Column: De Zweefquote 365

"Begin elke dag met een positieve gedachte. Ga met je lichaam richting de opkomende zon staan, zet je voeten in de 'ontvangersstand' en haal diep adem. Tijdens het uitademen mantra je op de trillingen van je bronchiën zoveel mogelijk positieve gedachten de wereld in. Dat het leven zo fijn is. Dat je zo graag naar je werk gaat. Dat je zo blij bent dat je vanmorgen twee matchende sokken hebt gevonden in die wirwar van rondslingerend wasgoed. Alles mag, als jij er maar gelukkig van wordt." 
 
Innerlijkebelevinggedoe
Bovenstaande zou ik zomaar gekopieerd kunnen hebben uit een populair mindstyle tijdschrift. Want mindfulness en puur leven en innerlijkebelevinggedoe zijn helemaal hipperdepip. Zoals ik een dagelijks minimum aan chocolade nodig heb om overeind te blijven, bestaan er ook mensen die dit hebben met positiviteit. Eens of meerdere malen per dag nemen ze die tot zich in de vorm van opbeurende quotes via tijdschriften, speciale agenda's of gelukskaartjes in een doosje. 
 
 
Definieer?
Zo'n quote is vaak geschreven in krulletters tegen een achtergrond van pasteltinten, herfstblaadjes of een foto van een eenzaam iemand aan de rand van de zee  – Ik ben altijd bang dat hij er zometeen in duikt om nooit meer boven te komen. Want depressies, angsten, weggeknaagd zelfvertrouwen, schoonmoeders en gordelroos: De zweefquotegemeente gelooft dat alles te verhelpen is met een goedgemikte spreuk, of welke amateuristische poging daartoe dan ook. En in plaats van langs de deuren te gaan verspreiden ze hun boodschap via social media: 'If you love someone, let them go', 'Make time for yourself' of 'When you mediate, you activate cosmic energies' . Wat ze eigenlijk willen zeggen is respectievelijk: 'Girrrl, hij komt niet meer terug. Get over it', 'Laat iedereen kapotvallen' en 'Als er meteorieten onze kant op komen is dat jouw schuld'.
 
Fuckalot
Als de zweefquote een dier was dan was het Sid van Ice Age. Blij en naïef en zoveel meer, maar dat licht ik hier maar niet verder toe. Ik vind het fijn dat er mensen zijn die er iets aan hebben. Ik meestal niet. Bij uitzondering zie ik een spreuk voorbij komen die me aanspreekt, vaak iets met fuck of shit erin en dan nog moet ik hem een beetje omvormen om hem passend te maken voor mijn doel (meestal: een schop onder mijn reet). Get as the fuck your shit together, Iris! of iets in die geest. 
Maar van mijn mening moet niemand zich iets aantrekken hoor. Absoluut niet. Zoals een oude kale man in een oranje gewaad ooit zei: 'Do not let the behavior of others destroy your inner peace'. Of zoals ikzelf liever roep, in navolging van een oude hoogblonde Nederlandse schlagerkoningin: Leven en laten leven.
 
 
Nuchter
Persoonlijk ben ik meer voor een beetje creativiteit, een eigen draai, weet je wel. Iets minder happy, iets meer realisme. Dat de boodschap zeg maar net wat beter binnenkomt. Ik zou best quoteverzinner willen worden, ja dat lijkt me wel wat. Ik zou een scheurkalender kunnen maken met de alternatieve Zweefquote 365 of zo, voor de non believers, de nuchtere pannenkoeken zoals ik. Ondertitel: 'Elke dag een zweefje minder'. En mijn verkoopslogan zou worden: 'Ik zeg altijd maar zo: Als je niet happy met jezelf bent, zijn anderen het nog minder met jou. HA! HA! HA!' 
Als verkoopstunt, en omdat ik jullie natuurlijk zo ontzettend lief vind, zal ik hieronder alvast een halve januari weggeven. 
 
De Zweefquote 365 (366 in een schrikkeljaar)
 
1 januari Het halve werk is een goed begin.
2 januari Geloof in jezelf want anderen doen het zeker niet.
3 januari Nee, de wereld is helemaal niet tegen jou. Je hebt gewoon PMS.
4 januari Vergeven is als herpes: Het blijft toch altijd een beetje broeien.
5 januari Jouw gevoel zegt mij toevallig helemaal niets.
6 januari Het leven is een vieze, stinkende, dikke drol en iedereen trapt erin.
7 januari Winnen is niet moeilijk. Gewoon blijven rennen en niemand meer voorbij     laten.
8 januari Smile! Wegens groot succes word je morgen herhaald.
9 januari Ook als je lelijk bent, ben je knap. Je moet alleen wat meer make-up opsmeren.
10 januari Nee! Feedback is GEEN cadeautje!
11 januari Wie voor de post geboren is, wordt nooit een vredesduif.
12 januari Hou toch op. Je hebt helemaal geen tijd om je te haasten.
13 januari Innerlijke vrijheid is als de G-spot. Niemand weet of hij bestaat, maar het kan best leuk zijn om hem te zoeken.
14 januari Zelfs de mooiste aardappel zit weleens in de puree.
15 januari Eet meer chocolade.
16 januari Eet nog meer chocolade.
17 januari Je weegschaal liegt.
18 januari Keep calm and buy my fucking Quote Kalender!

Nieuwste artikelen

  • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

  • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

  • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

  • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

  • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

  • Mooie boekenquotes

  • 20 Quotes van Regina uit Once Upon a Time die jouw slechte kant laten zien

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Do It Yourself: schrift kussen met quote

Zoek in artikelen