Zo sorteer je je boeken op een andere manier dan alfabetische volgorde 

Alle fanatiek boekenlezers kunnen beamen dat je boekenkast je pronkstuk is. Het mag er dus wel een beetje appetijtelijk bijstaan. Zodra een boek iets verder naar voren steekt dan de rest, duw je ‘m snel weer op z’n plaats. Ook staan al je boeken op alfabetische volgorde. Maar eigenlijk wil je wel een keer iets anders. 

Als we naar onze boeken kijken, kijken we een beetje naar onze baby's. En voor je baby’s moet nu eenmaal goed gezorgd worden. We willen ze dus af en toe wel een beetje extra aandacht geven door je boekenkast wat anders in te richten. Maar uiteindelijk laat je ze toch maar staan zoals ze al staan. Gelukkig kan het ook anders! Hier een paar manieren: 

Op kleur
Tegenwoordig zijn de meeste boeken niet meer bruinkleurig. Ruggen van boeken zijn nu veel vaker voorzien van mooie, heldere, kleuren. Zet op deze manier alle zwarte, gele, groene boeken enzovoort bij elkaar.

 

Op hoogte
Het is nu eenmaal zo dat boeken niet standaard allemaal A5 formaat zijn. Die ene bosatlas stijgt echt boven alles uit en je hebt ook boeken die bijna in je broekzak passen. Begin bij je grootste boeken en werk naar de kleine boeken toe. 

Op regenboog kleuren

Je kan zelfs met het kleur sorteren nog een stapje verder gaan. Namelijk een regenboog boekenkast maken. Je hebt tig verschillende tinten grijs (no pun intended) en verschillende kleuren rood. Begin eens met al je rode boeken. Start met de harde rode boeken en ga langzaam over naar zachter rood en daarna naar de lichtroze boeken die je hebt.   

 

Dewey Decimale Clasificatie
Ja, we gaan met dure woorden slingeren. Dewey Decimale Classificatie, of kortweg DDC, is een bibliotheekindeling. De ‘nominaties’ zijn minimaal drie cijfers lang. Het begint bij 000, dit staat voor Algemene werken. 100 voor Filosofie. 200 voor Godsdienst en zo gaat het verder. Op deze manier zou je je boeken als het ware op genre kunnen sorteren. Maar als je alleen maar Young Adult boeken in je bezit hebt, heb je niet heel veel aan dit systeem. 

Met accessoires

Iedereen bekend met de bookcommunity op Instagram kent de foto's wel van met alle leuke poppentjes en accessoires. Kijk eens rond op Amazon voor die Harry Potter boekenwijzer of Alice in Wonderland poppetjes.

 

Lees waarschijnlijkheid 
Woon jij nog lekker bij je ouders met je broertjes en of zusje? Of woon je met veel huisgenoten? Dan is het een idee om de boekenkast te sorteren op de waarschijnlijkheid of een boek gelezen wordt. Heb jij veel jonge broertjes of zusjes? Deel de meest kinderlijke boeken dan bovenin. Heb je wat spannendere of echt enge boeken? Zet deze dan bovenin. 

 

Meest recent gelezen 
Een mooie manier om een soort tijdlijn te maken, is om je boeken te sorteren op meest recent gelezen. De boeken die je het laatst hebt gelezen, zet je helemaal bovenin en het boek dat je voor het laatst hebt gelezen, zet je aan het eind. Heel simpel, maar wel heel leuk! 

Favorieten 
Als je veel boeken leest, heb je nu eenmaal favorieten. Zet je leukste boeken op een plek waar je makkelijk bij kan. De boeken die je minder leuk vond, kun je op de onderste plank zetten of de bovenste. Zo kun je makkelijk bij je favorieten! 

Achterkant van de boekenkast

Verschuif ook eens je gehele boekenkast en ga ook de achterkant gebruiken. Dit geeft een heel leuk effect in je huis. En als bonus natuurlijk ook extra ruimte!

 

 

Op welke manier heb jij je boeken gesorteerd? 

Bron: bookriot 

Lees ook: Dit was het populairste boek van het jaar waarin jij geboren werd​

Nieuwste artikelen

  • Het ongelukskind - Beatrice Salvioni

  • Wat eten we vanavond - Mama Baas

  • Gelukkige dagen - Renée van Marissing

  • Schermtijd - Linda van Rijn

  • Monsterjager - Rob Geukens

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen