De Disneyversie van sprookjes versus de échte versie van sprookjes

Zowel kinderen als volwassen zijn gek op Disney-films. Iedereen heeft films als Sneeuwwitje, de Kleine Zeemeermin en Doornroosje weleens gezien. Maar de sprookjes lopen in de Disneyfilm wel heel anders af dan in het echt. In werkelijkheid eindigen ze namelijk allemaal een stuk gruwelijker… 

Doornroosje 
De Disneyversie: Als klein kind wordt Doornroosje vervloekt met een slaapspreuk door de boze heks. Nadat Doornroosje op haar zestiende in een diepe slaap valt na zich te hebben geprikt aan de spoel van de spinnenwiel, kust haar prins haar wakker. 
De originele versie: Doornroosje wordt niet wakker gekust door een prins, maar een koning dringt haar kamer binnen waar hij haar verkracht. Ze raakt zwanger van een tweeling en wordt pas maanden later wakker. De koning die getrouwd was, duwde zijn vrouw in het vuur nadat zijn vrouw hem dwong zijn tweeling op te eten. Hij trouwt als nog met Doornroosje en ze leefden toch nog lang en gelukkig… 

Bron: Walt Disney

 

De Kleine Zeemeermin 
De Disneyversie: zeemeermin Ariël wordt verliefd op een mens. Ze ruilt haar stem in voor benen om haar geliefde prins Eric voor zich te winnen. Dat lukt haar uiteindelijk en ze leven nog lang en gelukkig. 
De originele versie: In het echt lijd Ariel helse pijnen elke keer al ze loopt. En wordt Prins Eric verliefd op een ander. Ariël weet zich geen raad en haar zussen kopen een magisch mes voor haar bij de zeeheks waarmee ze de prins kan vermoorden zodat ze weer een zeemeermin kan worden. Ariël kan dit alleen niet. Hans Christian Anderson had het verhaal eerst zo geschreven dat ze veranderen in het schuim van de zee, maar hij vond dit toch een beetje cru. Daarom wordt ze een dochter van de lucht. Ze moet 300 jaar lang goede daden verrichten en mag hierna naar de hemel. 


Bron: Walt Disney

Klokkenluider van de Notre Dame 
De Disneyversie: Quasimodo wordt verliefd op de zigeunerin Esmeralda. Hij raakt bevriend met haar, maar Esmeralda wordt verliefd op soldaat Phoebus. Quasimodo accepteert dat hij nooit met Esmeralda zal zijn. Wel leert hij om zich niet voor zichzelf te schamen en leeft hij niet meer als kluizenaar. 
De originele versie: het oorspronkelijke verhaal werd door Victor Hugo geschreven die ook Les Miserable schreef. In het originele verhaal eindigt het niet zo mooi voor Esmeralda. Frollo verbrandt haar dan wel niet op de brandstapel, maar laat haar ophangen. Hierna vermoordt Quasimodo Frollo en blijft hij bij het lichaam van Esmeralda rouwen tot hij uiteindelijk overlijdt van de honger. 

Bron: Walt Disney

 

Frank en Frey
De Disneyversie: Hondje Frank en vosje Frey zijn beste vriendjes, maar komen er naarmate ze ouder worden achter dat ze eigenlijk natuurlijke vijanden zijn. Frank wordt opgeleid tot jachthond en moet van zijn baas ook op vossen jagen. Na een ongeluk met een andere hond, is Frank ervan overtuigd dat het Freys schuld is. Wanneer Frank weer op jacht gaat en Frank en Frey worden aangevallen door een beer, redt Frey ze. De twee scheiden uiteindelijk wegen, maar denken vredig terug aan hun kindertijd. 
De originele versie: Tijdens de jacht blijkt Frank zijn oude jeugdvriendje te achtervolgen tot Frey doodgaat van uitputting. Ook Frank vindt de dood wanneer zijn baasje hem doodschiet. 

Bron: Walt Disney

Assepoester
De Disneyversie: Nadat voetveegje Assepoester de prins ontmoette op het bal en hij haar leuk vond, gaat hij op zoek naar haar met het muiltje dat ze verloor op het bal. Haar stiefzussen proberen hun voeten in het muiltje te proppen, maar alleen Assepoester past hem. De twee trouwen en leven nog lang en gelukkig. 
De originele versie: Assepoester en de prins trouwen daadwerkelijk. Maar er gingen nog wel wat gruwelijke daden aan vooraf. Zo hakt een van haar zusjes haar tenen af of het muiltje te passen en verliest de ander een stuk van haar hiel. Tijdens de bruiloft van Assepoester en de prins worden de zussen bovendien van hun ogen ontdaan door duiven die ze eruit pikken. 

Bron: Walt Disney

 

Sneeuwwitje
De Disneyversie: Wanneer Sneeuwwitje een hapje van de appel neemt die vergiftigd is door de slechte koningin, lijkt ze dood te zijn. De zeven dwergen maken een glazen kist voor haar, maar wanneer de prins haar een laatste afscheidskus wil geven, wordt ze wakker.  
De originele versie: In de originele versie kust de prins Sneeuwwitje alsnog wakker, maar de boze koningin komt erg naar aan haar einde. Ze werd uitgenodigd voor de bruiloft, maar kreeg hete metalen schoenen aan waarop ze moest blijven dansen tot ze doodging. Ook is er een versie die beweerd dat Sneeuwwitje niet wakker werd gekust door de prins, maar dat ze wakker werd geschud in de koest van de jager die haar ‘levenloze’ lichaam mee wilde nemen… 

Bron: Walt Disney

Welke sprookje vind jij het gruwelijkst?
Beeld: Giphy
Lees ook: Alle aankomende Disneyfilms

Nieuwste artikelen

  • De moord op Sandringham Castle - S.J. Bennet

  • Hogerop - Helen Wan

  • Het geheim van Flora - Rachel Hore

  • Een vrouw rent over een berg - Yuko Tsushima

  • Iedereen telt mee - Kristin Roskifte

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 15 Disney feitjes die je nog niet wist

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

  • De negen meest shocking onthullingen in Disney films

Zoek in artikelen