Ga jij voor je vader koken op vaderdag? Maar kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dan hebben wij hier een aantal lekkere recepten die je vader vast en zeker erg lekker zal vinden.
1.Grillburger met truffelmayo, rucola en parmezaan
Ingrediënten
40 g truffel-paddenstoelentapenade
3 el mayo royale (mayonaise)
200 g cantharellen
2 el arachideolie
4 ciabatta's
40 g rucola
8 magere grillburgers
50 g geschaafde Parmezaanse kaas
1 vleestomaat
Bereiden
Steek de barbecue aan. Meng de tapenade met de mayonaise. Meng de cantharellen, olie, peper en eventueel zout in een kom.
Snijd de ciabatta’s open en gril ze 2 min. op de snijkant op de barbecue. Neem van de grill. Snijd de rucola grof. Doe de cantharellen in de grillwok en zet 6 min. op de barbecue. Neem de grillwok eraf en schep de cantharellen in een kom om met de rucola. Gril de burgers 3 min. op de barbecue. Keer om en beleg met de kaas. Gril nog 3 min.
Besmeer de onderkant van de ciabatta’s met de helft van de truffelmayonaise. Snijd de tomaat in vier plakken. Beleg achtereenvolgens met de helft van de cantharellen, een burger, plak tomaat, de rest van de cantharellen, een burger en de rest van de truffelmayonaise. Dek af met de bovenkant van de ciabatta’s en serveer.
2. Kippenbouten in bier
Ingrediënten
4 kippenbouten
6 eetlepels olijfolie
1 flesje bier (330 ml)
2 plakken ontbijtkoek (verkruimeld)
½ eetlepel gedroogde rozemarijn
1 kilo vastkokende aardappels
2 pakken rode kool met appel (diepvries, a 450 g)
Bereiden
In braadpan kippenbouten in helft van olie aan beide kanten bruinbakken. Bier langs rand van pan erbij schenken. Ontbijtkoek en rozemarijn toevoegen en kippenbouten afgedekt in ca. 40 min. zachtjes gaarstoven. Deksel van pan nemen en saus iets laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen aardappels onder stromend water schoonboenen en in partjes snijden. In wok of grote koekenpan rest van olie verhitten en aardappelpartjes op matig vuur rondom goudbruin en gaarbakken, regelmatig omscheppen. Rodekool verwarmen volgens aanwijzingen op verpakking. Kippenbouten serveren met aardappelpartjes en rodekool.
3.Ribeye met rode peper en citroen
Ingrediënten
4 runder (ribeyes)
1 citroen (schoongeboend)
2 eetlepels gedroogde oregano
2 rode pepers (heel fijn gehakt)
½ eetlepel zwarte peper (grod gemalen)
3 teentjes knoflook (geperst)
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels olijfolie
125 ml rode wijn
Bereiden
Vetrand van ribeyes op meerdere plaatsen insnijden. Schil van citroen raspen en vrucht uitpersen. In kommetje pasta roeren van citroenrasp, oregano, rode peper, zwarte peper, knoflook en mosterd. Vlees goed met pasta inwrijven en in lage schaal leggen. In kannetje citroensap, olijfolie en rode wijn door elkaar kloppen en over vlees schenken. Schaal afdekken en ribeyes in koelkast 1 nacht marineren. Ribeyes af en toe keren.
Ribeyes goed laten uitlekken, op goed ingevet rooster leggen en aan elke kant 3 à 4 min. grillen. Ribeyes met zout bestrooien. Lekker met gegrilde krielaardappels (recept zie ah.nl/recepten; Het barbecueboek) en gegrilde tomaten.
4. Miniburgers met avocado
Ingrediënten
12 pakken luxe brunchbroodjes
150 g peen julienne
3 el Caesar dressing
1 kropje babyromainesla
1 avocado
50 g Parmezaanse kaas
12 Zweedse gehaktballetjes
Bereiden
Steek de barbecue aan en verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de broodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de peen julienne in een schaal en meng de caesardressing erdoor. Snijd de sla in reepjes.
Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd het vruchtvlees in de breedte in plakjes. Rasp de kaas. Druk de gehaktballetjes plat tot burgertjes van ca. 1 cm dik. Gril de burgers 4 min. op de barbecue. Keer halverwege.
Dek af met de bovenste helften van de broodjes. Snijd de broodjes doormidden. Beleg de onderste helften achtereenvolgens met sla, Parmezaanse kaas, een burger, peen julienne en plakjes avocado.
5.Biefstuk tagliata
Ingrediënten
4 biefstukken (op kamertemperatuur)
6 el olijfolie
2 takjes rozemarijn
3 tenen knoflook
1 citroen (schoongeboend)
40 g rucola
50 g Parmezaanse kaas
Bereiden
Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit 3 el olie en bak het vlees 6 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Neem de biefstukken uit de pan en laat 5 min. rusten op een bord onder aluminiumfolie of een deksel.
Schenk ondertussen het bakvet uit de pan en verhit de rest van de olie in dezelfde pan. Voeg de takjes rozemarijn toe. Kneus de tenen knoflook met het lemmet van een mes. Voeg toe aan de olie.
Rasp de gele schil van de citroen en voeg toe. Pers de vrucht uit en voeg de helft van het sap toe. Schenk de warme dressing door een metalen zeef (een plastic zeef zou door de warmte kunnen smelten).
Snijd het vlees in plakjes van ½ cm en besprenkel met de helft van de dressing. Meng de andere helft van de dressing door de rucola en leg deze op de biefstuk. Schaaf de kaas erover.
6.Bierbavarois met honing
Ingrediënten
4 blaadjes gelatine
200 ml La Chouffe (bier)
75 g honing
500 ml slagroom
1 tl kurkuma
1 citroen (schoongeboend)
2 tl poedersuiker
Bereiden
Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water.
Schenk ondertussen het bier in een steelpan en verwarm, maar breng niet aan de kook. Neem van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes erin op. Roer de honing erdoor en laat verder afkoelen tot het begint te geleren.
Klop 350 ml slagroom met de kurkuma lobbig met een mixer. Rasp de gele schil van de citroen boven de slagroom. Spatel het honing-biermengsel voorzichtig door de slagroom en schenk in de (bier)glazen. Zet afgedekt in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven.
Klop de rest van de slagroom lobbig met de poedersuiker. Schep de room op de bavarois en serveer.
Bron: Allerhande Albert Heijn