8 redenen waarom wij van bibliotheken houden

Eén van onze fantasieën is om óf een bibliotheek aan huis te hebben, óf om gewoonweg in een bibliotheek te wonen. Herkenbaar? Hoe gaaf zou het zijn om constant omringd te worden door boeken, overal waar je maar kijkt? Dat je gewoon je arm maar hoeft uit te strekken om weer een boek te pakken, open te slaan, en jezelf te verliezen in een compleet nieuwe, onbekende wereld? Wij hebben even 8 redenen op een rijtje gezet waarom wij zo van bibliotheken houden. Wellicht dat je er een aantal herkent?

1. Boeken lenen kost bijna niets

Helaas hebben we geen onuitputtelijke geldvoorraad en kunnen we dus niet altijd al onze favoriete boeken aanschaffen – huur moet immers ook betaald worden. Wat dat betreft is de bibliotheek een uitkomst, want afgezien van eenmalig lidmaadschapsgeld kost het je bijna niets – tenzij je je boeken te laat terugbrengt en daar een boete voor moet betalen, maar een beetje boekenwurm heeft haar boeken natuurlijk al lang en breed uit binnen de termijn!

2. Je voorraad leesvoer raakt nooit op

Het is bijna onmogelijk om de hele bibliotheek uit te lezen, dus je hebt een onuitputtelijke voorraad leesvoer! En nee, niet alle boeken zullen je aanspreken, maar er komen elke week nieuwe boeken uit, en ook de bibliotheek zorgt ervoor dat het aanbod wordt ververst door nieuwe boeken aan te schaffen en oude, minder populaire boeken uit de rekken te verwijderen.

3. Het is een veilige/heilige leesplek

De bibliotheek is ook wel een beetje een veilige/heilige lees- en studieplek voor velen. Een plek waarvan je weet dat je er ongestoord kunt lezen en studeren. En natuurlijk kun je in principe overal lezen, maar ja, een boek lezen in een rustige omgeving is toch fijner dan in het OV met een buurman die met z’n hoofdtelefoon op standje 10 naar Heavy Metal/Hard Rock/HipHop zit te luisteren. Kortom, de bibliotheek is een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen.

4. Je ontdekt er nieuwe genres en auteurs

Wanneer je een nieuwe voorraad boeken bij de bibliotheek gaat halen zul je waarschijnlijk eerder ook nieuwe genres en nieuwe auteurs uitproberen dan wanneer je gelijk voor veel geld een nieuw boek gaat kopen. Als het boek niet naar je smaak is, is er immers geen man overboord. En soms ontdek je op deze manier juist nieuwe boeken die je anders nooit had uitgekozen. Dus, volgende keer wanneer je naar de bibliotheek gaat, neem ook eens een paar onbekende boeken mee; you never know what you might discover!

5. Er zijn prachtige bibliotheken over de wereld te vinden

Over de gehele wereld zijn heel wat prachtige pareltjes te vinden. Want bibliotheken bestaan al erg lang. Lees hier alles over "Adembenemende bibliotheken waar elke boekenwurm moet zijn geweest".

6. Het is een plek voor gedeeld geluk

Het is leuk om te bedenken dat de boeken die jij leest en waar jij plezier aan beleeft ook door anderen worden gelezen en gewaardeerd. Soms is het ook leuk om deze kennis met anderen te delen, bijvoobeeld door een leesgroep te beginnen of een leuk briefje in één van je favoriete boeken achter te laten voor de volgende lezer.  

Bron: Pexels: Ivo Rainha 

7. Je kunt boeken reserveren

Nog een fijn voordeel van de bibliotheek is dat je boeken vooraf kunt reserveren. Je hoeft niet bang te zijn om met lege handen naar huis te gaan omdat je boek bijvoobeeld uitverkocht is. En vaak krijg je ook nog een automatisch berichtje wanneer je reservering binnen is; mooier kan toch niet?!  

8. Het ruikt er lekker

Nou ja, het ruikt er natuurlijk niet altijd lekker – we kunnen geen uispraken doen over de lichaamsgeur van de bezoekers en medewerkers van jouw bibliotheek – maar wat we bedoelen is dat de geur van oude boeken die in sommige bibliotheken hangt zó heerlijk kan zijn! En het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wij weten zeker dat er nog andere leesjunkies zijn die de geur van oude boeken ook weten te waarderen.

Weet jij nog meer redenen waarom de bibliotheek zo'n fijne plek is?

Lees ook: 8 geweldige boekpersonages die van lezen houden

Nieuwste artikelen

  • Waarom we het boek altijd beter vinden dan de film

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Edwards keuze van Marijke Vos

  • 56 dagen - Catherine Ryan Howard

  • Het penthouse - Lotte Boot

  • Dim Sum & Dumplings - Karin Lei

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen