maken

 • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

 • Recensie: Vijftig tinten kip

Zoek in artikelen