Do It Yourself: Boekenplanken van steigerbuis

Puilt je boekenkast uit en ligt elk verloren hoekje van je kamer vol met boeken? En ben jij één van die vrouwen die wel in is voor wat creatief klussen en ben je ook nog eens redelijk handig is (lees: jij slaat niet op je duim met de hamer). Dan hebben wij hier de DIY om je eigen boekenkast te maken van steigerbuizen. Voor de belezen klusser! Hieronder leggen we je uit hoe het moet.
 
 
Het ontwerp
Twee zaken zijn leidend voor het ontwerp: de ruimte die je in de hoek hebt, en het formaat van je boeken. Het is handig om de boeken te rangschikken op breedte en hoogte. De breedte van het kaft is bepalend voor de afstand tot de muur, de steigerbuis moet het boek ondersteunen op 3/4 tot minimaal 2/3 van de breedte. Als je dus een boek hebt van 30 centimeter breed, dan moet het hart van de buis op minimaal 13,3 centimeter van de muur komen, en op maximaal 15 centimeter. Je bent uiteraard niet gebonden aan een vaste afstand, met behulp van de kniestukken kun je de volgende laag van de ‘plank’ op een andere afstand monteren. 
 
Niet onbelangrijk is het gewicht van de boeken, zeker als je van plan bent je gehele ingebonden Harry Potter collectie op de plank te zetten. We raden aan om bij grotere buislengtes een ondersteuning aan te brengen met behulp van een T-stuk en een voetplaat. Je hebt alle vrijheid in het ontwerp, maar het is aan te raden om de zwaardere/ grotere boeken op de onderste lagen te plaatsen.
 
Het materiaal
Je kunt verschillende materialen kiezen. Van aluminium tot zwart of gegoten, welk materiaal je ook kiest, de buisdiameter is doorslaggevend voor de esthetische en technische kwaliteit. Het ontwerp op de foto’s is gemaakt van 42,4 millimeter buis, dit geeft een solide look en is uitermate stevig. Houd er wel rekening mee dat aluminium buis wat meer doorbuigt dan stalen buis, bij een tussenruimte van meer dan 1,50 meter is het noodzakelijk om extra ondersteuning aan te brengen. 
 
De steigerbuizen en buiskoppelingen kun je eenvoudig online bestellen bij ReclameMaterialen.com. De buizen passen strak in de buiskoppelingen, je bestelt de buiskoppelingen gewoon in dezelfde maat als de buis. Buizen kun je op maat bestellen in de webshop.
 
Het bouwen/ de voorbereiding
Controleer voordat je gaat bouwen of de muren voldoende draagkrachtig zijn. Gebruik goede pluggen en goede schroeven voor het bevestigen van de voetplaten. Gebruik altijd voetplaten met vier gaten, deze staan het meest stabiel ‘op’ de muur. Het loont zeker om geld uit te geven aan goede pluggen, zeker als je een van de muren een gipsplaatwand is. Een boekenplank zoals op de foto is minder geschikt voor gipsplaatwanden, omdat deze plank op met slechts twee voetplaten op de muur bevestigd is. Op een gipsplaatwand moeten minstens twee voetplaten aangebracht worden.
 
Wat heb je verder nodig?
· Een inbussleutel;
· Een metaalzaag (beugelzaag);
· Een bankschroef met beugelklem;
· Een waterpas
 
 
Als je ‘on site’ wilt ontwerpen en bouwen, dan heb je volle lengtes buismateriaal nodig die je op maat zaagt. Het mooiste zaagresultaat krijg je met een lintzaag, deze zorgt voor mooie, haakse zaagsneden. Mocht je geen metaalbedrijf achter de hand hebben, dan lukt het ook met een goede handzaag. Het geeft niet als de zaagsnede niet volmaakt haaks is, want het uiteinde verdwijnt toch in het koppelstuk. Aluminium buis is veel gemakkelijker te zagen dan stalen buis, maar je hebt ook meer risico op krassen. Als je de buis tijdens het zagen in de bankschroef klemt, gebruik dan zachte bekjes of wikkel een doek om de buis. 
 
Het plaatsen
Je begint met het plaatsen van de onderste voetplaten op de muur, neem de tijd om de positie van de voetplaten goed uit te meten en de gaten netjes te boren. De houvast en de plaatsing van de pluggen in de muur zijn bepalend voor de stevigheid van de plank. Door de voetplaten als eerste op de muur te plaatsen kun je goed bij de schroeven.
 
Het samenbouwen van de buizen is erg eenvoudig: je schuift de buis in het koppelstuk en draait het inbusboutje aan. Pas als de boekenplank volledig geassembleerd is en tegen de muur bevestigd is, draai je alle inbusbouten volledig vast. Zo kun je de plank nog iets verstellen tijdens het plaatsen. 
 
En Voilà! Je eigen super hippe, moderne boekenplanken! 
 
 
Advertorial

Nieuwste artikelen

  • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

  • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

  • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

  • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

  • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

  • Do It Yourself: Hartjes-boekenlegger

  • Do It Yourself: Mini boekenketting

  • Do It Yourself: Papieren Book Pumpkins

  • Do It Yourself: Boek vouwen

  • Do It Yourself: Travel Journal

Zoek in artikelen