10 x drama achter de schermen bij The OC

De laatste aflevering van The OC werd alweer tien jaar geleden uitgezonden. Wat gaat de tijd toch snel! We kunnen het ons nog als de dag van gisteren herinneren dat Marissa op een brute wijze om het leven kwam en dat de verschrikkelijke surfer Johnny zijn entree in de serie maakte. Naast al het drama in de serie gebeurde er ook genoeg drama achter de schermen.    

1. Adam Brody werd in de eerste instantie gehaat door de producenten
De die-hard OC fans hebben dit vast wel al eens eerder gehoord. Schwartz was helemaal niet onder de indruk van de man die Seth Cohen ging spelen toen hij voor het eerst naar de auditie kwam. “Het was pilot seizoen en hij ging naar zo'n twaalf audities”, legt Schwartz uit aan The Daily Beast, “hij nam niet eens de moeite om de tekst te leren, dus hij kwam binnen en ik dacht, ‘Welke scène doet hij? Is dit wel van onze show?”. Onze casting regisseur, Patrick Rush, zei tegen mij: “Ik zeg het je, Adam Brody is erg speciaal.” En ik dacht, “Deze jongen? Eigenlijk vind ik hem helemaal niks. Hij heeft niet eens de tekst geleerd!” Maar toen hij terug kwam en hij zijn tekst had geleerd, vond Schwartz hem geweldig! Gelukkig maar, want wat zou The OC zijn zonder Adam Brody?

2. Het netwerk haatte Seth Cohen
Hoewel Seth Cohen uiteindelijk misschien wel het populairste karakter van de serie is, vond Fox hem in het begin helemaal niks en wilde ze hem letterlijk laten aborteren. Schwartz kreeg in het begin van het pilot proces te horen dat Fox het personage van Seth helemaal niet leuk vond en ze vroegen aan hem: “Kunnen de Cohens geen abortus hebben gehad?” Volgens het netwerk was Seth vervelender dan hij uiteindelijk in de serie is geworden. Wij zijn blij dat dit er niet doorheen is gekomen! De serie was niet hetzelfde geweest zonder Seth Cohen!

3. Mischa Barton gaf een paar ongelukkige interviews aan het begin van de serie
Mischa Barton was natuurlijk nog jong en heel misschien realiseerde zij zich nog niet dat ‘cool’ snel kan lijken op ‘harteloosheid’. Een mooi voorbeeld is een interview dat zij in 2004 gaf aan Elle. Deze was legendarisch! Als je er een stukje uit leest, begrijp je wel waarom:

"When I ask what kind of fan mail she receives, Barton says, "It's fascinating the stories you'll get." For example? In a weary, singsong voice, she says, "Like, 'I was in the war and my leg got cut off and I'm in the hospital. I'll never walk again, but all I can do is lie in bed and watch your TV show.' It's just—stuff you get." She shrugs and takes another bite of swordfish. I ask if that letter came from a soldier in Iraq, and she says, "I don't remember. But that one was big on the list of, like, heart-wrenching stories. Are you joking? The O.C.? Surely there are more important things in life than my stupid show. But, like, okay, if you feel that way. I'm like, that's"—she chuckles and rolls her eyes—"nice." "

Gelukkig voor Mischa Barton leefden we nog niet in een tijd waar iedereen op sociale media zat. Anders had dit interview haar nog heel erg lang achtervolgd.


4. Er was een reden voor het slechte derde seizoen
Volgens Schwartz wilde het netwerk ten eerste de serie volwassener maken, dit kwam waarschijnlijk door het succes van Desperate Housewives. Vanaf toen maakten we van The OC een ander soort serie, we probeerden er namelijk meer melodrama in te stoppen. Ten tweede had de serie een nieuw, volwassen en vrouwelijk karakter nodig, hierdoor werd helaas Charlotte toegevoegd aan de serie, en meer tienerdrama. Dit laatste leidde tot de toevoeging van de gekwelde surfer Johnny, gespeeld door Ryan Donowho. Hij was een verschrikkelijk personage die het grootste deel van seizoen drie overnam. Schwartz is altijd open geweest over de fouten: “Er werd ons gewoon gezegd dat we een vrouwelijk karakter moesten toevoegen, we hadden geen plan ervoor en het paste gewoon niet in de serie. En toen gingen we ook nog de verkeerde kant op met Johnny. Opeens was de show alles wat wij altijd belachelijk hadden gemaakt.” Toch jammer dat Fox zoveel wilde veranderen aan een show die al succesvol was!

5. De jonge cast ontwikkelde een slechte houding
Tate ‘Jimmy Cooper’ Donovan vertelde in een interview met Vulture dat er een erg toxische sfeer op de set hing. “Vanaf het derde seizoen hadden de jonge acteurs een erg slechte houding ontwikkeld,” zei Donovan. “Zij wilden gewoon niet meer aan de serie werken. Het was echt heel zwaar; het was gewoon moeilijk om met ze te werken.”

6. De romance van Marissa en Alex mislukte door het netwerk
Marissa’s lesbische geflirt met Olivia Wilde’s Alex leek meer op een tactische zet om de cijfers omhoog te krijgen dan op een goede verhaallijn. Volgens Schwartz komt dit vooral door de bewerking van de afleveringen en hoe ze op de markt zijn gebracht. Hij vond dat de eerste zoen van Marissa en Alex eigenlijk wel heel romantisch en verrassend was. Maar ze moesten driekwart van de scène eruit knippen en toen bleef daar niks meer van over! Door de manier waarop er reclame werd gemaakt (Don’t miss the last five seconds for the hottest kiss ever!) verloren we al onze geloofwaardigheid, aldus Schwartz. En alweer is er een verhaallijn, die goed had kunnen zijn, verpest door Fox zelf.

7. De cast vergat met opzet hun tekst
Volgens Cam Gigandet, hij speelde Marissa’s bad-boy Volchol in seizoen drie, vergat de cast met opzet hun tekst. “Those kids were fucking miserable,” zegt hij. “Ze vergaten gewoon expres hun tekst. Ze waren jong.” Maar helaas laat Cam Gigandet het hier niet bij en maakt hij ons nog verdrietiger dan wij nu al zijn: “Ben McKenzie was best wel gemeen tegen mij. Ik had nog helemaal niks gedaan en hij gedraagde zich al als een eikel. Maar ik houd van hem. Ik denk dat hij een geweldige acteur is en ik houd van Southland.” Benjamin McKenzie bevestigde zelf ook dat hij een slechte houding had. Als je op zo een jonge leeftijd al heel beroemd bent kan je in een eikel veranderen. Ik heb fouten gemaakt, maar daar leer je van en word je beter door, aldus McKenzie.  

8. Naar verluidt was de relatie tussen Mischa Barton en Rachel Bilson minder vriendelijk
Er gaan altijd wel geruchten dat jonge actrices elkaar haten. Maar vraag het aan de cast van Glee of Gossip Girl en zij zullen zeggen dat je de geruchten met een korreltje zout moet nemen! Maar in het geval van Mischa Barton en Rachel Bilson zijn er bewijzen van hun ruzie! In hetzelfde interview van Elle uit 2004 geeft Mischa Barton een paar steken onder water aan Rachel Bilson. “Ze is veel seksueler dan ik,” zei ze. “Ze is zo klein en ik ben lang en slungelig. Ik zou denk ik bang zijn voor de wulpsheid die zij bezit. Ik hou er meer van om sexy te zijn op een ingetogen manier.” Recentelijk zegt Rachel Bilson dat ze Mischa Barton het beste wenst en dat ze geen kwade bedoeling heeft tegen haar.

9. Meerdere acteurs vonden dat The OC ze tegenhield om in een film te spelen
Een gedeelte van de reden waarom de jonge acteurs van The OC een slechte houding hadden, is omdat zij zich opgesloten voelden in de serie die hen bekend had gemaakt. “Als je een bepaalde mate van succes hebt bereikt, wil je iets anders doen,” zegt Donovan. “Ik bedoel, één van de acteurs zei tegen mij, “Deze serie verpest mijn filmcarrière,” en hij had nog nooit eerder een film gemaakt.”

US Weekly vroeg aan Mischa Barton of ze een reünie in 2013 zag zitten. “Dat voelt niet goed,” zei ze. “Voor The OC was ik op weg om een aantal grote films te gaan doen.. maar dan word je heel erg bekend door deze serie. Het is wat het is, maar ik kijk er niet naar uit om weer in diezelfde schijnwerpers te staan.” 

10. De tragische dood van Marissa werd gespoilerd door Mischa Barton zelf
Het komt natuurlijk niet vaak voor dat een grote twist in het verhaal verklapt wordt door de grote ster zelf. Het einde van het derde seizoen, waarin Marissa opeens en op een brute wijze dood gaat in Ryans armen, werd succesvol geheim gehouden, ondanks al de geruchten die de ronde deden. Totdat Mischa Burt naar Acces Hollywood ging en zelf bevestigde dat de geruchten waar waren. “Het is waar. Mijn karakter zal sterven,” zei ze. “Ik denk dat show een nieuwe weg in wil slaan. Mijn karakter heeft al zoveel meegemaakt dat het hier gewoon ophoudt. Ik hoop dat de fans tevreden zijn.”

Wat vind jij van al dit drama dat plaatsvond achter de schermen bij The OC?

Bron: elleuk.com, giphy.com

Lees ook: Gedachten die wij hebben tijdens het kijken van Greys Anatomy

Nieuwste artikelen

  • Een snufje magie - Lucas Eden

  • Het gebak – Claudia Allemeersch en Roger van Damme

  • Door73 – Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin

  • Appleby Farm – Cathy Bramley

  • De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen - Andy Griffiths & Terry Denton

Gerelateerde artikelen

  • 15 on screen koppels die elkaar haten in het echte leven

  • Recensie: The Fault in our stars

  • Top 10 vrouwen series op Videoland

  • Grey's Anatomy feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

  • The Vow

Zoek in artikelen