Gastcolumn Janneke Gaanderse: Geluk is klein, het bestaat uit momenten en die kun je stapelen.

Niemand kan voor jou denken, niemand weet zo goed als jij wat jou gelukkig maakt. Als je dat echt goed zou snappen, dan zou jouw wereld een prachtige, bijna hemelse plek zijn, waar de lente voor altijd in je ogen zou schitteren. Wondermooi! Bevrijd jezelf van je koortsachtige zoektocht naar controle over de wereld, je familie en je vrienden. Vraag niemand om jou gelukkig te maken. Begin bij jezelf, richt je op wat voor jou goed voelt. Houd het klein.

 

Maak jezelf gelukkig. Geluk is iets wat we echt zelf moeten doen. Geluk is niet groots en meeslepend, het is klein en overzichtelijk. Ik wist dat een tijd geleden ook niet hoor, ik dacht ook dat mijn geluk afhing van wat er om mij heen gebeurt. En dat het een enorm grotesk ding zou moeten zijn waar maanden water en brood in een oord in Azië aan vooraf moet gaan. Maar wat bleek: jezelf gelukkig maken ligt binnen handbereik. Het is zelfs nog redelijk gemakkelijk ook, om het geluk van alledag te vinden. Ik heb een klein stappenplannetje voor je gemaakt. Lees het hieronder. 

 

1. Geluk is jouw eigen verantwoordelijkheid

 

Het is wel zo dat wat er gebeurt invloed op je heeft, maar veel meer is het zo dat 'gelukkig zijn' iets is wat je beslist om te zijn. Jij beslist zelf hoe lang je bij de pakken neerzit, hoe heftig een gebeurtenis is en hoeveel aandacht je eraan geeft. Je beslist zelf wanneer je je richt op misère en wanneer je je richt op wat jou gelukkige gevoelens geeft. Als je bereid bent om te oefenen, dan wordt het een gewoonte om inside the box gelukkig te zijn. Stel, je gooit eens heel even alles wat je hebt geleerd tot nu toe van je af. Voor vijf minuten. Dan ontdek je dat een sprankelende blik een andere blik is dan wanneer je jezelf wijsmaakt dat je gebukt gaat onder alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt. Er ontstaat een vrije houding. Eentje waarbij je opener bent en op een nieuwe manier naar de wereld kijkt. Mooi hè?

 

2. Niemand weet zo goed als jijzelf wat jij nodig hebt 

 

Je kent jezelf beter dan iedereen op de wereld. Je praat namelijk al vanaf dat je kunt denken het meest met jezelf, in je hoofd, via jouw innerlijke dialoog. Luister er eens wat beter naar. Denk je jezelf gelukkig? Of juist niet? Breek in op de dialoog en beloof jezelf plechtig dat je jezelf vanaf vandaag vraagt wat je wél wilt in plaats van wat je niet wilt. Wat je graag eet, ziet, meemaakt, voelt, denkt, in plaats van wat allemaal niet. Bevredig je eigen behoeften. Natuurlijk hebben we anderen nodig in het leven, maar vergeet alsjeblieft jezelf niet: jij bent jouw beste vriend(in). Echt waar. Dus: schrijf het op. Houd een boekje bij van de positieve dingen in je leven. Wat maakt jouw hart warm, gewoon elke dag? Is dat een zonsondergang, een verse kop thee, een goed boek of een ontzettend gezonde maaltijd? Geef het aan jezelf en verwacht niet dat anderen zo goed kunnen raden wat jou comfort geeft. Houd het klein en stapel geluksmomentjes.

 

3. Je geeft meer om jezelf dan om anderen

 

Jaja, echt waar. Eerlijk? We geven meer om onszelf dan om wie dan ook. En dat is voor werkelijk iedere persoon op aarde zo. Waarom? Omdat alleen jij precies weet hoe je je voelt en wat je wilt. Je weet het. Dus ben je zelf het beste uitgerust om voor jezelf te zorgen. Hoe fijn! Stel je voor dat we allemaal beter voor onszelf zouden zorgen. De wereld zou er een betere plek van worden. Er is dan namelijk een overvloed aan goedverzorgde, gelukkige, stralende mensen. En als er overvloed is, dan is er genoeg om weer aan anderen te geven. Zorg dus eerst voor jezelf en dan pas voor een ander, als dat binnen je mogelijkheden ligt. Zolang je niemand schaadt is dat een prima manier van leven. 

 

4. Je leeft maar één keer

 

We hebben altijd een keuze. Hoe wil je de tijd die je hebt besteden? Zoals ze in de film Trainspotting al zeiden: 'Choose life'. Dat betekent dat je je realiseert dat elke minuut weer een minuut is die je blij of teneergeslagen kunt besteden. Kies voor blijheid. Zelfs als je moeilijke tijden doormaakt, kun je ervoor kiezen om de lichtpuntjes te blijven zien. Die zijn er altijd. Ook al zijn ze soms klein.

 

Je hebt een van de mooiste geheimen van het leven geleerd zodra je doorkrijgt dat je gelukkig kunt zijn, alleen maar door te beslissen dat je gelukkig wilt zijn. Sta jezelf toe om plezier te hebben in het leven. Het voelt zo goed als je snapt dat je gewoon alle voorwaarden tussen jou en jouw geluk kunt uitknippen, en dat je simpelweg kunt beslissen om elke dag een ode te brengen aan jouw kleine dagelijkse momenten van geluk. 

 

Janneke 💛

 

Wil je ook leren om lichter te denken? Lees dan het nieuwste boek van Janneke Gaanderse: IN EEN DAG GELUKKIG – Leer lichter denken en de wereld is van jou. 

Nieuwste artikelen

  • Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

  • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: In één dag gelukkig

Zoek in artikelen