Wait, what?! Te veel Disney kijken kan slecht voor je zijn

Weet je nog dat jij als klein meisje voor de zoveelste keer Assepoester keek en dat je vader je vertelde dat je beter eens naar een speelfilm kon kijken? Hij vond natuurlijk dat je al veel te groot was voor tekenfilms. Maar je vader kon weleens een punt gehad hebben. Te veel Disney-films kijken kan namelijk slecht voor je zijn. 

Een jeugd zonder Disney klinkt als een traumatische jeugd. Elk kind wil toch opgroeien met Doornroosje, de Kleine Zeemeermin en Sneeuwwitje? Nu nog steeds kijken we regelmatig naar deze zoetsappige sprookjes. Maar volgens onderzoekers kunnen deze films soms meer kwaad dan goed aanrichten. 

Oké, aan welke boosdoeners hebben we dit rampzalige nieuws te danken? Aan de onderzoekers van Brigham Young University. Het onderzoek dat zij deden stelt dat Disney-films voor een vertekend beeld kunnen zorgen en dat proces begint al op jonge leeftijd. 

Voordat de onderzoekers zo’n verschrikkelijke uitspraak konden doen, deden ze een onderzoek waaraan 198 kleuters meededen. Ze keken hoe de kindjes speelden met verschillend speelgoed waaronder: jongensspeelgoed, speelgoed dat zowel voor jongens als meisjes geschikt is en Disneyprinsessenspeelgoed. Wat hieruit bleek? Meisjes die kozen voor het Disneyprinsessenspeelgoed bleken zichzelf nogal te stereotyperen, datzelfde gold ook voor jongens. De meisjes werden door de karakters met wie ze speelden beïnvloed. 

De meisjes werden bijvoorbeeld al op jonge leeftijd geconfronteerd met het dunne ideaalbeeld waaraan vrouwen moeten ‘voldoen’ en dat dit een negatief effect op ze kan hebben. Ai. De onderzoekers stelden dat, hoe meer meisjes te maken hebben met Disneyprinsessen, des te meer ze stereotyperend ze over zichzelf dachten. Een van de onderzoekers vertelt dat meisjes niet zo veel vertrouwen in zichzelf hebben wanneer het aankomt op wiskunde en wetenschap. Ook willen deze meisjes niet vies worden en zijn ze minder geneigd om te experimenteren met dingen. 

Wat we hiervan hebben geleerd? Dat we onze oppaskindjes niet meer naar Disney moeten laten kijken? Nee hoor! Gelukkig hebben we nog altijd Disneyhelden zoals Mulan en Merida uit Brave. Compenseert genoeg, dachten wij zo! Lekker blijven kijken dus. 

Zou jij je kinderen later gewoon Disney laten kijken?

Bron: Brigham Young University News, Giphy

Lees ook: 14 dingen die je niet wist over The Parent Trap

Nieuwste artikelen

  • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

  • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

  • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

  • De regel van drie - Sam Ripley

  • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

  • 15 Disney feitjes die je nog niet wist

  • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • Frozen regisseur bevestigt: Tarzan ís het broertje van Elsa en Anna 

  • Top 10 ergste Disney slechteriken

Zoek in artikelen