13 Reasons Why legt uit waarom ze heftige onderwerpen aan bod laten komen

13 Reasons Why, we hebben de serie allemaal gezien en zijn verslaafd. Dit ondanks de heftige onderwerpen die erin aan bod komen. Je zou kunnen zeggen dat de kijkers daarvan leren en zien wat de consequenties zijn van pesten, maar niet iedereen is het daar mee eens. Showrunner Brian Yorkey verteld waarom ze hebben gekozen om alles op deze manier in de serie te stoppen.

Yorkey vertelt dat ze de waarheid wilden laten zien aan de kijker, dit ook bij de meest heftige gebeurtenissen, zoals Hannah’s zelfmoord. Hij zegt dat er veel discussies zijn geweest over hoe ze het naar voren zouden brengen en ze professionele hulp hebben gevraagd die ze lieten begrijpen wat er echt in een tiener omgaat als ze zelfmoord plegen.

De serie zorgden voor ophef in de hele wereld, op een positieve en negatieve manier. Het zet je aan het denken over wat er in tieners omgaat en welke consequenties kleine dingen hebben. Je moet toegeven dat jij het er ook met je omgeving over hebt gehad, na het kijken van deze serie.

Schrijver van het boek James Asher, heeft het onderwerp in eerste instantie aan bod gebracht. Ook al zien we in de serie meer dan in het boek (zo blijft het daar onduidelijk hoe Hannah zelfmoord heeft gepleegd) wilde hij wel dezelfde boodschap overbrengen. Zo hoopt hij dat mensen er na zijn boek, en nu ook de serie mensen meer met elkaar over gaan praten, zodat het zo minder gebeurt. En dat praten? Dat is wel gelukt. Laten we hopen dat het ook veel jongeren heeft geholpen.

Ook ouders kunnen een hoop leren van deze serie. Het is vaak moeilijk te begrijpen wat er in een tiener omgaat en hoe je met een mogelijke depressie om moet gaan. In de serie kan het lijken alsof Hannah's ouders haar niet genoeg hebben geholpen, maar zij deden alles wat ze konden. Zo verteld Kate Walsh (Hannah's moeder) aan Entertainment Weekly; "Ze deden alles wat ze dachten wat goed was voor Hannah en niet alleen de ouders, maar de hele omgeving moet alert zijn als ze symtonen van een depressie zien."

Volgens Yorkey zijn er twee boodschappen die ze met de serie duidelijk willen maken; je weet nooit wat er in iemand omgaat en alles heeft een effect ergens op. De les die iedereen hopelijk heeft geleerd na het kijken van de show is, zoals onze geliefde Clay zegt in de laatste aflevering; “It has to get better”. 

Wat dacht jij na het kijken vn 13 Reasons Why?

Bron: ew.com, giphy.com

Lees ook: Spoiler Alert! Wij hebben details over het tweede seizoen van 13 Reasons Why!

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

  • Waar kennen we de Riverdale cast nog meer van?

  • Cursed is dé nieuwe Netflix Original Serie voor fantasy liefhebbers

  • Scène uit '13 Reasons Why' seizoen 1 verwijderd door stijging zelfmoorden

  • 10 x de beste Netflix Original series

Zoek in artikelen