Slaap jij genoeg? 10 redenen waarom voldoende slaap belangrijk is

Niets zo lekker dan slapen toch? Ik ben het hier in ieder geval volledig mee eens! Toch eindigt elk voornemen van mij om heerlijk vroeg mijn bed in te duiken standaard in een latertje. Nog even snel die leuke serie afkijken, iets te lang kletsen met vriendinnen, mijn boek uitlezen... er lijkt altijd nog wel 'eventjes' iets te doen. Uiteindelijk lig ik altijd veel later in bed dan eigenlijk de bedoeling was, waar ik de volgende ochtend spijt van heb zodra mijn wekker gaat. Herkenbaar? Buiten het feit dat je 's ochtends makkelijker op kunt staan, heeft voldoende slaap nog veel meer voordelen. Girlscene.nl zette er tien voor je op een rijtje.

1. Slaap zorgt voor een beter inzicht
Slaap verbetert de verdieping van het geheugen en helpt je met leren. Volgens slaapspecialist Dr. Nolledo zorgt slaap ervoor dat je herinneringen en geleerde activiteiten georganiseerd worden in je hoofd. Dit maakt het makkelijker om ze terug te halen en verbindingen te leggen.

2. Slaap vermindert stress
Als je al gestresst bent, is het super lastig om dat onder controle te krijgen als je ook nog eens super moe bent. Slaap verhoogt de productiviteit en zorgt ervoor dat je minder angst en een slecht humeur hebt. Als je meer slaapt, ben je productiever, voel je je beter en hierdoor heeft de stress minder kans om toe te slaan.

3. Slaap zorgt ervoor dat je beter beslissingen kunt nemen
Als je hersenen zijn uitgerust, ben je beter in staat beslissingen te nemen. En dan gaat het niet alleen over 'levensbelangrijke' vragen zoals: 'Wat ga ik studeren?', maar bijvoorbeeld ook: 'Wat ga ik vanavond eten?' en 'Moet ik nu voor antwoord A of antwoord B kiezen?'. Als je uitgerust bent kun je hier veel rationeler over nadenken.

4. Slaap houdt je gewicht op peil
Hormonen die je eetlust onderdrukken, slinken als je te weinig slaap krijgt. Slaap helpt je hormonale balans in tact te houden, hierdoor vraagt je lichaam meer om gezond eten en minder om slechte keuzes zoals chips en koekjes. Als je moe bent, ben je ook eerder geneigd om slecht voedsel te kiezen in de hoop dat het je een energieboost geeft. Zelfs als je geen honger hebt.

5. Slaap houdt je hart gezond
Goede nachtrust is belangrijk voor een gezond hart. Bij te weinig slaap is de kans op hartritmestoornissen groter.


6. Slaap vermindert het risico op griep
Met voldoende slaap wordt je immuunsysteem geoptimaliseerd. En met een goed werkend immuunsysteem is de kans op verkoudheid, griep en andere ziektes aanzienlijk kleiner. Zelfs de griepvaccinatie is minder werkzaam als je weinig slaapt.

7. Slaap vermindert pijn
Vergeet pijnstillers, slaap is een natuurlijke pijnremmer. Slaap verhoogt je pijngrens. Slaap je minder, of word je 's nachts vaak wakker, dan klaag je de dag erna waarschijnlijk meer over pijn, dan wanneer je acht uur achter elkaar rustig slaapt.  

8. Slaap houdt je in balans
Heb jij weinig balans, vind jij het bijvoorbeeld lastig om op één been te staan. Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom jij hier last van zou kunnen hebben, maar het kan ook komen doordat je te weinig slaapt krijgt. Een goede nachtrust zorgt voor een betere balans. Nu denk je misschien, waar heb ik die balans dan voor nodig? Nou bijvoorbeeld als je per ongeluk met één voet naast de stoep stapt en bijna valt.. Als je een goede balans hebt, is de kans groter dat je blijft staan en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.


9. Slaap maakt je een betere autorijder
OK. Dit klinkt misschien vrij logisch, maar we zeggen het toch nog maar eventjes: slaap maakt je een betere bestuurder. Niet alleen een betere autobestuurder, je bent sowieso alerter in het verkeer. Maar niet alleen alerter, stel je voor dat je in slaap valt tijdens het rijden. Zit jij wel eens te knikkebollen achter het stuur? Levensgevaarlijk!!! Slaap zorgt ervoor dat je lichaam weer wordt aangevuld.

10. Als je slaapt zorgt je lichaam ervoor dat de schade die overdag is aangericht door stress, ultraviolet straling en andere schadelijke stoffen wordt 'gerepareerd'
Als je slaapt, produceren je cellen meer proteïnen, wat door je cellen gebruikt wordt ter reparatie. Ook spierpijn verdwijnt sneller met slaap.


Wat is voor jou de belangrijkste reden om genoeg te slapen?

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

  • Recensie: You - Seizoen 3

  • Centaur - Chris Polanen

  • Top 10 Dreamworks films die nog steeds geweldig zijn

  • De ultieme prinsessenfilms

Gerelateerde artikelen

  • 10 Netflix tips die je moet weten

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • Young Adult top-5: september

  • Young Adult top-5: maart

Zoek in artikelen