Column: Blinde ambitie

Deze week hoorde ik ergens dat ze nog een bondscoach zochten. Voor een of andere sport met een bal. Nu doet het soort sport er niet eens toe natuurlijk. Coaching is coaching, sport is sport. De specifieke regeltjes kun je in een avondje in je hoofd stampen. Verder ben ik Nederlands, ik heb vroeger veel gesport en ik ben heel prima met teams, al zeg ik het zelf. Dit klonk gewoon als dé carrièreswitch voor mij, na jaren en jaren secretaressewerk. Deze functie was mij op het lijf geschreven en dat zou ik ze eens gaan vertellen ook. Dus ik belde de KNVB of zoiets, want dat schijnt de instantie te zijn die daarover gaat, en ik informeerde naar de functie-eisen.

m/v
De man die ik aan de telefoon kreeg, ene Van Praag – aardige man trouwens – vroeg eerst aarzelend of hij goed hoorde dat ik een vrouw was, want, zo bracht hij voorzichtig, dit was toch echt meer een mannending. Toen ik hoogst verontwaardigd begon over misogynie en vrouwendiscriminatie en een plafond van glas en of hij wel wist tegen wie hij het had, omdat ik toevallig een vader heb die man is, bond hij wat in. Ze hadden gewoon nog nooit een vrouw gehad op deze functie, that's all. Snap ik niet, want als ik zo de eisen hoorde, leek me dit de uitgelezen functie voor een vrouw. Een vrouw zoals ik.

Ervaring
Of ik ervaring had met coaching en teams en presteren onder druk, vroeg hij, waaruit ik begreep dat dit wel zo'n beetje de hardcore competenties waren. Nou, beste man, antwoordde ik, ik werk al vijftien jaar als secretaresse in de meest uiteenlopende kantoorjungles. Het omgaan met lastige types en het managen van onmanagebele managers glijdt mij als een stretchpanty om het been. De autistische types, de haantjes, de gluiperige glijers en de nietsnutten: ik heb voor allemaal zo mijn eigen aanpak en zelfs als je die allemaal bij elkaar in een ruimte zet, heb ik ze binnen een week aan mekaar gepattext als een hecht nooit meer uit elkaar te krijgen team van blije, gelukkige mensen die allemaal gaan voor één en dezelfde bal.

Druk
En over dat presteren onder druk, alsjeblieft zeg. Ik doe al jaren niet anders. Ad hoc koffie zetten, rapporten produceren met drie hijgende collega's in mijn nek, in het heetst van de strijd een paperjam oplossen, binnen twee rinkels een telefoon opnemen en het ontwijken van rondvliegende objecten: 'Ik ben als een snelkookpan, die voortdurend op exact de juiste druk presteert.' Van Praag was impressed, zo kon ik merken. Hij was er gewoonweg compleet stil van. En dan had hij me nog niet eens gezíen.

Teamgevoel
Voor de vorm begon hij nog even over groepsdynamica, maar ook dat probleem tackelde ik als de topscoorder van een rivaliserend team. Toevallig had ik tijdens mijn HBO-opleiding een moduletje Groepsdynamica gehad, en wat ik daarvan had opgestoken was dat je vooral mensen moet laten uitpraten en af en toe moet bijsturen met een psychologisch ietsje. Dus als er een discussie is of een bal nu wel of niet binnen de lijntjes was, dan zeg je bijvoorbeeld: 'Vergelijk het nu eens met erwtjes en worteltjes: als je een erwtje zou zijn, hoe zorg je er dan voor dat je nader tot het worteltje komt?' Alleen al de gedachtegang richting dat worteltje zet de spelers aan tot nieuwe inzichten die ze met zich meenemen naar het veld en ver daarbuiten.

Bal in 't bakkie
Een diepe zucht van meneer Van Praag gaf aan dat ik hem had overtuigd. Ik was de aangewezen persoon voor deze taak, dat was duidelijk. Hij verzandde nog wat in details. Of ik hard kon schreeuwen, want iets met een groot veld. Ik heb het hem even getoond op een braakliggend terrein hier in de buurt, terwijl ik de lijn openhield. En hij begon over buitenspel, waaruit ik concludeerde dat men deze sport buiten beoefent. Maakt niet uit, ik heb een regenjas. En als laatste, heel belangrijk: of ik wilde bevestigen dat ik NIET BLIND was. Hij vroeg het heel nadrukkelijk, dus dat deed ik maar. Jezus, dit wordt echt de simpelste job die ik ooit heb gedaan.

Nieuwste artikelen

  • Een lang bewaard geheim - Maria Nicolai

  • Meisje zonder hoop - Michael Robotham

  • Waar de wind de aarde raakt - Ilaria Tuti

  • Grimwoud: Het bont vliegt in het rond - Nadia Shireen

  • De ogen van Osiris - Oliver Potzsch

Gerelateerde artikelen

  • You Again

  • De 9 beste boekenplekken in Nederland

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Zoektocht naar columniste: de shortlist

  • Mix & match je eigen stijlvolle Bandajanas slippers

Zoek in artikelen