8 geweldige boekpersonages die van lezen houden

Bij Chicklit houden we van boeken. En van lezen. En waar we ook van houden zijn boekpersonages die van lezen houden. Het voelt als een stukje herkenning wanneer je een boek leest en daarin een personage tegenkomt dat net zo veel van lezen houdt als jij. Zo’n gemeenschappelijke passie is iets wat het personage nét wat meer tot leven kan doen komen, alsof de band tussen jou en het personage nét wat dieper gaat dan de pagina. Hoe dan ook, speciaal voor jullie hebben we een overzicht gemaakt van de 8 allerleukste en meest vertederende boekpersonages. Kijk je mee?

1. Matilda Wormwood uit Roald Dahl’s Matilda
Als je in staat bent om vóór je zesde verjaardag onder andere Jane Eyre, Pride and Prejudice, The Old Man and the Sea, en Great Expectations uit te lezen, dan mag je wat ons betreft gekroond worden tot opper-boekennerd! Matilda is dan ook de onbetwiste nummer één in dit lijstje.

Bron: Matilda

2. Elizabeth Bennet uit Jane Austen’s Pride and Prejudice
Het mentale beeld van Elizabeth die heerlijk zit te lezen in een raamkozijn dringt zich vaak aan ons op wanneer we aan Pride and Prejudice denken. Misschien is het een beeld wat we zelf een beetje hebben bedacht, maar ja, wanneer wij aan Elizabeth denken, denken we automatisch aan haar liefde voor boeken. En natuurlijk ook aan Mr. Darcy, maar aangezien dit een lijstje is over boekpersonages die van lezen houden, laten we hem maar even links liggen.

Bron: Pride and Prejudice (2005)

3. Jo March uit Louisa May Alcott’s Little Women
Jo uit Little Women is eigenlijk net zo’n ongebruikelijk personage als Elizabeth Bennet in Pride and Prejudice. Ze is een beetje een tomboy, neemt geen blad voor de mond, en heeft een passie voor schrijven. En natuurlijk voor lezen. Het is de combinatie van positieve en niet-zo-positieve karaktereigenschappen die Jo zo heerlijk menselijk maakt, en dat is waarom we haar zo’n tof personage vinden.

Bron: Little Woman (1994)

4. Hermelien uit J.K. Rowling’s Harry Potter serie
Hermelien is toch wel een beetje onze all-time favoriet uit dit lijstje. Ron mag haar er dan regelmatig van beschuldigen dat ze haar schoolboeken heeft ingeslikt, wij vinden Hermelien’s liefde voor boeken gewoon top. Wanneer je vriendje tegen je zegt ‘I love you more than Hermione Granger loves books,’ dan weet je dat het ware liefde is. En zou het niet gaaf zijn als we net als Hermelien onze boeken op magische wijze zouden kunnen doen krimpen? Dan zouden we gewoon een halve bibliotheek in een ieniminie-tasje kunnen meesjouwen! Kortom, Hermelien houdt van boeken, en wij houden van Hermelien.

Brond: Harry Potter en de Relieken van de Dood 2

5. Liesel Meminger uit Markus Zusak’s The Book Thief
Liesel uit The Book Thief heeft, net als Roald Dahl’s Matilda, vanaf jongs af aan al een enorme honger naar kennis. Boeken vormen voor haar niet alleen een enorme bron van kennis, maar ook van troost en inspiratie. Wanneer er luchtaanvallen plaatsvinden en ze samen met anderen moet schuilen, probeert ze de gemoederen te sussen door voor te lezen. Liesel begrijpt als geen ander hoe lezen je kan helpen om tijdelijk de realiteit te ontvluchten, en dat is iets wat iedere boekliefhebber zal herkennen.

Bron: Twentieth Century Fox Film Corporation

6. Cath Avery uit Rainbow Rowell’s Fangirl
Cath is helemaal weg van een boekenserie over een jonge tovenaar genaamd Simon Snow en besteed het liefste al haar tijd aan het schrijven van fan fictie. Stiekem herkennen we Cath’s obsessie met haar favoriete boekpersonage wel een beetje; iedere boekliefhebber heeft toch wel een lievelingsboek en een lievelingspersonage? Cath verdient wat ons betreft ook een plekje in deze lijst omdat ze zo’n ontzettende doorzetter is. Ondanks de vele tegenslagen die ze moet verwerken, geeft ze haar droom om schrijfster te worden niet op. Kijk, van zo’n instelling worden we blij!

7. Serafina uit Robert Beatty’s Serafina and the Black Cloak
Serafina woont samen met haar vader in de kelder van het Biltmore landhuis. Vaak sluipt ze ’s nachts naar de bibliotheek van Mr. Vanderbilt om stiekem boeken te lezen en fantaseert ze over hoe het zou zijn als ze net zo’n avontuurlijk leven zou leiden als de personages uit haar favoriete boeken. Herkenbaar? Voor ons in elk geval wel! Hoe vaak wij niet stiekem hoopten op een uitnodiging om aan Zweinstein te komen studeren, of fantaseerden over een wandelingetje naar Meryton samen met Elizabeth Bennet en haar zussen. Mede door haar grote liefde voor boeken en haar levendige fantasie verdient Serafina zeker een plekje in dit overzicht.

8. Tessa Gray uit Cassandra Clare’s Infernal Devices serie
Tessa is een intelligente meid met een hartstochtelijke passie voor boeken, met name literatuur uit de negentiende eeuw. Cassandra Clare, auteur van de Infernal Devices serie, heeft in enkele interviews aangegeven dat ze Tessa’s liefde voor literatuur heel duidelijk naar voren wilde laten komen in de serie. Opvallend maar ook wel herkenbaar voor een echte boekliefhebber is dat Tessa regelmatig verwijst naar haar favoriete boeken en boekpersonages; Jane Eyre, The Moonstone, en A Tale of Two Cities zijn enkele boeken die ze noemt, maar zo zijn er nog veel meer.  

Wat is jouw favoriete personage uit dit lijstje?

Lees ook: Dit waren in 2016 de favoriete boeken, films en series van de Chicklit redactie

 

Nieuwste artikelen

  • Luister nu gratis Vijftig Tinten Grijs exclusief op Storytel

  • 15 verwijderde scènes uit Harry Potter die we hadden willen zien

  • De Hillel Codex - Emile Schrijver

  • Recensie: Encanto

  • Recensie: Olaf presenteert 

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Young Adult top-5: september

  • 9 genieën in boeken

Zoek in artikelen