• onze waardering

Elsbeth kookt: De stressvrije keuken RECENSIE

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is het idee van De stressvrije keuken. Zorgeloos etentjes organiseren zonder stress!

Als je verwacht dat er in De stressvrije keuken gemakkelijke en simpele recepten staan, dan kom je bedrogen uit. Het is echt bedoeld voor als je een uitgebreid etentje organiseert voor meerdere personen.


Van tevoren
Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken Brood, Kleine hapjes, Soep, Voorgerechten, Hoofdgerechten (vega, vis en vlees), Groenten en bijgerechten, Desserts, Kleine zoete dingen en Drankjes. Achterin staan nog menusuggesties. Het idee bij ieder recept is dat je alles goed voorbereidt. Zo staat er bijvoorbeeld ‘3 dagen van tevoren’, ‘2 uur van tevoren’ en ‘1 uur voor het serveren’. Soms is dit slechts een suggestie, soms is het ook echt iets wat je 3 dagen van tevoren moet doen.

1 jaar
En daar zit bij mij het probleem met het boek. Ik heb namelijk geen zin / tijd om 3 dagen van tevoren een of ander kruidenmengsel te maken of iets in gesteriliseerde potten te bewaren. Bij één recept stond zelfs ‘1 jaar van tevoren’!

Luie kok
Nou ben ik een hobbykok, maar ik ben geloof ik vooral een luie kok. Het zoeken van een recept kostte me dan ook veel moeite. De ingrediëntenlijsten zijn lang en er staan vaak dingen bij die je niet zo snel in de supermarkt vindt, of het was de bedoeling dat ik er al 3 dagen mee bezig was en die tijd had ik niet.

Chocolade-karamels
Uiteindelijk besloot ik om gezouten chocolade-karamels te maken. Mocht je dit voor een feestje maken, dan kan het 2 dagen van tevoren, maar dat hoeft dus niet. Het duurt wel een paar uur voordat alles in de koelkast goed hard is geworden. Het was erg lekker en eigenlijk leek het een beetje op een Mars. Het werd wel wat dunner dan op de foto en het had ook een andere kleur. Misschien was mijn basterdsuiker te donker? Ik gebruikte donkere basterdsuiker, maar je hebt ook lichtbruine… Nou ja, het was in ieder geval leuk om te maken en erg smakelijk.

Wat heb je nodig?
Voor 6-8 personen

 Zonnebloemolie voor het bestrijken (ik gebruikte bakpapier, kan ook)
 200 gram pure chocolade
 100 gram melkchocolade
 75 gram boter
 125 gram bruine basterdsuiker
 1 theelepel zeezout (of iets meer, want ik proefde het amper)
 100 ml slagroom


Hak de chocolade in stukken en doe ze in een hittebestendige kom. Hang die boven een pan met water dat net kookt en laat de chocolade smelten terwijl je af en toe roert. Giet de gesmolten chocolade op de ingevette bakplaat (ik gebruikte een browniebakvorm) en laat hem in de koelkast opstijven. Smelt de boter in een pan en voeg de suiker en het zout toe. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de slagroom toe. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe totdat het dik en kleverig is. Giet het over de chocolade. Laat het afkoelen en bewaar in de koelkast. Hak de stukken die je nodig hebt en leg ze op een gekoeld bord.

Eetclub
De stressvrije keuken is niet helemaal mijn ding. Ik hou best van uitgebreid koken, maar er staan weinig recepten in die ik wil maken. Het is me allemaal iets té uitgebreid. En met een goede voorbereiding heb je ongetwijfeld minder stress, maar met een simpel recept heb je ook minder stress. Maar dat is mijn logica dan weer. Omdat alle recepten vrij uitgebreid zijn en voor meerdere personen, is dit een perfect boek voor als je een eetclub hebt of regelmatig veel vrienden te eten krijgt en je je echt wilt uitsloven. Voor echte kookfanaten dus!

De stressvrije keuken

  • Auteur:

    James Ramsden
  • Verschenen:

    5 maart 2014
  • Uitgave:

    ISBN 9789045204550
    Uitgever Karakter
  • Oorspronkelijke titel:

    Do Ahead Dinners
  • Uitgever:

    Karakter
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    De grootste frustratie van het geven van een diner kan liggen in het feit dat je als kok de helft van de avond in de keuken staat en daardoor de gezelligheid en de gesprekken van je gasten maar voor een deel kunt volgen. De stressvrije keuken van James Ramsden geeft dé oplossing voor dit probleem en draait om een magisch woord: voorbereiding.

    De recepten in De stressvrije keuken zijn opgebouwd rond een simpel principe: op het moment van opdienen zijn er slechts een paar kleine handelingen nodig; de voorbereiding is al gedaan. Elk recept bestaat uit onderdelen die je van tevoren kunt maken en geeft aan wat je moet doen om het gerecht af te maken.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

Zoek in artikelen