10 dingen die Damien Chazelle inspireerden bij het maken van La La Land

De musical La La Land wordt door velen nu al beschouwd als een meesterwerk. Lovende recensies zijn niet van de lucht, en de film is genomineerd voor maar liefst veertien Acadamy Awards. Echter, een meesterwerk komt niet zomaar uit de lucht vallen, en speciaal voor jullie hebben we een overzichtje gemaakt van dingen die regisseur Damien Chazelle hebben geïnspireerd tijdens het maken van zijn bejubelde La La Land. Kijk je mee?

1. Het Griffith Observatorium

Het Griffith Observatoruim is een planetarium in het noorden van Hollywood. Het gebouw is erg belangrijk in de film. Chazelle heeft aangegeven dat hij het observatoruim minstens zo iconisch vind als de Arc de Triomphe in Parijs of de Big Ben in London.

Bron: Getty Images

2. David Hockney

Hockney is een kunstenaar die vooral bekend staat om zijn schilderingen van Los Angeles gedurende de jaren ’60 en ’70. Zijn schilderijen zijn lichtelijk Utopisch; Los Angeles wordt neergezet als een kleurrijk en zonovergoten paradijs op aarde. Met name Hockney’s schilderij A Bigger Splash vormde een bron van inspiratie voor Chazelle en het beeld wat hij wilde neerzetten met zijn film La La land.

3. Het verkeer in Los Angeles

Deze komt wellicht een beetje vreemd over, maar Chazelle heeft aangegeven dat hij het verkeer in Los Angeles zó verschrikkelijk vond dat hij er juist een positieve draai aan wilde geven in zijn film. Dit voornemen resulteerde in een spectaculaire openingsscène vol muziek, dansende mensen en toeterende auto’s.

4. Pulp Fiction (1994)

Net als in deze film van Quentin Tarantino wilde Chazelle in La La Land een soort fantasie versie van Los Angeles neerzetten. Pulp Fiction speelt zich af in Los Angeles, maar op de een of andere manier voelde het voor Chazelle toch als een soort onwerkelijke wereld. Uiteindelijk besloot Chazelle ook om samen te werken met productieontwerper David Wasco, dezelfde man die Tarantino hielp bij het tot stand komen van het Los Angeles in Pulp Fiction.

Bron: Miramax

5. Les Parapluies de Cherbourg (1964)

Een oude maar indrukwekkende musical met onder andere de bekende Franse actrice Catherine DeNeuve. Chazelle kreeg vlak voor de opnames van La La Land begonnen een ingelijste filmposter cadeau van producer Marc Platt, en hij was erg onder de indruk van de stijl van de poster en van de musical.

Bron: Parc Film

6. Casablanca (1942)

Deze inspiratiebron verdient een beetje extra uitleg. Casablanca is een bekende klassieker met grote namen als Ingrid Bergman en Humphrey Bogart, maar het waren niet de hoofdrolspelers die maakten dat Chazelle perse een verwijzing naar Casablanca in zijn film wilde, nee, het was een raam. Huh, een raam? Ja, inderdaad, een raam. Namelijk het raam waardoor de hoofdrolspelers uit Casablanca naar buiten staren, wat zich toevalligerwijs tegenover het cafeetje bevond waar Emma Stone’s personage in La La Land koffie serveert aan dorstige klanten. Uit dit voorbeeld blijkt wel hoe veel aandacht er is besteed aan de details van La La Land.

7. Chet Baker

Uit zijn oevre blijkt wel dat Chazelle groot fan is Jazzmuziek; in alle drie zijn eerdere filmproducties speelt Jazz een grote rol. In La La Land zijn ook veel invloeden van jazzmuziek te horen, en om deze goed naar voren te laten komen riep Chazelle de hulp in van grote namen in de West Coast Jazzscene, waaronder Shelley Manne en Chet Baker. Ook eiste Chazelle min of meer van hoofdrolspeler Ryan Gosling dat hij zich verdiepte in de geschiedenis van Jazz in Los Angeles. Tja, we zullen het maar houden op een typisch gevalletje van perfecionisme.

Bron: Getty Images, V&A Images

8. Het Rialto Theater

Het Rialto Theater is een oude bioscoop in Pasadena. Het theater speelt een grote rol in La La Land. In één scène zien we hoe de personages van Emma Stone en Ryan Gosling samen in de bioscoop zitten en naar de film Rebel Without a Cause (1955) kijken. Chazelle vond het heel speciaal dat ze de bioscoop – die eigenlijk al lange tijd gesloten is voor publiek – mochten gebruiken in de film.

9. Henri Matisse

Henri Matisse is een bekende schilder die vooral geroemd is voor zijn stillevens en portretten. Chazelle was vooral geraakt door het schilderij The Dance, waarop een groep naakte mensen te zien is die in een cirkel ronddansen. Chazelle heeft aangegeven dat hij vaak aan het schilderij moest denken wanneer hij bezig was met het ontwerpen van de dansscènes in La La Land.

10. Gangster Squad (2012) en Crazy, Stupid Love (2011)

Chazelle wist niet gelijk wie hij als hoofdrolspelers wilde in zijn film, maar hij was zo onder de indruk van de chemie tussen Ryan Gosling en Emma Stone na het zien van Gangster Squad en Crazy, Stupid Love dat hij daarna geen moment meer twijfelde. Chazelle heeft aangegeven dat hij vindt dat het duo dezelfde glamour en tijdloosheid heeft als oude Hollywood koppels zoals Fred Astaire en Ginger Rogers of Spencer Tracy en Katherine Hepburn.

Bron: Warner Bros. Entertainment Inc.

Ben jij al nieuwsgierig naar La La Land?

Lees ook: http://www.chicklit.nl/nieuws/162092/nominaties-voor-oscars

Nieuwste artikelen

  • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

  • Eternals komt naar Disney+

  • Het Sanatorium - Sarah Pearse

  • Recensie: A Boy Called Christmas 

  • De huilende molenaar - Arto Paasilinna

Gerelateerde artikelen

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

  • De ergste film clichés 

  • Pikante films op Netflix

  • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

Zoek in artikelen