Column: Hitte. En hoezo is dat leuk?

Ik zal ze wel nooit begrijpen. Mensen die bij het eerste golfje hitte uitgelaten en o zo gevat op hun timeline plaatsen: "En wie nu nog durft te zeuren dat het te heet is!"
 
Nou, ik ga de uitdaging aan. Ik durf het: Het is heet! Fokking heet. En het is stom! Kom me maar halen, met je Facebooktegeltje. Als je durft, in die hitte. En dat je airco het moge begeven op de weg hiernaartoe. 
 
Frikandel 
Warm weer in Nederland komt altijd plotseling. Het ene moment krab je ijs en slaap je met je sokken aan, de dag erna lik je ijs en slaap je nog steeds met je sokken aan (ik tenminste). Ons weer is wisselvalliger dan het humeur van Gordon en ik heb gewoon adaptatietijd nodig. Van de weeromstuit fiets ik nog weken in mijn winterjas, met alle commentaar van dien. En ik maar riposteren, met steeds ijler wordende stem: "Dat vind ik gewoon lekker, ja?!"
Als Nederlands zomerweer een voedingsproduct was, was het een frikandel. Heet, vies en klef. Mensen die te lang in de zon hebben gelegen gaan er zelfs op lijken: bruin en verrimpeld.
 
 
Onlogica 
Ik zal wel de enige Nederlander zijn die er niet warm voor loopt. Zon, hitte, lekker weer. Ik wil echt niet negatief doen maar bah, jezus, gadverdamme. Waarom? 
Om te beginnen zit het vol onlogica. Voordat je je half ontblote lichaam kunt vertonen moet je een beetje kleur hebben, maar om dat te bereiken moet je juist de zon in met je witte pantser. En dan dat gesmeer met zonnebrandcrème. Waarom? Je moet alleen nog maar langer onder die verzengende oranje bal liggen om dezelfde mate van bruinheid te bereiken. Van die dingen hè. Mijn linker hersenhelft slaat er gigantisch van op hol. 
Verder moet je je benen scheren. En blijven scheren want één keer volstaat natuurlijk niet, het groeit terug. Je zou zeggen dat dit een algemeen gegeven is, maar veel mensen lijken dat niet te beseffen als ik zo om me heen kijk.
 
Nee
"Ja, maar dat is toch heerlijk? Lekker zonder jas naar buiten en in de tuin zitten en zo. Zwemmen. Zonnen. Barbecueën." Nee. 
Ik zeg maar: Lekkende ijsjes. Gesmolten chocolade. Vogeltjes, zeker als ze fluiten, zo irritant. Zweetvingers die van je toetsenbord glijden. Zon die in je beeldscherm reflecteert. De geur van verschroeid vlees, en dat je niet weet of het van een barbecue komt of van je gezicht. Enge mannen. Enge mannen in korte broeken. Enge mannen in korte broeken met enge tenen in enge schoenen die je eng nastaren. Niezende mensen, in je gezicht. Want hooikoorts hè, dan mag dat blijkbaar opeens. Zwemmen. Daar word je dus nat van hè?! En dan ijs. Brainfreeze! En zeg nu eerlijk: het heeft toch helemaal geen smaak? Alles smaakt hetzelfde als het koud is. Geen wonder dat ze tegenwoordig spinazieijs verkopen. Eet je dat tenminste ook een keer. 
 
 
Rampenplan 
Maar ik maak me niet meer druk. Om precies te zijn sinds ik hitte behandel als een ramp en het bijbehorend stappenplan van de overheid volg. Zodra ik maar een straaltje zon ruík gaat mijn interne eerstemaandagmiddagvandemaandloeier af. Wieuw-wieuw-wieeeuw: 1) Ga direct naar binnen. 2) Sluit deuren en ramen. 3) Zet radio en tv aan (of beeldscherm, dit rampenplan is waarschijnlijk heel oud). 
Eigenlijk zit ik tegenwoordig altijd binnen, voor de zekerheid. Gordijnen dicht, thermostaat op standje standaard, muziekje aan. Zon of geen zon, weer of geen weer. Weet je: ik wéét niet eens wat voor weer het is. Binnen is het altijd hetzelfde weer. Zonder insecten, zonder zonnebrandcrème, zonder buurman die het in zijn oververhitte kop heeft gehaald om met 34 graden zijn nieuwe tegelsnijders te gaan uitproberen. 
 
Einde
Wat je binnen doet? Hetzelfde als altijd. Lekker naar je beeldscherm turen. Gewoon doorwerken. Niemand valt je lastig want iedereen ligt buiten te bakken en te socializen en ieuw, open niet je Facebook want je wordt overspoeld met foto's van witte lijven op stranden, cocktails en zwembadjes. Ook al zit je veilig binnen, het is toch geen prettig gezicht. Bijkomend voordeel: Facebook houdt je niet van je werk. 
Af en toe slof je naar de keuken. Niks geen warm bier, smeltend ijs of chocolade die over je handen druipt. In jouw huis is alles gewoon op kamertemperatuur of zonodig: gekoeld. En als je bruin wil worden ga je maar onder de zonnebank. Ongesmeerd.
 

Wil jij ook columniste worden zoals Iris voor Chicklit? Doe dan mee aan de wedstrijd! Klik HIER!

 

 

Nieuwste artikelen

  • 10 Nederlandse Chicklit auteurs die je wilt volgen

  • Het boek van de galg - Thomas Enger

  • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

  • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

  • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

Gerelateerde artikelen

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Column: Zag je die piemel?

  • Shoptip: 5x zonnebrillentrends van 2014

  • Recensie: Soapsop

Zoek in artikelen