Ken jij deze jeugdboeken nog?

Was jij ook zo'n kind dat altijd in de bibliotheek te vinden was en enthousiast werd als er een boekbespreking moest worden gegeven voor de klas? Grote kans dat deze 10 jeugdboeken je dan bekend voorkomen.
 
Hoe overleef ik
 
Het is onmogelijk dat je de serie Hoe Overleef Ik van Francine Omen niet kent. Hoe Overleef Ik gaat over Rosa van Dijk die in de puberteit zit en elk boek iets meemaakt. Ze heeft een vriendje Vincent van Gelderen die ze Neuz noemt en een vaste vriendengroep. Het boek heeft zestien verschillende delen en een verfliming:
 
Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? 
Hoe overleeft Rosa in New York? 
Hoe overleef ik wild breien? 
Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!) 
Hoe overleef ik (zonder) dromen? 
Hoe overleef ik mijn vriendje? 
Hoe overleef ik met/zonder vrienden? 
Hoe overleef ik (zonder) liefde? 
Hoe overleef ik mijn ouders? 
Hoe overleef ik met/zonder jou? 
Hoe overleef ik een gebroken hart? 
Hoe overleef ik mezelf? 
Hoe overleef ik mijn eerste zoen? 
Hoe overleef ik de brugklas? 
Hoe overleef ik het jaar 2000? 
Hoe overleef ik mijn vakantie? 
 
 
Lena Lijstje
 
Lena Lijstje is een boek van de schrijfster Francine Oomen. Het verhaal gaat over Lena en ze heeft een ontzettende warboel in haar hoofd, daarom schrijft ze overal lijstjes voor. Lena maakt ontzettend veel mee in haar leven: haar ouders zijn gescheiden, ze krijgt twee stiefmoeders, ze is verliefd op haar stiefbroer Peet en haar beste vriend is een zwerver die in het park woont. Van Lena lijstje zijn vier boeken uitgekomen, wat wij nog steeds veel te weinig vinden.
 
Lena Lijstje
Het geheim van Lena Lijstje
De reis van Lena Lijstje
De droom van Lena Lijstje 
 
 
Kippenvel 
 
Vond jij de boeken van Kippenvel ook zo eng dat je bijna niet meer durfde te slapen? Het boek ging altijd over een griezelverhaal dat plaats vond op een afgelegen plek. Kippenvel is geschreven door de Engelse schrijver R.L. Stine. In het Engels heet deze boekenserie Goosebumps. Kippenvel heeft vierendertig delen uitgebracht. Een aantal daarvan zijn: 
 
Kijk niet in de spiegel
Help, hij leeft!
Vertrouw nooit een heks
Een griezel met zes poten
Vogelverschrikkers!
De GootsteenGriezel
Blijf maar slapen
 
 
Griezelbus
 
Ook de Griezelbus is zo’n boekenreeks die wij als kind mega spannend vonden.  Het verhaal gaat over Onnoval en zijn autobus die dezelfde naam draagt. Onnoval gebruikt zijn eigen verhalen zonder dat iemand het weet om kinderen in zijn macht te krijgen. Keer op keer dreigen kinderen door zijn bus en verhalen in de val te lopen en moeten ze al hun moed en verstand gebruiken om Onnoval te verslaan. De boeken zijn geschreven door Paul van Loon en heeft zeven delen plus een verfilming.
 
 
Pinkeltje
 
Pinkeltje is het succesvolle kinderboek van schrijver Dick Laan. Het verhaal gaat over Pinkeltje. Pinkeltje is een mannetje met een witte baard en een puntmuts. Hij is zo groot als een pink, vandaar zijn naam. Hij is echter geen kabouter. Vriendjes zijn de hond Wiebelstaartje, de poes Snorrebaard, de kraai Wipstaart en de vijf muisjes Knabbeltje, Grijshuidje, Zwartsnoetje, Kraaloogje en Langstaartje. Een ander vriendje is Wolkewietje, een wolkenmannetje zo groot als een arm en afkomstig van bovenop de wolken. Het boek heeft maar liefst negentwintig delen.
 
 
Ezzies dagboek
 
Ezzies dagboek is wederom geschreven door Francien Oomen. Esther noemt zichzelf Ezzie en schrijft in haar dagboek over haar knotsgekke, compleet gestoorde wereld. Ze is op zoek naar haar vader, vrienden, liefde en de leukste kleren. Extra leuk is dat dit karakter terugkomt in Hoe Overleef Ik als de beste vriendin van Rosa. Ezzies dagboek heeft drie verschillende delen.
 
Ezzies dagboek
Dit is Ezzie
Ezzie’s wereld
 
 
Meester Jaap
 
Als je Meester Jaap hebt gelezen van Jacques Vriens was je stiekem best jaloers dat Meester Jaap niet jouw leraar was. Meester Jaap gaat over een leraar die spekkies uitdeelt, soms ontploft in de klas en een hark is met gym. Het boek is gebaseerd op de tijd dat Jacques Vriens zelf leraar was. Het boek heeft zes verschillende delen:
 
De super dikke meester Jaap
Meester Jaap is een held op sokken
Meester Jaap
Meester Jaap gaat nooit verloren
Meester Jaap houdt van iedereen
Meester Jaap maakt er een puinhoop van
 
 
Blauwe Plekken
 
Blauwe plekken van Anke de Vries is één van de heftigste kinderboeken. Helaas is het ook nog eens gebaseerd op de waarheid. Het verhaal gaat over Judith die samen met haar moeder en haar broertje Dennis woont. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont in Duitsland. Haar moeder verliest vaak haar zelfbeheersing en slaat Judith dan bont en blauw. Als Judith op een dag bij een jongen uit de klas gaat eten ziet ze dat het ook anders kan. Een heel mooi boek dat twee prijzen heeft gewoon van de Nederlandse kinderjury. 
 
 
Jip & Janneke
 
Jip & Janneke zijn kleine verhaal bundeltjes van schrijfster Annie M.G Schmidt. Jip & Janneke begon als een klein verhaaltje in de Parool, maar groeide uit tot iets groots. Annie M.G Schmidt heeft uiteindelijk acht Jip & Janneke bundels uitgebracht. 
 
 
Disney Club
 
Was jij vroeger ook lid van de Disney Club boeken? Elke week of maand kreeg je een Disney boek toegestuurd en elke maand hoopte je dat je een prinsessenboek kreeg. Tot op de dag van vandaag kun je nog steeds lid worden van de Disney Club. 
 
 

Nieuwste artikelen

  • Film & Serie top 6: maart 2024

  • The Finish Line - Kate Stewart

  • Fictie top 6: maart 2024

  • Young adult top 6: maart 2024

  • Tunnel van botten - V.E. Schwab

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Kippenvel Junior

  • Schrijver R.L. Stine beantwoord al jouw brandende vragen

  • R.L Stine van Kippenvel beantwoord al je vragen

  • 7 griezelige kinderboeken

  • Recensie: Kippenvel Bind up

Zoek in artikelen