9 excuses die iedere book-lover weleens heeft gebruikt

Wij boekliefhebbers zijn er een ster in om excuses te bedenken zodat we toch nog net iets langer door kunnen lezen. Prioriteiten stellen is dan ook heel belangrijk en lezen is zeker prioriteit nummer 1. Dat er dan af en toe een avondje uit afgezegd moet worden of slapen geen optie is omdat je je boek wilt uitlezen, nemen we dan maar voor lief. Je moet er tenslotte wel wat voor over hebben om jezelf een echte book-lover te mogen noemen. Wij hebben voor jullie 9 excuses op een rijtje gezet die voor iedere boekliefhebber toch wel heel herkenbaar zouden moeten zijn.​

1. “Ik kan niet uitgaan vanavond, ik moet dit boek uitlezen.”

Moeten, moeten. Het is misschien geen moeten, maar meer willen. Heel, heel erg graag. Nobody has to know though. Bij deze MOET je dit boek uitlezen. Geen tijd voor andere dingen. Sorry not sorry.

Bron: Pexel/ Enzo Mun

2. “Ik zal dat boek lezen nadat ik al deze andere boeken uit heb.”

Hoe lief het ook is als iemand je een boek aanraadt en hoe erg we het ook waarderen, we hebben waarschijnlijk nog een stuk of 100 andere boeken in de kast staan die eerst gelezen moeten worden, daarna staan er nog ongeveer 50 op ons verlanglijstje en dan is jouw boek pas aan de beurt. Misschien. Wij book-lovers weten namelijk erg goed welke boeken we leuk vinden en als we er nog niet van hebben gehoord vinden we het waarschijnlijk niets. A for effort though!

3. “Ik begin aan mijn huiswerk zodra ik dit boek heb uitgelezen.”

Nee, dat doe je niet. Jij weet het, wij weten het, iedereen weet het. Niet alleen omdat je sowieso al geen zin hebt in je huiswerk, maar simpelweg omdat je nog een ander boek op de plank hebt staan waar je hierna toch wel heel graag in wil beginnen. Doe het nou maar gewoon, we weten allemaal dat het uiteindelijk toch onvermijdelijk is.

Bron: Pexel/ Hailey Galloway

4. “Sorry dat ik te laat ben, ik was helemaal verdiept in mijn boek.”

Schuldig! Het is ons waarschijnlijk allemaal wel al een keer overkomen. We zijn zo verdiept in ons boek dat we totaal de tijd vergeten! De meeste mensen zien het als een smoes, maar het is de onverbloemde waarheid. School, een afspraak met vrienden, de trein. Maakt niet uit wat de afspraak is, zodra je begint aan een boek is er geen weg meer terug.

5. “Het is niet mijn schuld dat ik niet goed heb kunnen slapen, dit boek heeft me de hele nacht wakker gehouden.”

Jaaa, what to say about this one… Dit overkomt ons eigenlijk net iets te vaak. Ondertussen hebben we last van een chronisch slaaptekort. Het is niet anders.

Bron: Pexel/ Pixabay

6. “Ik kan geen favoriet boek kiezen, ze zijn allemaal mijn favoriet!”

Vraag ons niet een favoriet te kiezen, dat is letterlijk ONMOGELIJK. We gaan geen top 5 of top 3 maken, we gaan ook niet meerdere favorieten opnoemen (dan blijven we bezig) en we gaan je al helemaal geen absolute favoriet geven. Vraag het maar gewoon niet, lijkt ons veiliger voor iedereen.

7. “Ik ben arm… Ik heb net al mijn geld uitgegeven aan nieuwe boeken.”

Leuke dingen doen met vrienden? Naar de kapper? Even lekker shoppen? Nee, nee en nee. Het is er allemaal niet bij voor ons book-lovers. We zijn zo arm als maar wezen kan en toch begaan we iedere keer weer dezelfde fout: al ons geld uitgeven aan boeken. Sorry oké, het gaat vanzelf!

8. “Nog één hoofdstuk…”

Dit is waarschijnlijk de grootste leugen die we onszelf en anderen ooit verteld hebben. Terwijl we het zeggen weten we namelijk al dat het niet waar is. Eén hoofdstuk is namelijk niet genoeg, bij lange na niet. Meestal worden het er uiteindelijk een stuk of 10. Of 20. Of het hele boek.

9. “Dit boek heeft mijn hart in een miljoen stukjes gebroken en niemand begrijpt me.”

Hoe geweldig zou het zijn als mensen ons wel zouden begrijpen en we bijvoorbeeld een dag vrij zouden krijgen om te rouwen. Of een week. Wij zijn gewoon erg emotioneel als het aankomt op boeken. We voelen ALLES wat de personages ook voelen en dan nog keer tien. Dat heet inlevingsvermogen, people!

Bron: Pexel/ Marcelo Chagas

Welke excuses gebruik jij het meest?

Lees ook:

De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

Karakters in de boeken vs. karakters in de films

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen