8 manieren om dit jaar meer boeken te lezen

Het nieuwe gaat alweer beginnen en dat betekent dat er weer nieuwe goede voornemens gemaakt mogen worden. Hoort daar bij jullie toevallig ook het lezen van meer boeken bij? Bij ons namelijk wel. Onze nog-te-lezen-lijstjes zijn namelijk wel erg lang geworden! Om dit voor elkaar te krijgen hebben wij voor jullie 8 manieren op een rijtje gezet. Dus na het lezen van dit artikel kan je alvast één goed voornemen van je lijstje afstrepen!

Meestal lees je alleen een boek als je bijvoorbeeld op vakantie bent, dan heb je er namelijk genoeg tijd voor. Met een goed boek lekker in de zon bij het zwembad liggen is ideaal toch? Maar de rest van het jaar laat je de boeken eigenlijk een beetje links liggen. Hartstikke zonde! Hierdoor mis je zoveel hele mooie en bijzondere boeken! Maar met deze 8 manieren om meer boeken te lezen is dit verleden tijd.

1. Zorg ervoor dat ‘lezen’ centraal staat in je huis

Als je een TV in de woonkamer of slaapkamer hebt staan geeft dit erg veel afleiding. Er zijn allemaal geweldige series en films die je nog wil kijken. Veel mensen verkiezen dit dan ook boven het lezen van een goed boek. Hierbij hoef je namelijk ook geen inspanning te leveren. Je kan gewoon gaan zitten en gaan kijken naar je favoriete serie. Dit is natuurlijk ook heerlijk om af en toe te doen. Er is niks mis met een lekker dagje binge-watchen. Het bevordert alleen niet het lezen van boeken. Hiervoor moet je de verleiding wegnemen is het een goed idee om de televisie sowieso uit de slaapkamer te halen. Dit zorgt ervoor dat je opeens meer tijd kan besteden aan het lezen van een boek en dan ook nog lekker in bed. 

2. Maak een te-lezen-lijstje op Chicklit.nl

Uit een onderzoek van Robert Cialdini blijkt dat mensen veel meer vertrouwen hebben in de kansen van het gekozen paard als zij hun inzet hebben geplaatst op de racebaan. Voordat zij de weddenschap hebben vastgelegd hebben ze dus veel minder vertrouwen in het winnen van hiervan. Dit heeft te maken met de sociale invloed van de buitenwereld. Dit kunnen wij ook op het lezen van boeken toe passen. Maak een te-lezen-lijstje voor 2017. Op Chicklit.nl kan je al deze boeken op je verlanglijstje plaatsen. Elke keer als je een boek hebt gelezen kan je dat aangeven in je profiel. Je verlanglijstje wordt steeds korter en het voelt hartstikke goed als je weer een boek van je te-lezen-lijstje kan afstrepen.

3. Hou Chicklit.nl in de gaten voor Must-Read boeken

Het is natuurlijk niet te doen om alle boeken die er per jaar verschijnen zelf bij te houden. Je vraagt jezelf af welke de moeite waard zijn om te lezen en welke niet. Het is namelijk hartstikke zonde van je tijd om een boek te lezen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Op Chicklit.nl verschijnt daarom elke week een boeken top 6 voor de komende maand. Wij zoeken op basis van de recensies die er voor ons geschreven worden de 6 beste boeken uit. Dit scheelt jullie een hoop uitzoekwerk en die tijd kan je dan weer lekker gebruiken om te lezen. Daarnaast kan je ook zelf de recensies op Chicklit.nl lezen om te bepalen welk boek je wil gaan lezen.

4. Koop alleen boeken die je echt leuk vindt

Als je stopt met het lezen van een boek moet je hier juist hartstikke trots op zijn. Je moet je hier zeker niet slecht over gaan voelen. Voor elke drie boeken die je niet verder leest kan je namelijk juist weer één boek helemaal uit lezen! Nu vraag je, je natuurlijk af hoe je dit kan bereiken. Voordat je een boek koopt moet je even de eerste vijf bladzijden van het boek lezen. Dit geeft je meestal wel een goed beeld van het boek en zo kan je ook bepalen of je het een leuk boek vindt en of je het uit zal gaan lezen. Vind je de eerste vijf bladzijden niks? Leg het boek dan weer terug in het schap en zoek een ander boek. Zo hou je alleen de echt leuke boeken over om te gaan lezen en dit motiveert je om meer boeken te gaan lezen.

5. Spendeer je geld op de juiste manier

Heb jij een abonnement op bijvoorbeeld een tijdschrift die je toch nooit leest? Zet deze dan stop! Hier gaat namelijk veel geld inzitten en het weerhoudt je er van om een daadwerkelijk boek te gaan lezen. Het bedrag dat je hier elke maand mee bespaart kan je gebruiken om leuke boeken te kopen die nog op je te-lezen-lijstje staan! Iedere boekenliefhebber wil toch een hele mooie en volle boekenkast hebben over een paar jaar?! Zorg er dan voor dat je het geld dat je over hebt op de juiste manier spendeert.

6. Verander je boekenkast

Je moet je boekenkast als iets meer zien dan alleen een object dat je huis opleukt. Verander hem. Voeg nieuwe boeken toe en haal er weer oude boeken uit. Dit kunnen boeken zijn die je zelf hebt gekocht, maar het kunnen ook boeken zijn die je tijdelijk leent van de bibliotheek. Boeken verdwijnen uit de kast doordat je ze aan vrienden uitleent of verkoopt aan de tweedehands boekenwinkel. Doordat je boekenkast aldoor verandert heb je het gevoel dat je vooruit komt. Hierdoor ga je steeds meer lezen!

7. Lees echte boeken

We leven nu in het tijdperk dat alles digitaal wordt. Films en series kijken we bijna allemaal via bijvoorbeeld Netflix. Het kopen van een dvd gebeurt zelden. Boeken kan je nu ook gemakkelijk op een Ipad of e-reader lezen. Maar het heeft toch iets bijzonders om een echt boek vast te houden en de laatste bladzijde om te slaan. Het geeft een heerlijk gevoel om het boek dicht te slaan als je die uit hebt. 

8. Pas de 10.000 stappen regel toe op het lezen van boeken

Iedereen kent het wel: zet 10.000 stappen per dag om gezond te blijven. Maar deze regel kunnen we ook toepassen op het lezen van boeken. Besteed elk vrij moment die je hebt aan het lezen van een boek. Er zijn genoeg gelegenheden die zich hiervoor lenen. Moet je een uur in de trein reizen om naar school of werk te gaan? Ga dan lekker lezen. Moet je wachten op een afspraak? Lees een boek in de tussentijd. Hierdoor lees je opeens veel meer. Tip: neem overal waar je heen gaat een boek mee.

Welke van deze manieren ga jij gebruiken om meer boeken te lezen?

Lees ook:

De cover van Harry Potter en de Steen der Wijzen krijgt voor zijn 20ste verjaardag een make-over

Nieuwste artikelen

  • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

  • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

  • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

  • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

  • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen