Weeronline zegt 't!

Elke ochtend als ik tijdens het ontbijt de website van Weeronline check, roept deze me vrolijk toe: 'Tot 09.10 uur is het droog!'. Nooit eens regen of hagel, nooit eens 09.00 of 09.15 uur. Altijd: 'Tot 09.10 uur is het droog'. De weergoden houden er gewoon rekening mee dat ik graag op mijn fietsje naar het werk ga en dat vind ik tof. Een pessimist zou kunnen beweren dat die eeuwige 9.10 uur heel logisch is omdat ik elke ochtend op hetzelfde tijdstip ontbijt, en dat die radar maar twee uur vooruit kijkt. Maar hoe verklaart hij dan dat het nooit regent op werkdagen? Nou ja, bijna nooit dan.

Dus ik ga op de fiets. Natuurlijk ga ik op de fiets! Fietsen is gezond en lekker. Behalve als je compleet natregent, dat is de pest. Op de terugweg vind ik dat nog oké, dan kan ik me thuis afdrogen en omkleden, maar andersom: nee. Ik voel er niet veel voor mijn kantoordag te starten als een naar natte hond stinkende, verzopen kat. Maar gelukkig hebben we daar die fijne trouwe Weeronline website voor. Super irre geil und toll.


Lekker chillen
Tot 09.10 uur droog. Als ik mijn fietsje buiten zet, heb ik daar zo mijn twijfels over. Maar hallo! Weeronline zegt het! Dus ik fiets. Heerlijk. Lekker even zennen op die vijftien jaar oude derdehands stalen ros van me die nog steeds rijdt als een zonnetje. Even chillen op m'n billen voordat ik me in het bruisende kantoorleven stort. Ook op m'n billen trouwens, maar dan anders. Passiever.
Maar wat voel ik daar, slechts één straat van mijn huis verwijderd? Nee, dat kan niet. Weeronline beloofde dat het droog was tot 09.10 uur en het is nu half negen. Tralala. Ach, wat staan de bloemetjes op de Offenbachstraat er prachtig bij. La-die-da. Wat leuk, de mensen van 76a hebben een nieuwe auto. En zie daar, een zwarte kat. Hoe zat het ook al weer? Een zwarte kat in de morgen, geen reden tot zorgen?

Druppels
Hè gadver, weer een druppel in mijn nek. Zo'n koude ellendeling die langzaam via mijn kraag mijn jas in sijpelt om me de rillingen te bezorgen. Ach, het is er maar eentje. Oké, twee dan. Drie, vooruit. Vier. Kan ik ook nog hebben. Hè jasses, een hele hoos. Zal wel opspattend water zijn van een voorbijrijdende vrachtwagen, al fiets ik door een park en zie ik nergens een vrachtwagen. Het kan gewoon niet.
Tralala. Gezellig. Lekker binnenkijken bij huisjes die ik voorbij fiets. Hé, kijk. Daar is iemand haar regenpak aan het aantrekken. Sufferd. 'Weeronline zei: Geen regen tot 09.10 uur!,' roep ik vrolijk. Tsssk, van die mensen die voor elk wissewasje een regenpak aantrekken. Mij niet gezien. Gedoe. Het stinkt naar ranzig rubber. Je ziet er niet uit. Het fietst voor geen meter. Je hoort niets door die veel te grote muts op je hoofd. En had ik al gezegd dat het stinkt? Zelfs uren nadat je het hebt uitgetrokken meur je nog naar rottend condoom. En trouwens: het regent niet!


Drijfnat
Even later slenter ik de afdeling op. Ik knijp mijn mouw uit, geen idee waar ik in heb gehangen met dat ding. Met mijn hele jas trouwens: drijfnat.
'Hé, Iris! Plensbuitje over je heen gehad?' Een olijke collega verspert me de weg.
'Nee hoor. Hoe kom je erbij?' Ik begin mijn haar uit te knijpen, blijkbaar toch niet goed droog geföhnd na het douchen vanmorgen.
Collega lacht. 'Nee maar serieus. Waarom heb je geen regenpak aangetrokken?'
'Omdat het niet re-gen-de!'
antwoord ik. Sjonge jonge. Sommige mensen zijn echt zo traag van begrip.
Collega kijkt me aan alsof ik net heb verteld dat ik water in wijn kan veranderen. 'Waar kom je vandaan dan?! Kijk dan! Het zeikt!' Met gestrekte arm wijst hij naar buiten.
'Toch nie-hiet! Het was droo-hoog. Tot 09.10 uur. Weeronline zei het.'
'Nou ja zeg. Ik kom toch uit dezelfde richting als jij! Godzijdank met de auto maar…'
'Waarom?'
onderbreek ik hem. 'Waarom ben je met de auto? Check jij nooit Weeronline? Je had lekker met de fiets kunnen komen!'
'Maar Weeronline had het mis. Kijk! Kijk dan!' Collega schreeuwt het bijna. Wanhopig blijft hij zijn arm uitstrekken naar het raam.
Ik werp een blik naar het einde van zijn arm en vervolgens op mijn horloge: 'Ja hallo! Kijk hier. Het is ondertussen al 09.10 uur geweest! Dan kan het kloppen, ja. Sjezus, die Weeronline is echt fokking nauwkeurig.'

Nieuwste artikelen

  • Schrikkeldag - Inge Spaan

  • Dwaalspoor - Colin Dexter

  • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

  • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

  • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Column: Zag je die piemel?

  • Shoptip: 10x paraplu's

  • 9x de leukste chicklits van Nederlandse bodem

Zoek in artikelen