Column: De hipheid van hipsters

Een tijdje geleden trof ik bij de ingang van de Jumbo een zwerver aan. Je kent het wel: vage kleren, baard, lang haar. Hij was wat jonger dan de gemiddelde zwerver en misschien dat hij me daarom opviel. Ik haalde een eurootje uit mijn zak en gaf het hem. Maar denk je dat hij blij was? Denk je dat hij dankjewel zei? Mooi niet. Eerst keek hij er geïrriteerd naar en toen pas pakte hij het aarzelend aan. 

Moderne zwerver
De verklaring kwam even later, toen ik met een paar boodschapjes de Jumbo weer uitkwam. In de verte zag ik mijn zwerver wegfietsen met twee andere gozers van zijn leeftijd. Prima fietsen, volle tassen met boodschappen bij zich. Eén van de twee had een ribcolbertje aan en ook een baard en lang haar, in een knot. De derde had een rugzak om en zo'n grote map onder zijn arm met zwarte en groene spetters, je kent het wel. De designstudent. Aha.

 

Opgehokt 

Zojuist had ik een close encounter gehad met de nieuwe hipheid du moment. Leuk vond ik het in het begin, die baarden en zelfs die knotten. Alsof Janis Joplin en Vader Abraham een iets te gezellige avond hadden gehad met dit als resultaat na negen maanden. Grappig, origineel, onverwacht. Ik hou wel van mensen die anders durven zijn. Alleen wordt heel veel 'anders' uiteindelijk juist heel veel van hetzelfde. Ondertussen struikel je over de baarden en de knotten en het kreeg zelfs een naam: de hipster. En als iets een naam krijgt, nou dan weet je het wel. Maar ze blijven. Rijendik. A hipster here, a hipster there. Op het station, bij de Appie. Hipsters everywhere. Als de hipster een zoogdier was, was het een herkauwende koe, opgehokt in een stapelstal. 

Vintage of stoer

Grofweg zie ik twee soorten: De hippie hipsters en de stoere hipsters. De hippie hipsters hebben onverzorgde baarden en dragen oude kleren (excuus: vintage) en als je een zwart-wit foto van ze maakt lijken ze eigenlijk gewoon op je grootvader. De stoere hipsters hebben gecultiveerde baarden en knotten. Veel gel, precies in het gelid. Ze dragen ruige kleren, zoals een tuinbroek met een shirt met korte mouwen want ze hebben getatoeëerde mouwtjes en die moet je natuurlijk wel kunnen zien. In hun oren zitten grote, opgerekte gaten. Dat hoef je niet zielig te vinden want dat willen ze zelf en dat hoort erbij en dat is cool. 

Subcultuur?

Maar om het nu een subcultuur te noemen, zoals ik steeds vaker lees, dat vind ik lichtelijk overdreven. Het woord cultuur wekt vermoedens van unieke tradities en gebruiken. Tot nu toe bespeur ik daar nog niet veel van. Hebben hipsters een secret handshake of een geheim zwaaitje, zoals motorrijders? Hebben ze hun eigen drug? Hangen ze een bepaalde filosofie aan, zoals het høken, pogoën of cactussen kweken op het dak van een penthouse? Rituelen, nou? Achteruitrijden op een ezel op de derde woensdag van de maand, veelwijverij, koekhappen, of wat? Nee, nee, hartstikke nee. Voor een hipster hoef je niets anders te doen dan je abonnement op de kapper opzeggen en je Philishave in de prullenbak gooien. Not so heel moeilijk dus. Eventueel zou je zo'n opgerekt oorlel tot nut kunnen maken als bellenblaas of zo. Dat wil ik dan – ik strijk nu even over mijn hart – nog wel aanmerken als een culturele traditie. 

Definitie

Ook de definitie zocht ik even op: 'Hipsters zijn mensen die houden van kleding, muziek, eten en bezigheden die buiten de gebruikelijke stromingen vallen.' (Bron: WikiHow) Nondeju, als ik niet uitkijk word ik zelf een hipster! Kleding, muziek en eten, daar hou ik ook van! Ook schrijven is een bezigheid die buiten de gebruikelijke stromingen valt. En driewerf shit, ik draag mijn haar geregeld in een knot (over baardhaar zwijg ik even –  valt het op?). Heb ik weer. 

The Next Subculture

Kortom: Het wordt hoog tijd voor The Next Subculture. Een echte deze keer. Iets zonder baarden en knotten. Bizar, uniek en met eigen tradities, iets wat je totaal niet verwacht. Laten we bijvoorbeeld eens kijken wat er over negen maanden tevoorschijn komt als we Bonnie St. Clair en Arie Boomsma aan elkaar voorstellen. 

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Column: Zag je die piemel?

  • 9x de leukste chicklits van Nederlandse bodem

  • Recensie: Soapsop

Zoek in artikelen