Column: Tweedehands spijkerbroek? Gimme!

Tweedehands kledingswinkels. Ik ken mensen die er met een grote boog omheen lopen. Snap ik niks van. Geef toe, er is toch niet veel erger dan winkel in, winkel uit moeten gaan om kleren te kopen. Want dat is het: deur in, deur uit. Kijk, als er nou een adres zou zijn waar ik naar binnen kan stappen en in één keer alles in zou kunnen slaan, zodat ik er weer voor de volgende vijf jaar vanaf ben, dan zou ik dól zijn op kleren kopen. Winterjas, jurkjes, bh, hardloopbroek, blouse, spijkerrokje, bikini, handschoenen. Maar zo’n one stop shopping bestaat niet voor kleding. Ergens heeft een groep ondernemers bedacht, ‘weet je wat lachen is! We richten elk afzonderlijk seizoen weer die hele winkel opnieuw in! En dat ze dan van deur tot deur moeten sjouwen! Met al die tassen! Tot ze he-le-maal gek zijn!’ Daarna zijn ze waarschijnlijk in gejuich uitgebarsten van de voorpret en hebben ze de man op hun schouders het pand door gedragen.
 

Internet
Zit niet zo te miepen, dan bestel je toch alles online. Ik hoor het je zeggen. En ja, dat doe ik dan ook voor bijna alles in mijn klerenkast al. Maar ook dáár zijn virtuele pleinen en panden waar je eindeloos moet klikken en searchen en afrekenen. En dan klik je op de verkeerde maat en moet je alles weer terugsturen. Wat je niet doet, nou ja, ik niet althans, zodat die doos wekenlang in de gang staat. Waar het hele huishouden dan over klaagt. Dat ik dat ding nou eens terug moet brengen. Alsof ik dat niet wéét! Hallo. Maar ik heb het al druk genoeg met… nou, daar kom ik nou even zo snel niet op, maar dat doet er nu ook niet zo veel toe.
 

Het juiste rokje
Nee, dan tweedehands kledingwinkels. What’s not to love? Alles wat je wil onder een dak. Het is of een aantal mensen hun hele klerenkast hebben ingepakt, naar de tweedehands winkel zijn gefietst en daar weer in de rekken hebben gehangen. Die zijn dus al een keer al die deuren doorgegaan. Die hebben dat speurwerk naar het juiste rokje al verricht. Hoef ik allemaal niet meer te doen. Geen reclametaal, geen foto’s van modellen, geen verraderlijke spiegels. Eerlijke, al eerder geliefde kleding. Alsof er al een stempel op zit: goedgekeurd. Dit was een prima spijkerbroek slash t-shirt, anders had iemand het al niet eerder gekocht.
 

Dorp
Je moet natuurlijk wel de juiste tweedehandser hebben. Niet elke kringloop is leuk. Maar met winkels in de volgende twee categorieën zit je altijd goed: een tweedehands winkel voor dameskleding in een klein dorp, waar kortpittig gekapten geen meerderheid in de straten vormen. Je snapt? In zo’n dorp kopen de plaatselijke dames dure, mooie kleding, maar groeien er, meestal rond ehm, zekere leeftijd, eenvoudig weg uit. En dan bedoel ik niet in lengte. Die kleding is dus nog supergoed, maar opeens een maat of wat te smal. Gelukkig zit er in zo’n dameskring altijd eentje die de lokale Second Hand Rose bestiert, dus daar hangt dan de Esprit en de Cos voor het oprapen.
 

Blauwleren jack
Of ga er naar eentje in een een chique wijk in de stad. Ik ken een tweedehands kledingwinkel in Den Haag, waar menig paar schoenen duurder is dan mijn maandinkomen, maar goed, dat is al snel natuurlijk. Het leukst aan scoren in zo’n winkel is dat je unieke dingen koopt. Ach, ik hoef het allemaal niet uit te leggen ook. Kijk gewoon maar even naar de foto van het blauwleren jack dat ik er vorige week kocht. Je snapt.

Nieuwste artikelen

  • Deze series zijn wereldwijd het populairst op Netflix

  • 8 aanraders voor Young Adult tv series die je nu kan streamen

  • De 10 grappigste Disney personages!

  • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

  • Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Gerelateerde artikelen

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Column: Zag je die piemel?

  • Recensie: Soapsop

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt columniste in het buitenland!

Zoek in artikelen