Column: De verzamelaar

Je kent ze wel. Facebookvrienden die werkelijk alles en iedereen op het wereldwijde web leuk vinden, wat vervolgens kenbaar wordt gemaakt door de welbekende vind-ik-leuk-knop. Ik vermoed dat ze zich hebben laten inspireren door Oprah Winfrey. YOU get a like, YOU get a like, EVERYBODY gets a like! Sommigen beschouwen het als vervuiling van hun geliefde tijdlijn, maar ik ben allang blij dat iemand de statusupdate waar ik teveel tijd in heb gestopt leuk vindt. Verder heb ik er nooit zoveel aandacht aan besteed, totdat ik op een sombere zondagmiddag plots een inzicht kreeg. Als een donderslag bij heldere hemel. Ben ik een vind-ik-leuk-verzamelaar?

Niet op Facebook, daar probeer ik mezelf met enige moeite te beheersen, maar in het dagelijks leven. Ik druk namelijk al op de denkbeeldige vind-ik-leuk-knop wanneer ik naar buiten kijk en een te dikke duif op een te dun takje zie stuntelen. Of wanneer ik een jonge knul een oudere mevrouw zie helpen met oversteken. Of wanneer ik de kat in een jolige bui op topsnelheid door het huis zie rennen. Zelfs een bijzonder lekkere appel krijgt van mij de twijfelachtig eer. Wees maar blij dat ik het offline weet te houden.

Daarnaast heb ik zo ongeveer duizend en één interesses die een omhooggestoken duimpje verdienen. Tijdens een vrije dag sta ik op met de gedachte dat ik die dag minstens drie hoofdstukken ga schrijven, een volledig boek ga lezen, twee seizoenen van mijn nieuwe favoriete serie ga bekijken, vier uur ga oefenen op de piano, vijftien kilometer ga wandelen, met al mijn vrienden en familie iets af ga spreken en als er dan nog tijd over is – geloof me, dat is er nooit – wil ik nog naar de bioscoop. En dan ben ik zeer selectief geweest. Kan een mens teveel leuk vinden?

Ik ben altijd bang geweest iets te missen. Dat ik bijvoorbeeld net de verkeerde kant op kijk wanneer ik Leonardo DiCaprio passeer op straat. Of dat ik een bijzonder talent blijk te hebben voor het bespelen van de trompet (ik betwijfel het), maar nooit de kans krijg dit uit te proberen. Hoe weet ik wat mijn favoriete boek is als ik ze niet allemaal kan lezen? Was ik een prima ballerina geworden (ook dit betwijfel ik) als ik mijn balletschoentjes op zesjarige leeftijd niet aan de wilgen had gehangen? Wat ben ik allemaal al misgelopen in mijn leven? Hoeveel ga ik nog mislopen?

Van alle mogelijke vind-ik-leuks zal ik slechts een klein deel aan mijn verzameling toe kunnen voegen. Misschien is dat ook wel genoeg voor een mensenleven. Aan de ene kant kan ik me er beter maar bij neerleggen. Aan de andere kant, we weten allemaal hoe het met Rupsje Nooitgenoeg is afgelopen.

Nieuwste artikelen

  • Haar kant van de weg - Ella Marjon

  • Toen ze verdween - Carla Kovach

  • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

  • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

  • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Column: Zag je die piemel?

  • Recensie: Soapsop

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt columniste in het buitenland!

Zoek in artikelen