Column: Liza Sips 'Het interview'

 

Ik bestel een kop koffie en wrijf wat slaperig in mijn nog onopgemaakte ogen. Het is vroeg, maar de journaliste is te laat. Op het moment dat ik mijn telefoon erbij wil pakken, vliegt de deur van het koffietentje open en komt ze haastig op me afgelopen.
'Excuses dat ik zo laat ben, Liza. Fijn dat je er bent. Zullen we meteen beginnen?’ De journaliste gaat zitten, klikt een voicerecorder aan en legt hem voor me neer op tafel.
Vandaag heb ik een fotoshoot voor een populair vrouwenmagazine en bij een shoot, hoort een interview! Normaal maak ik me niet zo druk over de vragen die me gesteld worden, maar dit keer is het anders. Het is namelijk de eerste keer dat ik over mijn jeugdroman Soapsop mag praten!
 
De journaliste valt met de deur in huis: 'Je hebt een boek geschreven. Kun je daar wat meer over vertellen?'
Trots vertel ik over Soapsop: Het verhaal gaat over de zestienjarige Pippa die auditie mag doen voor Nederlands populairste soap: Liefde en Verraad. Wanneer ze de rol, na zenuwslopende auditierondes, bemachtigd heeft, staat haar leven op z'n kop. Het boek geeft een kijkje in de wereld van showbizz en televisie, uit de ogen van een nuchtere tiener.
'Dus het is gebaseerd op je eigen leven?' vraagt de journaliste.
'Deels,' antwoord ik. 'Ik was inderdaad ook zestien toen ik in Goede tijden, Slechte tijden ging spelen. Hierdoor weet ik hoe het "soapwereldje" in elkaar steekt en hoeveel indruk dit op jonge leeftijd maakt. Echter, het verhaal is fictie. De personages zijn bijvoorbeeld verzonnen.'
De journaliste kijkt me wat kritisch aan. Ik voel een vervelende vraag aankomen.
'We hebben het vaker gezien: een actrice die zich inééns ook schrijfster noemt. Doe jij dit ook? En kun je eigenlijk wel schrijven?'
Pff.. Wat een rot vragen! Daar kun je toch onmogelijk zelf antwoord op geven? Of je haalt jezelf bewust naar beneden of je komt arrogant over. 
'Dat vind ik moeilijk te beantwoorden,' besluit ik eerlijk te zijn. ‘Want Soapsop is een luchtig en positief verhaal, geen zware literatuur. Tijdens mijn middelbare schooltijd zat ik bij de schoolkrant en later wilde ik schrijfster worden. Het lot bepaalde anders en een andere droom werd werkelijkheid: ik kreeg een vaste rol in GTST. Toch ben ik altijd blijven schrijven, dus je kunt je vast voorstellen hoe blij ik ben dat Uitgeverij de Fontein mijn eerste jeugdboek gaat uitgeven! En om op je vraag terug te komen: nee, ik noem mezelf nog geen schrijfster. Ik weet heus wel dat daar meer voor nodig is.’
De journaliste geeft mee en goedkeurende knik en ze neemt genoegen met mijn antwoord.
Een uurtje later ronden we het interview af en rijd ik naar de locatie van de fotoshoot: het leukste gedeelte van deze dag!
 
Ik word opgevangen door een super leuk team. De fotograaf laat me zien waar we de foto’s gaan schieten: voor een meters groot raam, op de begane grond, met een prachtig uitzicht.
Wanneer ik in de make-up geweest ben, is het tijd voor de styling. Deze is helemaal mijn smaak en ik kan niet wachten tot ik het eerste jurkje aan heb!
‘We hebben geen paskamer of gordijn, maar moet ik iets improviseren voor je?’ vraagt de styliste.
‘Nee joh, geen probleem. Ik heb nergens last van,’ zeg ik zo stoer mogelijk, terwijl ik al mijn kleding, inclusief mijn BH uittrek.
Maar dan hoor ik ineens keihard gejoel en gefluit door het raam: ‘He, meissie! Dat ziet er lekker uit!’
Verschrikt kijk ik op. Daar sta ik dan, in mijn string. De stilisten komt aangerend en houd me snel een badjas voor. Met een rood hoofd draai ik me zo langzaam mogelijk om en dan sta ik oog in oog met een stuk of acht bouwvakkers.
‘We moeten hier nieuw asfalt aanleggen,’ roept er een. De rest begint te lachen. Genegeerd glimlach ik terug. Awkward.
Mijn team vind het ook maar al te grappig en gelukkig duurt het niet lang voordat ik er zelf ook de humor van in zie. Dit kan ook alleen mij weer overkomen!
Ach, blijkbaar is het een dag van blootgeven. Eerst tijdens het interview en nu letterlijk: voor een raam vol bouwvakkers.
 
Soapsop ligt vanaf 20 januari in de boekwinkels. Op deze dag vindt ook de boeklancering plaats in Club ABE, Amsterdam.
Ik vindt het allemaal super spannend en ik kan wel zeggen dat ik er slapeloze nachten van heb. Ik heb namelijk oprecht geen idee hoe de reacties op Soapsop zullen zijn!
Wat ik wel weet is dat dit één van de leukste dingen is die ik in mijn "carrière" heb mogen doen. Wat is het schrijven van een jeugdboek een onwijs leuk en interessant proces! Ik wist niet dat er zoveel bij komt kijken. Nog steeds kan ik me maar moeilijk voorstellen dat er straks een jeugdboek met mijn naam erop in de winkels ligt. Een (jeugd)droom die uitkomt!
 
Via mijn column op chicklit.nl houd ik jullie graag op de hoogte van mijn belevenissen in het “schrijverswereldje” en het “BN’er wereldje”. 
 
See you next time!
 
 
X Liza Sips

 

Nieuwste artikelen

  • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

  • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

  • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

  • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

  • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

  • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Chicklit top-5: juni

Zoek in artikelen