Animefilms die je een keer gezien moet hebben

Als je niet zo bekend bent in de wereld van anime, denk je bij anime misschien aan kinderlijke Japanse tekenfilmfiguurtjes. Maar de wereld van anime gaat natuurlijk wat verder dan Pokémon en dit zijn toch wel de pareltjes: 

Spirited Away
De 10-jarige Chihiro belandt met haar ouders bij een restaurant waar niemand aanwezig is maar waar wel enorm veel lekkers op tafel staat. Ze proppen alles naar binnen, maar plotseling ziet Chihiro haar ouders veranderen in varkens. Hierna komt het jonge meisjes terecht in een wereld vol geesten en goden. Deze dimensie bevalt haar totaal niet en ze kan maar aan één ding denken: ontsnappen. De film Spirited Away werd geregisseerd door Hayao Miyazaki en won de Oscar voor Beste Animatiefilm in 2003.

Howl’s Moving Castle
Op een dag ontmoet de jonge Sophie de knappe en mysterieuze tovenaar Howl. De twee spenderen wat tijd samen, maar de Heks van Verspilling wordt jaloers wanneer ze hen samen ziet. Ze vervloekt de jonge Sophie en van het ene op andere moment verandert Sophie van een 18-jarig meisje in een 90-jarige vrouw. Ze slaat op de vlucht en komt Howl weer tegen op zijn wandelende kasteel. Howl kan nog wel een huishoudster gebruiken en biedt haar onderdak. Ondertussen houdt maar een ding Sophie bezig: hoe kan ze weer de oude worden? 

Kiki’s Delevery Service 
Kiki is een 13-jarig meisje dat van het platteland naar de grote stad wil verhuizen om haar heksenopleiding te voltooien. Samen met haar kat vertrekt ze op haar bezemsteel naar de stad Koriko. Ze kan niet helemaal aarden in de grote stad waar mensen het niet zo blijken te hebben op heksen. Om wat geld bij te verdienen besluit ze daarom een vliegende koeriersdienst op te zetten. 

Arriety 
In een buitenwijk van Tokio woont het gezin van ‘Leners’. Zij zijn alleen niet een normaal gezin, maar zij zijn allen zo klein als een mensenduim. Zij wonen onder een herenhuis en kunnen hier leven door kleine dingen de ‘lenen’. Zo eten zij de broodkruimels die de twee dames in het huis achterlaten. Wanneer op een dag de jonge jongen Sho bij de dames komt wonen, ontmoet hij Arriety, een van de leners. Al snel ontstaat er een vriendschap tussen de twee. 

The wind rises  
De laatste film van Oscarwinnaar Hayao Miyazaki is The wind rises. De film draait om Jiro Horikoshi. Jiro is een gepassioneerd vliegtuigingenieur. Je leert Jiro kennen en maakt samen met hem liefde mee en leert over zijn passie voor vliegtuigen. Wanneer de tweede wereldoorlog uitbreekt, weet de ontwerper wat hij wil: een gevechtsvliegtuig ontwerpen. 


Ponyo 
De film gaat over een visje dat wegloopt (of zwemt) van haar huis in de zee omdat ze ruzie heeft met haar vader. Ze spoelt aan op een strand waar het jongetje Sōsuke haar vindt. Sōsuke ziet dat het visje een meisjesgezicht heeft en noemt haar Ponyo. Het meisje weet uiteindelijk een manier te vinden om mens te worden, maar verstoort hiermee de evenwicht van de natuur. Een helse storm volgt die het einde van de wereld lijkt te betekenen. 

Heb jij weleens een animatiefilm gekeken?

Lees ook: Deze Harry Potter referenties in Fantastic Beasts zijn jou waarschijnlijk nog niet opgevallen

Nieuwste artikelen

  • De zeven - Rose Wilding

  • Dolende geesten – Hilda Spruit

  • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

  • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

  • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

  • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

  • Brave (DVD)

  • Netflix komt met animatieseries gebaseerd op de boeken van Roald Dahl

  • 10 x grappige animatieseries

  • How to Train Your Dragon 3 trailer

Zoek in artikelen