• onze waardering

Elsbeth kookt: Brasil! RECENSIE

Brazilië! Het land van de samba, carnaval in Rio en bossa nova. En ze schijnen er ook iets met een bal te gaan doen deze maand. Was jij al bekend met de Braziliaanse keuken? Ik niet!
 
Wat is Brasil! een vrolijk kookboek. Echt een genot om doorheen te bladeren. Zo veel kleuren, mooie illustraties en foto’s. En de inhoud is ook zeker niet mis. Van ontbijt tot snacks en van desserts tot cocktails: alle soorten gerechten komen aan  bod.


 
Alle delen van de wereld
Extra leuk vind ik de weetjes over Brazilië en de Braziliaanse keuken. Brazilië is een land met invloeden uit alle delen van de wereld. Ik had wel verwacht dat er Portugese en Afrikaanse roots te vinden zouden zijn in de Braziliaanse keuken, maar ook Duitse,  Japanse en Libanese immigranten hebben hun stempel gedrukt op gerechten.
 
Samba
Niet alleen de Braziliaanse keuken komt aan bod, maar ook de geschiedenis van het land zelf. Er staat zelfs uitgelegd hoe je de samba moet dansen. Altijd handig.
 
Barbecue
Waar moet je aan denken bij de Braziliaanse keuken? Veel varkensvlees, barbecue, gecondenseerde melk, avocado (dit zien ze als fruit, niet als groente!), bonen, vis, limoenen en cassavemeel. Bij sommige recepten staan ingrediënten waar je toch echt even voor naar de (Surinaamse?) toko moet. Qua smaak moet het net jouw ding zijn. Ik ben zelf niet per se heel dol op zoet-zuur, varkensvlees en karamel, maar ik kon toch wel veel recepten vinden die ik een keer wilde proberen. Voor wie geïnteresseerd is in Brazilië en Braziliaans eten is Brasil! echt een musthave. Een rijk geïllustreerd boek, vol mooie recepten.


Glutenvrij
In het hoofdstuk met barsnacks en straatgerechten (fantastische categorie) staan de Pão de Queijo. Ja, zie dat maar eens uit te spreken. Ik noem het kaasdeegbolletjes. Ze worden in heel Brazilië gegeten als ontbijt of als snack. Omdat je cassavemeel (of tapiocameel) gebruikt, zijn ze ook nog eens glutenvrij. Ik stuurde het recept aan een vriendin die glutenvrij eet, maar ze kende het al! Blijkbaar is de Braziliaanse keuken zeer geschikt voor mensen die glutenvrij of glutenarm eten.
 
Cassavemeel
Bij de Aziatische toko waar ik was, hadden ze zowel cassavemeel als tapiocameel. Ik heb het met cassavemeel gemaakt. Dat is iets grover van structuur. Ik vond de balletjes heel apart! Het is een soort cakebroodje. Vettig door de olie en heel hartig door de kaas. Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Al zijn ze een dag later nog prima op te warmen en at ik ze, net als de Brazilianen,  als hartig ontbijt. Ik vond het een heerlijke snack. Als je glutenvrij eet en je behoefte hebt aan iets hartigs met een cakeachtige structuur is het helemaal perfect.

Pão de Queijo / kaasdeegbolletjes (25-30 stuks)
Wat heb je nodig?
1,25 dl volle melk
50 ml zonnebloemolie
1 tl zeezout
250 gr cassavemeel (of tapiocameel)
2 eieren, losgeklopt
200 gr Parmezaanse kaas of cheddar, geraspt
 
Hoe maak  je het?
Doe 1,25 dl water, de melk, zonnebloemolie en wat zout in een grote pan en breng het mengsel aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel langs de zijkant van de pan omhoogkomt. Voeg snel het meel toe en roer krachtig door het mengsel. Roer tot een nat deeg ontstaat dat loskomt van de zijkant van de pan. Doe de deeg in een kom en laat iets afkoelen.
 
Voeg de losgeklopte eieren toe aan het afgekoelde deeg en mix er met lage snelheid doorheen (met een handmixer of keukenmachine). Verhoog de snelheid na 1-2 minuten en mix het mengsel op hoge snelheid tot al het ei is opgenomen en het deeg glad is. Voeg de Parmezaanse kaas toe en mix tot de kaas is opgenomen.
 
Bedek een bakplaat met bakpapier. Bevochtig je handen met water of olie en maak balletjes van een paar eetlepels deeg (25-30 gram). Je kunt ook een ijsschep gebruiken. Plaats de balletjes op de bakplaat, 2,5 cm uit elkaar. Je kunt ze ook een paar uur van tevoren maken en tot het bakken in de koelkast zetten. Bak ze op 200 graden, zo’n 20-25 minuten tot ze dikker en goudbruin zijn. Ze moeten knapperig zijn vanbuiten en een beetje klef vanbinnen. Serveer ze direct.

Brasil! Het kookboek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    In Brasil! Het kookboek laten David Ponte, Lizy Barber en Jamie Barber je kennismaken met alle geuren, kleuren en verrassende smaken van het Braziliaanse eten. Deze exotische keuken staat bekend om het gebruik van verse ingrediënten en eenvoudige kooktechnieken. Brasil! bevat heerlijke barbecuerecepten, maar ook recepten voor troostrijke klassiekers, fruitige ontbijtjes en cocktails, kleurrijke bijgerechten en luxueuze desserts. De ruim 100 gerechten geven een frisse en levendige kijk op de moderne Braziliaanse keuken, dus nodig je vrienden uit en begin met koken! En mocht je je vervelen, dan kun je altijd nog onder het genot van een caipirinha je salsa-passen oefenen, om helemaal in die Braziliaanse vibe te komen!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Alles wat beweegt - Susan Smit

  • De terugkeer - Tina van Dijk

  • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

  • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

  • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 BBQ boeken

  • Stiletto’s in de keuken

  • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

  • Recensie: Vijftig tinten kip

  • Let's go blond!

Zoek in artikelen