Boeken lezen maakt gelukkig!

Boekenliefhebbers let op! Onderzoek heeft namelijk bewezen dat je van boeken lezen gelukkiger wordt. Ook als je geen boekenliefhebber bent is het misschien goed voor je om dit te lezen, zo krijg je misschien een nieuwe hobby of vind je gewoon iets super relaxed om te doen!

Voor de boekenliefhebbers onder ons hebben we hartstikke goed nieuws! Nu hebben wij een website voor boeken, serie- en filmliefhebbers, dus wij konden dit nieuws jullie natuurlijk niet voorbij laten gaan. Er zijn natuurlijk een aantal redenen voor waarom dit zo is, lees daar in dit artikel meer over!

Universiteit van Liverpool
Dit onderzoek is gedaan door Quick Reads (Engels programma voor volwassen lezers), en een onderdeel van de University of Liverpool genaamd Research into Reading, Literature and Society. Zij hebben samen een poll opgesteld die 17 vragen aan 2000 volwassen lezers vroeg. Deze vragen waren allemaal lees-gerelateerd, zoals waarom en wanneer ze lezen, hoe ze kiezen wat ze lezen, en wat voor effecten de boeken op hun leven hadden. Ook moesten de deelnemers een personage uit een boek noemen die een inspiratie voor hen waren.

Bron: giphy

En dit zal waarschijnlijk geen verrassing voor boekenliefhebbers zijn, maar de resultaten waren erg positief! 1 uit de 4 personen zeiden dat lezen ze heeft geïnspireerd om een positieve verandering in hun leven te maken, zoals bijvoorbeeld een slechte relatie beëindigen, of een veel meer belovende baan zoeken. Dat zijn nog eens mooie dingen om te horen! 1 uit de 10 mensen hebben gezegd dat lezen ze helpt om zich zelfverzekerder te voelen. Als dat geen goede reden is, weten wij het ook niet meer!

Uit het onderzoek blijkt dat lezers minder gedeprimeerd zijn, meer zelvertrouwen hebben en het leven lichter nemen. Daarnaast slapen ze dieper en zijn ze minder gestrest. Genoeg voordelen dus! En dit nieuws komt al jaren naar buiten, zo kwam het artikel Annual Review of Psychologie in 2011 al naar buiten, die deze voordelen ondersteunde. Na onderzoek gebaseerd op MRI-scans werd bewezen dat je dezelfde hersendelen activeert wanneer je iets leest als wanneer je iets zelf beleeft. 

Velen hebben benadrukt dat lezen een enorme motivatie kan zijn, maar het wordt ook veel gebruikt als een vorm om te relaxen. 41% van de deelnemers hebben gezegd dat ze een avondje lezen boven een nachtje uit met vrienden kiezen om van stress af te komen. Lezen heeft zelfs in een bubbelbad met een glas wijn zitten verslagen! Wow.

Bron: giphy

En dat is niet alles, nee nee, we hebben nog meer feitjes voor jullie! Kijk en leer lieve lezers, want boeken lezen is ook goed voor: 

- Het leren van nieuwe woorden, dus je taalschat vergroten.
- Verbanden te leren leggen 
- Te leren argumenteren 
- Een betere focus en concentratie.
- Een beter geheugen (heeft natuurlijk te maken met de focus en concentratie).
- Een grotere kennis! Je leert vaak veel van boeken, en dit kun je ook in het dagelijks levengebruiken.

Zo, in 1 artikel heb je minstens 10 redenen waarom je boeken zou moeten lezen! Een gezonde, leuke, en rustgevende hobby. Maar moet je nu meteen uren gaan lezen? Nee hoor, volgens de Universiteit van Liverpool beginnen de voordelen al bij een half uur lezen per week. Veel leesplezier!

Bron: giphy

Wat is jouw favoriete boek?

Bron: lifehack.org refinery29.com

Nieuwste artikelen

  • Alles wat beweegt - Susan Smit

  • De terugkeer - Tina van Dijk

  • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

  • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

  • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen