10x de meest lucratieve boekdeals aller tijden!

Het komt niet vaak voor dat je als auteur gelijk een flink aantal nullen op je paycheck hebt staan, maar er zijn een aantal die flinke bankrekening hebben overgehouden aan één of meerdere van hun pubilcaties! Hieronder een overzicht van enkele van de meest lucratieve boekdeals aller tijden.

10. The Downing Street Years and The Path to Power door Margaret Thatcher – 4.3 miljoen dollar

4.3 miljoen dollar is natuurlijk een heleboel geld, maar eigenlijk hoopte Thatcher en haar achterban dat ze minimaal het dubbele zou krijgen. Het werd echter al snel duidelijk dat ze een beetje te hoge verwachtingen had. Uiteindelijk publiceerde HarperCollins haar boek en kreeg Thatcher een ‘schijntje’ van het bedrag waar ze op hoopte.

 

 

 

 

9. Life door Keith Richards – 7.3 miljoen dollar

Waarom Keith Richards zo veel geld ontving voor zijn boek? Tja, omdat hij Keith Richards is? Net als bij Springsteen was iedereen razend benieuwd naar het boek van de oude rocker. Uiteindelijk ging het boek ook meer dan een miljoen keer over de toonbank, dus Richards mag tevreden zijn.

 

 

 

 

 

8. Crossing the Threshold of Hope door Paus Johannes Paul II – 8.5 miljoen dollar

Crossing the Threshold of Hope is niet alleen succesvol in het Vaticaan, het boek is vertaald in 40 talen en in Italië alleen al gingen ruim 1 miljoen exemplaren over de toonbank. We vragen ons af wat de Paus met de opbrengst van zijn boek heeft gedaan? Wellicht heeft hij er een mooi Pauselijk gewaad van gekocht?

 

 

 

 

 

 

7. The Girl With the Lower Back Tattoo door Amy Schumer – 9 miljoen dollar

Je zou het misschien niet verwachten bij een comedienne als Amy Schumer, maar haar boek was opmerkelijk serieus. Natuurlijk was er ruimte voor humor, maar ze schreef ook over onderwerpen zoals haar vader’s multiple scerose en haar mening over de wapenwetgeving in Amerika. Het boek was een groot succes in Amerika en veroverde een plekje in de bestseller lijst van de New York Times.

 

 

 

 

6. Born to run door Bruce Springsteen – 10 miljoen dollar

Tja, uitgevers stonden in de rij voor Springsteen’s memoires, dus het is niet heel verassend dat hij uiteindelijk een flink bedrag ontving voor Born to run.

 

 

 

 

 

 

5. Hard Choices door Hilary Clinton – 14 miljoen dollar

Waarschijnlijk hoopte de uitgever op een geweldig verhaal over hoe het voelde voor Hilary om van Obama te verliezen tijdens de verkiezingen van 2008. Het boek was echter meer een promotie praatje voor Hilary in de hoop dat ze in 2016 meer kans zou maken. Helaas is het Hilary niet gelukt om Trump te verslaan, en het schijnt dat de verkoopcijfers van haar boek ook een beetje tegenvielen...

 

 

 

 

4. My Life door Bill Clinton – 15 miljoen dollar

Wellicht dat het gedoe rondom de president en een zekere vrouwelijke medewerker één reden voor het succes van Clinton’s boek, maar daar kunnen we natuurlijk alleen maar over speculeren. Wel is zeker dat Clinton’s boek meer dan duizend pagina’s lang is en dat hij meer verdiende dan George Bush, die ‘slechts’ zeven miljoen kreeg voor het schrijven van zijn memoires.

 

 

 

 

3. Ken Follett – 50 miljoen dollar

Ken Follett ken je wellicht van zijn historische romans. Hij schreef onder andere Pillars of the Earth en de Century-trilogie. Het bedrag van 50 miljoen dollar lijkt wellicht een beetje overdreven, maar van het eerste deel uit de Century-trilogie werden 2 miljoen exemplaren verkocht in de eerste tien weken. Follett’s loon was waarschijnlijk dus maar een schijntje van de totale opbrengst van de trilogie.

 

 

 

 

2. Becoming door Michelle Obama - 65 miljoen dollar

Becoming, die in het Nederlands is uitgebracht onder de naam Mijn verhaal, van Michelle Obama heeft een deal van 65 miljoen dollar opgeleverd. Hier moet wel bij vermeld worden dat deze deal niet alleen geldt voor het boek van Michelle Obama, maar ook voor de memoirs van Barack Obama, het boek dat in 2020 is verschenen. Becoming was in 2018 het meest populaire boek in de Verenigde Staten en heeft meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht.

 

 

 

 

1. James Patterson – 150 miljoen dollar

James Patterson is een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Hij verkoopt gemiddeld 20 miljoen boeken per jaar en brengt flink wat geld in het laatje bij zijn uitgeverij. Hij staat vooral bekend om zijn super spannende thrillers. Het is dan ook niet vreemd dat hij ruim 150 miljoen kreeg voor zo’n 17 boeken in drie jaar tijd.

 

 

 

 

 

 

Wat vind jij van de bedragen die de auteurs hebben gekregen?

Lees ook: The Handmaids Tale verstoot 1984 van de eerste plaats

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen