19 dingen die je nog niet wist over Belle en het Beest

Nog steeds kunnen we geen genoeg krijgen van Belle en het Beest. In onze vroege jaren werd de videoband al grijsgedraaid en daarna gingen we feilloos over op de DVD. Nou, wij hebben hier 19 dingen die jullie waarschijnlijk nog niet wisten over Belle en het Beest. Hierna, met dit in gedachten, nog maar een keer de film opzetten dus.

1. Paige O’Hara, die de stem van Belle insprak, moest huilen tijdens de opnames. Kun je het haar kwalijk nemen?

2. Disney wilde eigenlijk dat Jodi Benson, die eerder al de stem van De Kleine Zeemeermin insprak, ook de rol van Belle op zich zou nemen. Uiteindelijk ging de rol toch naar Paige.

3. De naam van het Beest is voor veel mensen altijd een mysterie geweest. Zijn naam werd namelijk nooit expliciet genoemd in de film. De naam is Adam. Prince Adam for you.

4. Sommige van de sculpturen die je in het kasteel ziet, zijn hele vroege concept art van het Beest. Wij zijn blij dat ze uiteindelijk toch deze versie hebben gekozen. Een tikje gevaarlijk in het begin, maar uiteindelijk toch echt gewoon ontzettend schattig.

Bron: Walt Disney

 

5. Belle en het Beest was de eerste animatiefilm die meer dan 100 miljoen dollar opleverde bij de box office en was op twee films na de film met de hoogste brutowinst van 1991.

6. Rupert Everett deed ook auditie voor de rol van Gaston, maar de producers vonden hem niet arrogant genoeg klinken dus kreeg hij de rol niet. Uiteindelijk kreeg hij wel de rol van Prince Charming in Shrek.

7. In eerdere versies van de film verliep Gastons dood net even anders. Nadat hij van het kasteel viel overleefde hij de val in plaats van eraan te overlijden. Hij hield er alleen een gebroken been aan over, maar werd na zijn val alsnog vermoord door wolven. Deze verhaallijn is misschien niet gebruikt in Belle en het Beest, maar hij is zeker wel gebruikt. Namelijk in één van onze andere favoriete Disney films: The Lion King.

8. Het lied “Human Again” was uit de film geknipt vlak voordat de productie begon, maar werd later toegevoegd aan zowel de Broadway musical van Belle en het Beest als de opnieuw uitgebrachte versie in 2002. Zijn wij even blij dat ze die beslissing hebben genomen, that song is so damn catchy! WE’LL BE HUMAN AGAIN, ONLY HUMAN AGAIN!

9. Nog een leuk feitje over één van onze favoriete Disney liedjes: het was in eerste instantie eigenlijk het idee dat het hele huishouden “Be Our Guest” zou zingen voor Maurice (Belles vader) aangezien hij officieel de eerste gast van het kasteel was. Toen het productieteam zich echter realiseerde dat het beter was om het lied te zingen voor een belangrijker karakter, hebben ze het omgeruild.

10. Het Beest is eigenlijk een beetje een manusje-van-alles. Hij is zo ontworpen dat hij verschillende kenmerken heeft van allerlei verschillende dieren. Zo heeft hij de manen van een leeuw, het hoofd van een buffalo, het voorhoofd van een gorilla, de poten van een wolf en het lichaam van een beer. En nog steeds ziet hij er schattig uit! How the hell do they do that?

11. In eerste instantie had de schattige Barstje maar één zin in de hele film, maar omdat de producers stemacteur Bradley Pierce zo goed vonden hebben ze zijn rol wat uitgebreid. Gelukkig maar, want nu is Barstje één van onze favoriete karakters uit de film!

12. John Alvin, die de filmposter van Belle en het Beest maakte, heeft ook de posters gemaakt van enkele andere Dinsey films zoals The Lion King, Aladdin en De Kleine Zeemeermin. En oh, wat zijn ze mooi…*zucht*

13. Belle en het Beest is gebaseerd op Jean Cocteau’s live-action film uit 1946, wat weer een aangepaste versie was van La Belle et la Bête, een sprookje geschreven door Jeanne-Marie Leprince de Beaumont in 1757. In haar sprookje heette het personage waar Gaston op gebaseerd is Avenant. Hij probeert het Beest te doden nadat hij erachter komt dat Belle van het Beest houdt. Ook zitten er huishoudelijke voorwerpen in die tot leven komen. So… it’s pretty much the same.

14. De proloog was zo’n 200 keer herschreven voordat de filmmakers eindelijk kwamen tot de uiteindelijke versie en dit was maar een paar maanden voordat de film in première zou gaan. Hoezo tijdsdruk?

15. Herinneren we ons allemaal nog het bord waar Maurice langs kwam in het bos toen hij verdwaald was? Als je heel goed kijkt zie je dat er drie steden op de bordjes staan Valencia, Anaheim, en Burbank. Laten dit nou toevallig alle drie steden zijn die worden geassocieerd met Disney World.

Bron: Walt Disney

16. De iconische dans van Belle en het Beest was eigenlijk een hergebruikte animatie van de dans uit Doornroosje. Het werd hergebruikt omdat de animatoren bijna geen tijd meer hadden tijdens de post-productie, het laatste proces bij het maken van een film.

17. In de Chinese versie sprak niemand minder dan Jackie Chan de stem in van het Beest! Had je niet verwacht hé? Nee, wij ook niet eerlijk gezegd. We kennen de film, dus we weten allemaal dat ook het Beest weleens zingt en tja, Jackie Chan moest dat dus ook. Kijk het filmpje hieronder om te horen hoe dat klinkt!

18. Belle was bijna niet de book-lover waar we zo van houden! Linda Woolverton, de scenarioschrijfster van de film, liet Belle in eerste instantie punaises op een kaart prikken op de plekken waar ze nog heen wilde. Later werd dit herschreven tot Belle die in de keuken een taart versiert. Linda Woolverton heeft ervoor gevochten om Belle wat vooruitstrevender te doen overkomen. Uiteindelijk werd de compromis gemaakt om Belle overal rond te laten lopen met haar neus in de boeken. Pfew, crisis averted.

19. Het laatste punt op deze lijst is er eentje die we met eigen ogen MOESTEN zien. Dat betekent dus dat de film teruggekeken moest worden en herhaaldelijk op pauze moest worden gezet. We raden het aan. Wanneer Gaston namelijk van het kasteel valt in de laatste scène van de film, wordt er nooit daadwerkelijk vastgesteld dat hij dood is. Wat hier wel op wijst zijn de kleine doodshoofdjes die in zijn ogen zijn getekend. Dat is nog eens oog voor detail hebben. WOORDGRAP!

Bron: Walt Disney

Welk van deze feitjes verbaasde jou het meest?

Lees ook: De negen meest shocking onthullingen in Disney films

Nieuwste artikelen

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

  • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

  • Schoon - Alia Trabucco Zerán

  • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

  • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • Frozen regisseur bevestigt: Tarzan ís het broertje van Elsa en Anna 

  • Top 10 ergste Disney slechteriken

  • De negen meest shocking onthullingen in Disney films

Zoek in artikelen